Koupil jsem si nepájivý pole, abych mohl dělat výzkum... Jedná se o rozšířenej regulátor ventilátorů.
No a takhle to vypadá. Je to regulátor s LM317T, a indikátorem vybuzení, kterej dodal (vymyslel) Woyta (z PCTf).
V podstatě má tři rychlosti, přičemž první je na 5V větvi beze ztrát, prostřední je regulovaná cca od 5,5V do 10,4V pomocí LMka, a poslední je hardcore 12V. Od toho je tam ten 3polohovej přepínač uprostřed.
Pro indikaci slouží dva integráče LM348N (po 4 komparátorech) (8 LED).
![]()
Mam ale nějaký doazy.
Mam tam na zkoušku modrý ledky, který fungujou v pohodě. Když tam dam ale červený nebo zelený, tak je problém, že svítí pořád (míň, ale pořád). Naměřil jsem tam v neaktivnim stavu cca 1,8V, což pro červenou a zelenou ledku stačí k rozsvícení (a u modrý neni problém). Nevim proč, ale napadlo mě dát tam místo odporů obyč diodu a světe div se, ono to funguje - tady potřebuju vědět jestli je možný to takhle provozovat. Navíc nevim ani co to je za diodu, pravděpodobně nějaká zenerka v propustnym směru.
A stejně nevim jak je to dělaný uvnitř tech komparátorů, ale když tam ty ledky připojim bez odporů, svíťí stejně jako s nima. Jako by si ten komparátor hlídal co tam je připojený a sám reguloval napětí - pro každou ledku je jiný napětí a komparátor to respektuje. Ale právě nevim proč je tam stabilně 1,8V a ne 0V. Napájim ho na 5V (4V by mělo bejt minimum - myslim...).
Tohle je první věc, kterou bych byl rád, kdyby mi někdo vyslvětlil.
A druhá věc je ta, že když na to jedno LMko připojim všechny tři větráky, tak při minimálnim napětí (těch 5,5V) se docela dost hřeje (naměřil jsem mulťákem >70°C přímo na vlastnim chladiči čipu), což se mi zdá docela dost na to, že berou jen asi 300mA. A tak se ptam, jestli by to nešlo vyřešit třeba nějakym paralelnim zapojenim více LMek.
Tady je videjko jak to pracuje: http://kopi-tuning2.wz.cz/MVI_3414.AVI (cca 10MB)
Vim že je toho čtení docela dost, ale budu moc rád, když mi nekdo znalej odpoví...