Zdravim Vas,
Nejprve jak jsem přišel k desce ABIT
Objednal jsem si předminulou neděli EPOX 8RDA+, CPU 1700+ a chladic Cooper Silent.
Kromě desky bylo vše skladem a tak jsem si řekl, že si počkam, ale po týdnu čekání
jsem rezignoval. Objednal jsem u konkurence ABIT NF7 (CC, mimochodem levnější o 300Kč),
protože to byla jedina nForce2 momentálně na skladě.
Vyjel jsem tedy do Prahy pro CPU a chladič s tím, že si cestou zajedu pro desku.
Vyzvedl jsem desku a vesele jel pro zbytek (Monima). Tam mě ale přešel smích, když mi řekli,
že mám štěstí a že před 30min. přišly desky EPOX 8RDA+. No odmítl jsem ji s težkým
srdcem a byl jsem naštvaný, že mám jen ten ABIT, protože po recenzích a diskuzích na
netu, jsem myslel, že na EPOX nikdo nemá.
A ejhle
Už dva dny ho morduju na 225x9 (2025MHz - rating 2400+) a ještě žádný problém.
A to jsem ani nemusel měnit napětí chipsetu. Jen jsem trochu přidal VCORE na 1,75 a
nainstaloval nový BIOS 1.3 (Deska je V1.1).
Chladím to supertichým chladičem s 20dB a teplota je právě 53°C a při 5min. zátěži na
100% - 62°C. System 38°C (Mám odhlučněný case)
Takže jsem vlastně rád, že EPOX "nebyl" a trochu nechápu jak to, že to nikomu nejde
FSB přez 180.
Nechce se mi věřit, že zrovna já mám nějaký extra kousek. Myslím, že to trochu závisí i
na CPU.
Já jako první, po nainstalování Windows a ovladačů, zkusil FSB 200. A ono to bylo OK.
Tak jsem přidával až na maximum tj. na FSB 237 (max) ale nebylo to 100% stabilní
(spíš 99%).
Jedna Super vychytávka ABITu je, že když něco v BIOSU přežetete a nenaběhne POST, tak
vypnete a zapnete PC a ono naběhne v Safe mode ale v biosu zůstanou všechny hodnoty tak
jak byly, takže měníte jen tu jednu co přeženete. Ještě ani nevím kde je CMOS clear
Po nějaké době to začlo ve WinME zlobit, ale nikdy nezamrznul a ani neresetnul, je občas
nějaký program přestal odpovídat. No šel jsem teda dolu. Uvidime až bude další nový BIOS.
Budu mít brzy ještě jednu desku Abit, tentokrát NF7-S, a další CPU XP B0 1700+,
tak to prubnu a dám vědět, jak jsem dopadl. Chci zkusit oba procesory v obou deskách,
tak aby bylo jasné jak to FSB>200 ovlivňuje CPU a jak MB. Taky bych potom mohl zaslal i
nějaké výsledky.![]()