nejdriv bych chtel napsat ze jsem tu prosel par dredu, ale musim se zeptat primo. po 4 letech jsem presel ze socketu A na 939, a jsem trochu rozladen(jako skoro vzdycky pri novym kompu, chjo).
vcera jsem to prvne pustil a rad bych si nechal poradit na tyto otazky (nejlepe od nekoho kdo ma alespon jednu z tech 3 komponent).
zatim jsem pochazel pouze bios a nastavoval RAID pole.
a ted ty otazky:
1) tepolotu CPU mi to ukazovalo 49-50 stupnu. to mi prijde jako docela hardcore. kolik by mela byt bezna teplota v biosu ? a jaka je maximalni teplota kterou by mel procesor typu 4000+ unest ?? predpokladam ze pri zatizeni to pujde treba i o 10 stupnu vys.
2) nasel jsem sekci v biosu , kde se da nastavit pri jake teplote se fan roztoci na "FULL". standartne je tam nastavena prave tech 50 stupnu. takze se dely dve veci. pocitac neustale prechazel pres hranici 49-50 stupnu.
pri 49 stupnich ukazoval CPU fan 1600+- otacek a fan na chipsetu 5000 otacek. pri 50 stupnich CPU fan sel na 2200+- a fan chipsetu dokonce na 7000. coz teda mi prijde uz skoro zbytecny. behem par vterin to ztlacil na 49 CPU a oboje otacky opet klesly.
otazka: existuje neco (asi speedfan) na regulaci otacek? a muzu tim regulovat i fan chipsetu ?
3) ta hranice kdy CPU FAN jde do FULL (standatne na 50 stupnich) na vyber je jeste 60,65,70 stupnu. jaka je optimalni ?
4) polozka biosu K8 Cool n quiet je nastavena na disabled. muze mi prosim nekdo napsat co tato funkc presne dela , predpokladam ze bych ji mel aktivovat.
prosim nekamenovat. rad se nacham poucit.