Mozno trochu primitivna otazka, ale zaujima ma preco je potrebne uzemnit HDD o skrinku. Napr. pri pouziti tohoto Zalmana http://www.zalman.co.kr/upload/product/zm_2hc2_y_p.jpg , ktory obsahuje aj zemniaci kablik. Diki.
Mozno trochu primitivna otazka, ale zaujima ma preco je potrebne uzemnit HDD o skrinku. Napr. pri pouziti tohoto Zalmana http://www.zalman.co.kr/upload/product/zm_2hc2_y_p.jpg , ktory obsahuje aj zemniaci kablik. Diki.
je to kvuli tomu aby byly zarizeni uvedeny na stejny potencial kdyz pohledas najdes tady o tom jiste mraky diskuzi![]()
my friend on the road: IBM R61 + Octavia Combi TDI
Presne jak to napsal Strby. Pokud by se tak nestalo, tak by se mohlo stat, ze se potencialy zemi zacnou vyrovnavat pres datovy kabel -> muze se poskodit elektronika disku, radic (doufam ze jsem se vyjadril tak, ze presprilis neurazim odborniky na elektriku)
Pak by mě ale zajímalo, co třeba takový Silentmaxx skříňka, kde disk není s ničím vodivým spojen o vanu, tudíž drát, který spojuje vanu s case, nemůže mít na samotný disk žádný efekt. Hrozilo by tam nějaké poškození?
Obdobný problém by byl i u volně visících disků.
ale on tam ten problem opravdu jePůvodně odeslal Eagle
akorat to neni zas az tak zhavi... (zapomnels jeste na plexi case)
je to to sami jakoby se nemeli delat case s oknem kvuli vyzarovani do okoli a vysledek ma to tak mraky lidi a nic se nedeje![]()
ale zrovna u toho disku bych si to pohlidal nahoda je blbec a kdo by chtel prijit o data ze![]()
Možná mi trochu něco uniká, ale... nevyrovnal by se potenciál tím, že je disk zapojený přes napájecí konektor do zdroje?
ee muzou tam byt nepatrny odchylkyPůvodně odeslal Eagle
![]()
Elektronika i motory jsou ale přece připojeny přes kabel. Osobně si myslím, že elektronika je od kovového obalu disku odizolována, tak jak by se mohl vyrovnávat potenciál? A pokud by izolována nebyla, tak by obal musel být tak nebo tak připojen do země přes napájecí kabel, tedy by měl stejný potenciál. Pletu se?
ad disk: vodive spojene to imho je (sroubky co drzi elektroniku)
a jinak: zavadis me nekam kde uz nemam pevnou pudu pod nohama a moje stredoskolske vzdelani na to nestaci(chtelo by to vysokoskolaka.. co erdo??
)
ted me tak napada ze vlastne stejny zemni potencial se v case zajistuje pospojenim s ochranym vodicem PEN a tohle pospojeni tam musi byt aby to splnovalo CSN...
jeslti to neni spis ochrana pred havarijnim stavem kdyby se mohlo na kostru dostat nejakej napeti...
asi to popisuju jak tatar ale uz me to zacina tak nejak dochazet (jestli tobe ne tak budes muset pozadat o pomoc nekoho vzdelanejsiho)
no vyvodil jsem z toho ze disku se asi normalne nic nestane ale kdyby na jeho kovou kostru prislo napeti pak zafunguje ochrana nulovanim (spojenim s PEN)
Tomu nerozumím - když máš oddělený PE od N, tak jak to potom funguje? To bys ten počítač ani nezapnul (protože chráničPůvodně odeslal Strby
), jestli to teda chápu správně...
A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk... I have a work station.
no to se ani nedivim pac jsem to asi spletlPůvodně odeslal David Jaša
tim PEN jsem myslel zlutozeleny vodic proste kolik v zasuvce
(asi je to PE v TN-S)
Zemeni je provedeny pres zemnici vodic (cerne barvy) v napajecim svazku kabelu. Pri vyrovnanaveni potencialu, tedy vzniku napeti se nevyskytuji takovy hodnoty, ktery by mohly ohrozit pevny disk, alepon u vetsiny pripadu.
Radsi bych moc nerozvadel diskuzi o zemneni pevnych disku PENem, mohlo by se to nekde neprijemne uchytit![]()
![]()
MSI KT3 Ultra-ARU | AMD Athlon XP Thoroughbred 1800+@2600+ (1.65V) prime stable | CoolerMaster XDream III | Kingstone DDR400 512MB CL2.5 | GeForce 4MX 440 64MB | HITACHI 7K250 160GB 8MB PATA | LG GSA 4163B DVDRW + Toshiba SD-M1612 16x | Logitech MX1000 | Edimax EW7206APg | Realtek RTL8139/810x Fast Ethernet | Leadtek WinFast 2000XP deLuxe | EC Q3 Logic - LC-B350W PFC | Creative P580 | AOC 7K+
linux mandriva 2006 cz
nj radsi uz toho necham patlam paty pres devaty![]()
Původně odeslal Eagle
hele a nemuze bejt vodiva ta sediva guma co je vevnitr toho silenceru? protoze pak by asi ten zemnici kablik, co k tomu je, trochu stracel smysl, ne?
FUN: Apple Mac Pro 4.1@5.1 • Intel Xeon W5680 • Kingston 3x8GB (triple-channel) 1333 ECC • EVGA GTX 670 • Crucial M200 256GB • WD Black 1TB • WD Green 1TB 3x
MOBILE: HP EliteBook 8440p • Corsair 2x4GB • AVerTV Hybrid • Logitech VX Nano • Canon S95 • Apple iP6 16GB • Apple iPad Air 64GB • Apple iPod Nano 7G 16GB • Apple iPod Video 80GB
WS: intel NUC i3 • Corsair 2x4GB • Crucial M4 512GB • intel Advanced-N 6235 • Samsung B2030HD
HTPC: AMD X2 Toledo 4200+ • ASUS A8R-MVP • Scythe KatanaCu • Patriot 2x1GB • GB 8600GT+Zalman VF900-Cu • WD 640AAKS+SilentMAXX silencer • Pioneer DVR-212 • Leadtek WinFast TV2000XP Expert • Corsair HX520w • SilverStone LaScala LC17S • ONKYO TX-SR603E • JAMO E7 7.1 (2x E750 + 4x E700 + E7cen + E7sub) • Panasonic TX-55CS630E • Logitech WingMan FF GP • APC Back-UPS 650 • chlupy ze psa
Tak se mi nahodou dneska dostala do ruka ta sediva guma ze silenceru. Je elektricky nevodiva. Doufam ze vodi aspon tepelnePůvodně odeslal mokus
. (asi jo, kdyz disky v silencrech maji rozumne teploty)
rozdílným potenciálem mezi datovými zeměmi se můžou do sběrnice indukovat různé neřády které lezou ze zdroje...třeba v zesilovači se zemní do jednoho uzlu který se nachází u filtračních kondenzátorů ve zdroji, proto záleží na konkrétní situaci. Zkuste někdo vzít multimetr a zapojte jej jedním vývodem hned na GND u HDD a druhým koncem o zemní plochu na desce při odizolovaném disku...pak jej skuste spojit s kostrou skříně zda dojde ke změně...tohle záleží na dimenzování kabelů od zdroje a na to zda už není nějaký průšvih v layoutu desky...toto je slušná duchařina a věřím tomu že to může ovlivnit dosaženou rychlost sběrnice
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)