ISA prenos nezatazuje system. Ked mas napriklad ISA zvukovku, na prenos dat pouziva DMA. DMA cykly premeni south bridge (v pripade i440BX) na bus-mastering cykly na PCI zbernici takze CPU sa tym vobec nezatazuje. CPU sa stara akurat o to aby v DMA bufferi v pamati bolo to co sa ma prehravat (pri nahravani zasa musi z neho ukladat data) - zvukovka vygeneruje IRQcko ked s bufferom treba nieco robit.

PCI zvukovky vsak nepouzivaju bus-mastering (ked to nejaka nahodou viem tak sem s nou!) takze prenos dat robi CPU (ako PIO na IDE...)
Vsetky moderne seriove porty (asi od roku 1994) maju FIFO buffer (tusim 16 byte). Ked treba do bufferu zapisat data alebo z neho citat, vygeneruje sa IRQcko a procesor to spravi.
S paralelnym portom je to trochu horsie. Sice vzdy vedel generovat IRQcko ale skoro nikdy sa to nepouziva. Moderne porty ECP podporuju DMA prenos a dokonca HW kompresiu dat. So spravnym kablom na prepojenie PC sa da s ECP portami dosiahnut 250-500KB/s - Direct Cable Connection vo Windows to podporuje (myslim ze nevyuziva DMA takze celkom zatazuje CPU).

A zbernica sa tym nezatazuje - ISA ma teoreticke maximum nejakych 8MB/s, viac to zozrat nemoze. Moderne chipsety podporuju veci ako Delayed Transaction a pod. ktore umoznuju ze nemusi cely system cakat na dokoncenie ISA prenosu.

VL-Bus je sranda - vlastne je to ISA karta a nakonci ma nieco ako predchodca PCI.