Flash Biosu na grafickej karte ATI
1. Pripravíme si spúšťaciu disketu do DOS vo WINXP. Je to možnosť pri formátovaní diskety.
2. Do tejto diskety nakopírujeme nový BIOS, ktorý musí byť pomenovaný 8.3 znaky napr. (ATI9600.bin) a taktiež si tam skopírujeme soft. util. FLASHROM čo najnovšiu verziu. Ja som použil FLASHROM 240.
3. Reštartneme počítač aj s vloženou disketou a počkáme až sa nabootuje do DOS.
4. Zadáme príkaz (A:\ flashrom –s 0 xxxxxxxx.bin) t.j. pre zálohovanie biosu s karty, keby sa nám tá karta nerozbehla. To xxxxxxxx. je názov starého biosu ktorý si môžeme určiť.
5. Starý bios máme zálohovaný na diskete.
6. Reštartneme počítač a čakáme až sa zase nabootuje do DOS.
7. Do príkazového riadku zadáme (A:\flashrom –p 0 xxxxxxx.bin). V tomto prípade to xxxxxxxx je názov nového biosu, ktorý už máme skopírovaný na diskete z bodu 2. Poprípade tam môžeme mať viacero biosov. Obsah diskety je 1,38MB a spúšťacia disketa + starý a nový bios má do 700kB. Takže miesta je tam ešte dosť.
8. Keď by nám to hlásilo EROR alebo chybu je treba dať do príkazového riadku –f t.j. force prepálenie na tvrdo. (A:\flashrom –f –p 0 xxxxxxxx.bin) Prepis je hotový.
9. Pozor na to aby sa nám to neseklo alebo aby sa nereštartoval počítač skôr ako je prepis dokončený !!! Celé to trvá asi tak 10 -15 sek.
10. Aj keď sa nám stane tento prípad s výpadkom prúdu alebo, že by zamrzol počítač tak nevešajte hlavu. Alebo aj keď tá karta nejde rozbehnúť tak sa dá obnoviť starý bios a celé toto sa dá zopakovať.
11. Obnova starého biosu je nasledovná: Potrebujeme k tomu buď internú grafiku alebo grafiku do PCI slotu. Po vložení PCI grafiky si prestavíme v biose na hlavnej doske VGA PCI.
12. Reštartneme počítač a čakáme s vloženou disketou až sa nám to nabootuje do DOS.
13. Do príkazového riadku zadáme nasledovné: (A:\flashrom –p 0 xxxxxxxx.bin) alebo (A:\flashrom –f –p 0 xxxxxxxx.bin) a počkáme na prepis. Potom môžeme reštartovať PC. Flash je hotový.
14. Záverom by som chcel upozorniť že každý originál bios by sa mal v prvom rade zálohovať . Robíte to všetko na svoju vlastnú zodpovednosť a tým Vám odpadajú záruky na grafické karty.