Zkus se nejdřív na ty monitory jít podívat, abys viděl rozdíl mezi TN/PVA/MVA.
V práci jsou někteří také spokojení s HP L1740 (což je TN 17" a i když je dražší než ten Acer AL1916Ws, tak stejně není nic moc). Jenže nikdy neviděli jiný LCD a předtím měli na stole několik let starý AOC 17" CRT, které byly v žalostném stavu, tak jsou z LCD nadšení.
Záleží na co ten monitor chceš. Pokud na něm chceš i hrát a nechceš investovat 12k+, tak stejně nemáš jinou volbu než TN. Nejlevnější PVA/MVA jsou kolem 10k, ale ty budou na hraní pomalý (na filmy by to mělo stačit, ale pro jistotu to vyzkoušet).
Já mám třeba už možná příliš náročný pohled, od té doby co mám na stole Eizo S1910, tak i ty modely, které jsem uváděl (FSC P19-2, 193P+) na zkouknutí se mi nezdají až tak dobrý (a přitom jsou to velice dobrá LCD).
Ale také je pravda, že už jsem viděl těch LCD dost velký množství a můžu je porovnávat. Na TN displeje mám prostě averzi. Nejdéle mě na stole vydržel Hyundai L90D+, což je na TN poměrně dobré LCD a stejně mě značně zklamal. Měl jsem ho před 3/4 rokem, kdy ještě moc nebyla žádná alternativa k TN displejům na hry s dostatečnou rychlostí a rozumnou cenou a já chtěl i hrát.