Vysvětlím to ještě jednou. Ale nedělám to pro tebe, ale pro sebe a pro ostatní, to na úvod.
U hledáčku se obvykle uvádějí 3 hodnoty:
1. pokrytí (coverage)
2. zvětšení (magnification)
3. eyepoint
1. Pokrytí - číselná hodnota uvádí, na kolik procent pokrývá hledáček skutečně fotografovanou kompozici. (100 procent je obraz na filmu / chipu)
2. Zvětšení - číselná hodnota uvádí relativní zvětšení hledáčku. Obvykle vyjadřuje vztah zvětšení hledáčku k zvětšení oka (1X). Jako přepočítané ohnisko oka (=přirozené zvětšení) je obvykle uváděna hodnota ohniska 50 mm ekv. 35 mm filmu. (někdy při dioptrii -1)
3. Eyepoint - hodnota v milimetrech uvádí, z jaké vzdálenosti je možné sledovat kompletní obraz v hledáčku (za touto vzdáleností není obraz kompletní). Tahle hodnota je primárně důležitá hlavně pro lidi nosící brýle.
Pokud se podíváš např. na srovnání low-end DSLR hledáčků, na které jsem dával odkaz, zjistíš na konto výše uvedených bodů, že nejlepší hledáček má zjevně Olympus E-300. A je to tak doopravdy?
.
.
.
.
.
Není. Překvapení? Proč to tak je? NO PROTOŽE JE FYZICKY MENŠÍ A TO ŽÁDNÁ HODNOTA NEVYJADŘUJE![]()
V jednom jediném máš neoddiskutovatelnou pravdu - smysl "diskuze" s tebou mi také uniká. Vlastně unikl mi už včera.