Mno jako obvykle jsi to spatne pochopil.
Kuprikladu vezmu knizku "Java programujeme profesionalne". Stoji neco kolem 800kc. I kdyz z ni v soucasne dobe vyuziju jednu tretinu, tak se mi ten zbytek urcite muze hodit. Opravdu asi nikdo nebude vydavat "Java programujeme profesionalne D_a_v_i_d special edition", ktera by ti sedla na miru.
Pocitacove knizky nikdy nebudes hltat od zacatku do konce.
Neznam jedinou knizku o jave za 500+, ktera by probirala jen zakladni syntaxi (opreratory atd.). To jsi asi spatne koukal. Navic...kdyz si to vezmes kol a kolem, tak za knizku das 500 kc, nez ji celou prectes, tak to mas min. na 50 hodin. To mi dava 10kc za hodinu. Kde sezenes takhle levnou zabavu?
Beru to ze sveho pohledu kdy mi neni lito davat za koncentrovany a kvalitni know how vetsi penize, protoze zvysenim kvalifikace se zveda tvoje cena na trhu prace a tudis si tu knizku v budoucnu mnohanasobne zaplatis.
V neposledni rade vychazim ze zkusenosti, ze zejmena pro zacatky jsou knizky lepsi nez neuplne clanky na free webzinech. Tim nechci snizovat jejich kvalitu, sam jsem pro jeden psal, ale do knizky se vklada obvykle mnohem vetsi usili. Viz. web Jirky Koska a jeho knihy.