Ja by som to riesil uz priamo zmluvou a to nejakym taku sposobom:
Do zmluvy by som dal bod,ze nastavenie IP adries prevadza jedine na to sposobily uzivatel firmy (cize technik).Pri zlom nastaveni IP adresy uzivatela a naslednom znefunkcneny siete,pripadne pouzitie duplicitnej IP ineho uzivatela a nasledneho znefunkcnenie pripojenie jemu,by som vycislil sankcie,pripadne by som dal za uhradu skody,ktore sposobil (ak niekomu nepojde net 3 dni,urcite nebude kludny a zavola Vam na tech. podporu minimalne 100x).
Pripad od pripadu by si potom mohol riesit individualne,jasne,ze ked to nejaky chudak spravi raz tak mu nedas vsetko preplatit,ale ho len upozornis do buducnosti,ze nech radsej zavola technika (ktory by mal byt v takych pripadoch bezplatny,ale to je uz na Tebe,ci sa Ti to oplati).Ale nastavenie IP by som velmi jasne zdoraznil v zmluve,aby sa nemohlo stat,ze bod o znasani skod si "nahodou neprecita alebo nevsimne".Alebo im IP vobec nedat a po kazdej zmene PC/reinstalacia Windowsu im ich prist nastavit ty,v tom nehrozi uz ziadne nebezpecenstvo.Ten,ktory si tie IP dokaze najst si ich si myslim aj dokaze nastavit.
k DHCP: u nas na sieti je okolo 12 000 ucastnikov,vsetci su spojeni.A riesit,aku to ze ma zasa kamarat IP na privatny CS/FTP server je dost na prcu.Takze sa niekedy DHCP server neoplati,pripadne je ucastnikom len na obtiaz