Citace Původně odeslal chessman
nevysvetlim. pletes si pojmy, uz celkem logicky by ti to mohlo dojit. do slusnyho hledacku jsi taky nekoukal a tohle je thread o low-endu. jestli jsi haklivej na tvrzeni ze objektivy jine znacky nez "tve" jsou legendarni tak odpada motivace k diskuzi. nejsem zastancem zadne znacky, jen objektivni kvality.
celkem opravdu seriozni a kompetentni zdroj informaci je www.luminous-landsape.com (nejen podle nich, nejlepsi sklo vsech dob je pentax A50/1,4 a contax t50/1,4. v soucasnosti jsou to objektivy pentax limited a contax (presne nevim konkretni modely).

tot z me strany vse...
No, taky by mě docela zajímalo, jaký má "legendární kvalita Pentaxích pevných skel" vliv na velký prostor pro kompozici a nechápu, proč jsi na tuto otázku tak podrážděný, když tu jejich kvalitu nikdo nezpochybňuje a "svou" značku na rozdíl od Tebe neprosazuje...

Můžu Tě ubezpečit, že jsem v životě koukal do víc hledáčků než Ty, na kompozici si dávám záležet docela dost, ale uniká mi smysl Tvého tvrzení o vlivu "zvetseni 0,95 s 95% zobrazenim" na kompozici a vyrobu printu...

Btw, nemám vůbec nic proti Pentaxu - jen se nějak neztotožňuju s Tvým tvrzením o jejich výjimečnosti.