Pánové, nevím co tu řešíte, ale ne každý zákazník, který vám do internet kafé přijde je zvědavý na linux, ať už jsou jeho výhody jakékoliv. Vzhledem k faktu, že v každém větším městě je podobných kaváren hodně, pak majitel takové linuxové kavárny riskuje, že mu tam kromě několika "guru" nikdo chodit nebude. Jistě znáte dotazy typu "Co to je? Proč mi tam nejde spustit můj oblíbený program? Na tohle nejsem zvyklý. Tohle vypadá jinak. Proč nefunguje toto a tamto? Apod."
To není jen můj blábol, ale zkušenost ze tří internetových kaváren, kterým jsem tu na severu pomáhal a pomáhám.
Co se týká správy Wins, není opravdu problém zabezpečit přístupy a každý disk mít řekněme dělený na systémovou a datovou část s tím, že systémové disky bude mít majitel pravidelně zálohované. Tak to zatím funguje bez problémů s veškerým kavárenským SW (včetně specializovaných programů).
Bohužel, mnohem větším problémem zůstává v takových kavárnách odcházející HW a to především ve špatně klimatizovaných místnostech, kde se ke všemu smí kouřit. Co mi to dalo za práci přesvědčit majitele, aby investoval více peněz do kvalitní klimatizace a lepšího HW ani nebudu popisovat...