Nerad zakládám tenhle thread, ale sám nějak nevím, jak to rozlousknout.
Budu upgradovat svuj pc - primarni ucel - hlavní pc v domácnosti: kancelář, menší tvorba webu, storage a multimédia (TV, video, hudba a občas hry; občasná práce s videem a grafikou).
Přecházím z Soltek SL-KT600-RL, Barton2500+, 2*512 RAM, R9200/6600nonGT. Upgrade by měl být zejména ve smyslu výkon/cena + ticho + spolehlivost + alespoň částečná životnost.
OS: WXP a bezproblémový chod linuxu pro začátečníka (zřejmě SuSE).
Data:
1) Systém+část dat (zřejmě sata, nejlépe novej Seagate 320GB)
2) Data (nezáleží až tak na rychlosti; část dat musí být zálohovaná - nejméně 80GB - externí záloha nebo rovnou celý pata/sata raid1, v případě raid1 dle rady Eagla raději sata raid -> vyhnu se problémům master, slave).
PCI: zvukovka (jen pci), TV analog (jen pci), TV dig. (pci/usb?), PCI grafika (jen pci, pro 3. monitor), případně sata/pata řadič (jen pci)
OC: je spíše bonusem
Cena: udat cenu je dost těžké, záleží, zda zůstane gk, jaký to bude socket,... Ale pokusím se alespoň orientačně:
cpu: do 3000
chladic: Freezer64/Ninja 500/1200
mb: kolem 2000
ram: 1gb - do 2500 (PQI,...)
gk: kolem 2000 (jsem velmi občasný hráč a časem se to bude ještě více zhoršovat...)
case, zdroj a zbytek mam.
Uvažované varianty:
- sk.754 + nForce3
(zde mám případně již jasnou sestavu: Sempron64 3100+, Scythe Ninja, Asus K8N-E Deluxe (nForce3 250Gb), 1*1GB, původní 6600nonGT)
výhody: 5*PCI, SuSE bez problémů, stabilita
nevýhody: přídavný sata řadič je integrovaný Promise přes pci (mnohem lepší jsou integrované přímo v chipsetu), AGP, tj. menší životnost, tahle deska má ráda jen jeden modul 1*1GB, když dáte 2, hodí je na 333 - zhoršena rozšiřitelnost do budoucna
-sk.754 + VIA K8T890
(ze by ASUS K8V-XE?)
výhody: Via - snad podpora linuxu, stabilita a bezproblémovost (?); PCIe; u této desky 4*sata
nevýhody: 3*PCI (tj. TV digital jen do USB a plné všechny PCI); u této desky není moc zkušeností a chybí lock
- sk. 939
dle ceny procesor asi 3000+
A nad chipsetama jsem nepřemýšlel (tím spíš nad jednotlivými mb). Nevím, zda se vůbec vyplatí sk.939. Dávám ho sem jen pro doplnění, neboť jsem původně uvažoval pouze o sk.754. Výhodou ale je větší nabídka desek s VIA (jak K8T800Pro, tak i K8T890).
O chipsetu nVidia nForce4 jsem moc neuvažoval - důvody: problémy se sataII, neznám podporu v linuxu, topí, 3*PCI -> příliš mnoho mínusů a OC není primární.
Snad jsem na nic zásadního nezapomněl, pokud bude třeba, doplním informace. Předem děkuji všem, kteří se tím prokoušou a navíc přihodí nějakou radu![]()