Přesně tento problém jsem řešil nyní, kupoval jsem si LCD k NTB. Zcela upřímně, na blízko vidím zcela bez problému, ale problému se zobrazením na 17" i 19" jsem se obával značně. Prostě mi to už všechno pak připadá malé a cítím zcela jasně, jak jsou oči namáhány, což mi připadá nepohodlné, pokud si nechci sedat blíž.
Samozřejmě to neplatí u her a filmů, leč ve Win, kde je už 1280x1024 hodně malé a na 19" je to až směšné - třeba hlavní spodní panel je uzoučká nudlička v konstrastu s obrovskou plochou monitoru.
Ale k řešení. Osobně jsem to řešil sice ponecháním nativního rozlišení, ale zvětšením písma ve Win a zvětšením hodnoty DPI z 90 na 120. Protože upřímně, koukat z 60 cm na 1280x1024 prostě odmítám.
Změnu nyní testuju, ale mám z toho dobrý pocit a je to prostě možnost, jak to řešit.
Takže bych určitě bral tu 19ku (jakmile si pustíš první film pochopíš) a určitě bych se nebál upravit prostředí Winu do té podoby, ve které jsi spokojen. Mám namysli - nepřizpůsobovat sebe prostředí např. sezením blíže k monitoru či pracným mžouráním, ale aktivní úpravou nastavení.