V nižšej cenovej kategórií nájdete okrem toho Casia aj iné kompakty s IS. Do desať tisíc Sk je možné kúpiť aj KM, alebo niekoľko modelov od Panasonicu. Z dôvodu, že výstup z týchto foťákov tiež nie je najlepší, tak už dnes sa dajú považovať za low end, aj keď ich cenou to ešte úplne nepotvrdzujú. Čo sa týka kvality výstupu, tak som asi bol zle pochopený. Keď sa pozriete na vývoj digi komapktov, tak najprv boli slušné komapkty, ale ich snímače boli slabé (málo megapixlov, výsoký šum), ale ich objektív bol často kvalitný (napr. nedávno som mal v ruke nejský 2MP Olympus, so svetelnosťou obejktívu F1.8-F3.1), potom začala megapixlová vojna. Rok čo rok minimálne jeden megapixel do plusu, čoraz dlhšie ohniská na UZ kompaktoch, už skoro nikto nevyrába foťák so širokým ohniskom pod 35mm, svetelnosť je tiež čoraz horšia. Manuálny režim na foťákoch sa tiež stráca (Canon sa ho drží asi najviac), za slušný foťák sa manuálom treba vždy priplatiť. Potom keď už ľudí prestali baviť veľké foťáky, tak začala doba miniaturizácie (okrem segmentu UZ - EVF). Pekne sa vytratil z fotákov hladáčiky, objektív kvôli potrebe malej fyzickej veľkosti stratil svoju svetelnosť, niektoré foťáky sú už ako čierna diera. Hitom minulého leta sa stali štíhle cvakátka s 2,5-3" displejom, pričom tie foťáky sa už skoro nedajú držať, pritom počet megapixlov dosiahol magickú hranicu 10MP a pomaly nie je nič, na čo by bolo možné zákazníka nachytať. Tak sa dostáva na trh stabilizácia obrazu, ako jedno najväčšie lákadlo vyššej triedy. Problém je v tom, že keď už skoro všetky foťáky budú mať stabilizáciu, tak čo ponúkneš zákazníkom? Možno že sa ešte rozšíria dotykové displeje, ktoré budú dobre čitatelné aj za slnečného počasia, alebo iná blbosť, ale už asi nič prevratné. Neostane nič iné, len vylepšovanie vlastností snímačov (nižší šum) a zlepšovanie kvality objektívov (svetelnosť, chromatická aberácia, súdkovitosť, atď.). Keď k tomuto dôjde a zákazník v obchode si bude vyberať podľa kvality výstupu a nie podľa toho že kolko megapixlov má daný model, tak to bude "zlatá éra" pre digi kompakty. Otázka je len to, že kedy to bude, či vôbec k tomu dôjde a ako dlho to bude trvať pri nástupe mobilofoťákov, ktoré už klopú na dvere. Sorry že som trochu odbočil od témy, ale asi každému je jasné na čo som narážal. To čo dnes je extra funkcia navyše, za rok bude bežnou vecou aj v nižšom trhovom segmente. Veď kto by si pred rokom alebo dvoma myslel, že low-end foťáky dnes budú mať 5MP? Veľa ľudí, len nikto za to nedával ruku do ohňa, ale túžby a očakávania sa potvrdili. Tiež 6x zoom sa stáva docela rozšíreným. A podobne to bude aj s IS, len treba ešte trocha počkať.Ja to vidím takto, toto je môj názor, pri nových modeloch chýbajúcu stabilizáciu už považujem za "nedostatok".