2petr22: no konečně jsem se tady dozvěděl něco nového co se tu ještě neřešilo. zní to velmi logicky a odpovídá to tomu co jsme zkoušeli - obraz je fakt nejostřejší když je lcd "nad" fresnely a objektiv to samé, ohnisko upravit jde, ale degraduje to obraz a to výrazně takže nechat ohnisko napevno, ten objektiv z diycompany má krásně ostrý a jasný obraz tak je škoda ho degradovat mody, teď už to vím, z vlastní zkušenosti tvé argumenty zní přesvědčivě vypadá že se vyznáš tak by mě zajímal tvůj názor na kvalitu obrazu u promítání napřímo a přes zrcadlo (tower). někde tvrdí že je obraz se zrcadlem lepší ale nikde jsem to neviděl vysvětlené proč a ty jsi to rozlišení objektivu vysvětlil velmi srozumitelně...

meotary se vyrábí nějaký ten pátek a oni moc dobře ví proč ty fresnely mají vcelku. meotarový systém je jednoduchý na údržbu i instalaci a ještě má větší kontrast co víc chtít. stejně nejběžnější fresnel je 395*395 a ten se i tak musí oříznout na 17" lcd jak je velký, mít menší fresnel než lcd tak bych byl nesvůj i s rozdělenými fresnely. plno lidí má zájem si takovou promítačku postavit ale odradí je právě ta jeho stavba a ten systém alá meotar odstraní spoustu konstrukčních problémů, proudění vzduchu, zanášení fresnelů a uchycení lcd i fresnelek. ten můj projektor mám prakticky hotov chybí mi udělat spínače a elektroinstalaci, to je na celé promítačce nejtěžšší, teda alespoň pro mě jako stavaře. jinak je celý systém jednoduchý jak facka a když jsem to zvládl skutit já se švagrem tak to zvládne každý kdo umí trochu se dřevem a není úplný téréňák