Jestli chceš nějaký příklad, tak takto to konkrétně vypadá u mě.
Zprostředkovatel: ADSL IOL Broadband 1024/256
ADSL router Draytek Vigor 2600GE (4x LAN, 802.11b/g, NAT, DHCP, WPA, používaná standardní dodávaná anténa)
1. 2x PC přes ethernet
2. 2x PC přes 802.11g (Z-COM XG-950 PCI 802.11b/g, dodávaná anténa)
3. 1x Notebook přes 802.11g (Intel MiniPCI 802.11b/g)
Vše připojované na Draytek Vigor.
1. Připojené přes ethernet
2. Vzdálenost od routeru cca. 8m přes dvě cihlové zdi na stejném patře (Signál 70-80%, veškerá komunikace naprosto bez problému, rychlost je nižší než 45Mbit, nestalo se mi, aby mi jel download z internetu hůře než na PC přes ethernet cca. 90kB).
3. Většinou v blízkosti routeru, mám ho v pokoji. Když se pohybuju v baráku (spodní patro, vzdálenost od routeru cca. 15m, signál 50-60%, download žádný problém), když vyjdu před barák, tak tam už je signál dost špatný, download často přerušovaný, pingy se nepravidelně ztrácejí, vzdálenost něco přes 20m od routeru.
Hodně záleží na kvalitě signálu. Nekvalitním signálem se ti bude ztrácet stabilita spojení a rychlost.
Pokud ti jde o routování internetu, tak ti bohatě stačí (pokud to router umožňuje) nastavit 802.11b. Signál se tím o něco zvýší a kvalita na větší vzdálenosti bude stabilnější. Takto jsem to nedávno přenastavil a s noťasem jsem před barákem měl stabilně signál cca. 30% s vyjímečnými ztrátami. Mám osobně ozkoušeno, že 802.11g potřebuje o něco větší signál než 11b. Rychlost internetu jsem tím také neomezil. Při downloadu mi to jede cca. 90kB.

Odpověď s citací