Neuvědomujete si dost podstatné fakty. Když porovnáváte 754 vs 939 OK, tím že se jedná v podstatě o stejné "pracovní" schopnosti, vyjma rozdílu single channel vs dual a kdy se jednalo o zavedení nové architektury na trh příchodem soc. 754. 939 byla jenom "opravnou" verzí stávající architektury a jejím následným vylepšením. To že se to nakonec projevilo i u socketu 754 (viz. Venice jádra pro tento socket a Palerma) je jedině dobře, ale původně to plánováno nebylo.

Pokud ale stavíte porovnání 754/939 vs AM2 do podobné roviny, tak mi to přijde poněkud dost zavádějící, jelikož v mnoha ohledech dojde ke změnám. Ten kdo tu mluví o "marketingu s DDR2", tak je vedle jako jedle, svým způsobem má laicky řečeno možná pravdu (kdo se v AMD64 moc nevyzná), ale neuvědomuje si dost podstatnou věc a tou je standardizace DDR2 modulů, které jsou schválené JEDECem a tudíž minimalizování jakéhokoliv konfliktu paměťových modulů s integrovaným mem. controllerem, což bylo v počátcích ohromným problémem !!! (sám jsem si toho s prvními jádry pro 754 užil) Další nepopíratelnou věcí je snížení napájení právě do pamětí, což není rozhodně na škodu !!! a tím pádem i delší životnost. Co však bude hlavní devizou (pokud to nakonec vyjde) bude možnost časem fungovat i s DDR3 se stejným CPU, kdy nebude potřeba měnit socket, ale jednoduše přeflashovat BIOS. DDR3 jsou v mnoha směrech daleko lepší než DDR2, ale momentálně jsou velice drahým zbožím, což v případě DDR2 neplatí.

Jinak jak uvedl Jezevec, nárůst latence je u DDR2 nevýhodou, ale kompenzuje se to vyšší propustností, takže ve výsledku bude AM2 rychlejší o 3-5% (podobně jako byl rozdíl 754 vs 939)

Dnes bych PC na socketu 939 nestavěl, buď stačí 754 (sám jsem k ní downgradoval) nebo počkat právě na příchod AM2, kdy o prázdninách už budou CPU dostupná vč. desek.