Citace Původně odeslal tominek
nechapu uplne cos tim chtel rict. ze je blbost se s nekym bavit a tak male investici jako 10 ci 20K?
Ne, že je blbost vůbec přemýšlet nad objektivy jako je 14/2.8L za 70K, když jde řeč o něčem jiném. Tenhle objektiv si stejně nikdy nekoupíš, tím jsem si prakticky jistý - až budeš dávat 70K za objektiv, imho najdeš vždycky nějaký jiný.

Citace Původně odeslal tominek
pokud te to ze resim takovehle veci nejak poburuje tak me to napis nebo na me nereaguj a nech to tu zapadnout (mam totiz pocit ze jsi nejaky priponasrany. - snad se pletu)
Ten pocit je špatný, nemám proč - jen se Ti snažím poradit. Ty chceš něco slyšet, je ale otázkou, kdo Ti to řekne. Na "vyzkoušení" totiž není 18-55 imho o moc horší než 17-85 a ušetříš si peníze i zklamání. Proč zkoušet to, co už vyzkoušely houfy jiných? Může to mít jakýkoliv vývoj, třeba zjistíš, že Ti kresbou vyhovuje i 18-55 a zupgraduješ na 17-85 kvůli univerzálnosti. Ať tak, nebo tak, pro začátek to bude oproti stávající technice velký skok, byť to nic nemění na faktu, že oba ty objektivy tělo jako 20D/30D degradují. (a pokud je 18-55 v setu zadarmo, je to jistě výhodnější)

Nebudu rozepisovat, proč je lepší napřed zjistit, co potřebuju a pak se to snažit pořídit. O tom, co přináší opačný postup může vyprávět dost zdejších uživatelů včetně mě. (a nemusí se to týkat zrovna foťáků, všude je to podobné)

Pokud jsi se už rozhodl, že si koupíš 17-85, potom nevím, proč se na co ptát.

Tím jsem se, myslím, vyčerpal.