Moje skusenosti s integrovanym RAID na MB su, ze je to tak 70% vykonu samostatneho riesenia. S HPT370/372 mam maximalne 34 000bodov v Sandre, vacsinou okolo 28 000 a s Promise cez 36 000 pri totalne rozhadzanom disku a tesne cez 40 000 po defragu.
Dalej je tu otazka vyuzitia/obsadenia CPU time. Najefektivnejsie je to pri 3HDD, pretoze sa to pohybuje okolo 28%CPU time, kym s 2 HDD je to nejakych 26% a 4 uz zere skoro polovicu.
Samotny raid sa dost blbo konfiguruje, najoptimalnesie je si dopredu (na starom hdd) zistit, priemernu velkost suborov a podla toho si nastavit RAID, pretoze ked deli data po 1024kb castiach, je to cool pre video, ale pri malych suboroch straca strasne vela casu.
Dost dobre je mat ho na 8kb, 64 alebo 512. Tych 40000bodov je pri 64 (deflaut), zvysok este musim preskumat.
Boot je obcas fakt zazitok, ale ked sa to raz pdari rozchodit (nie onboard riesenie), tak to fici.
Strata dat je nic. Za 2 roky mi pole padlo raz a to som si vyprovokoval. Na WXP je to uz uplne super, skusal som nahodne vypnutia pc a podobne srandy a nic, vsetko ustal. Ked bereme zlyhanie fyzicke HDD, tipnite si, ktory vam odide skor: zatazeny, alebo menejzatazeny? Zakon schvalnosti hovori, ze dolezite data budu na zatazenom C:\RAID aspon nuti cloveka zalohovat pravidelne a zaroven vsetky disky pracuju rovnomerne.
Rychlost RAID je asi o 1/3 max o polovicu vyssia, nez rychlost kvalitneho singlaca, jedine pri zapise, ci citani obrovskych dat je rozdiel vyssi, no zdaleka sa neblizi dvojnasobku. Funguje to asi tak, ze ked das s IDE kopcit DivX o velkosti 2CD, tak RAID0 to dokaze zapisovat tak rychlo, ako IDE citat, inde velky rozdiel neuvidis, koli malym suborom, kde sa nedokaze rozbehnut na maximum![]()
Tym sa dostavam k pristupovej dobe, RAID vyzaduje co najnizsiu! Dalsim zaujimavym parametrom je 7200rm, ale to je dnes samozrejmost, zvysok je pri RAID0 menej dolezity.
Nemenej dolezitym faktorom je vhodny chipset a platforma PC, ked som pisal do Promise, navrhli mi najnovsi SIS a P4. Takze cakam na dosku, ktora bude mat aj deklarovanu podporu HT (zatial nie je oficialne zverejnena).
Tolko moje postrehy z pouzivania a diskutovania s hotline Promise. Je na osobnom rozhodnuti, ci sa mu oplati ist do drahsieho riesenia s RAID, alebo si radsej kupi vacsi hdd.

Odpověď s citací