U focení takovýchhle míst (každý viděl tisíckrát) je potřeba buď nevšední invence a nebo nalezení zajímavého místa, odkud se fotí (a zrovna kolem Karlštejna jich je!) spolu s dobrou denní dobou ve vhodný den - obvykle jarní, nebo podzimní ráno.

Jde o to, že pokud se dostaneš někam, kde jsi nikdy nebyl a máš jen pár hodin, nebo dní, je docela velká šance udělat netradiční fotky a navíc není z první ruky moc s čím porovnávat (např. Tvoje fotky z Paříže). Tady je to naopak - všichni jsme viděli stovky fotek Karlštejna a to místo je snadno dostupné k tomu, aby se člověk buď dlouho pokoušel o něco netradičního, nebo aby se snažil o dokonalost. Tohle je jeden z nejsnazších pohledů, navíc za mizerných podmínek. Takže pro mě je to prostě slabé, nemůžu si pomoct.

Samozřejmě - focení našich hradů a zámků je sice snadno dostupné, ale je to jedna z nejtěžších disciplín. (minulý rok jsem sám dal 8 dní focení českých hradů a zámků a snažil jsem se - neřekl bych, že je v té kolekci jediná výborná fotka ...)