Jde především o praktičnost, ale i o jiné důvody.
Např. kopie 1:1 - z jedné mechaniky si uděláš image, na druhé to vypálíš (jet kopie on the fly je chyba). Nemusíš se starat o výměnu média. Neničíš si mechaniku zbytečným čtením (a přeci jen, buďto mechanika bezvadně pálí a čtení je kompromisem, nebo naopak, anebo je průměrem obojí) - to je třeba pro mě důležité, pravda, dost lidí to považuje za anachronismus a bohužel i výrobci už k tomu často přistupují jako ke spotřebáku. Můžeš pracovat s oběma naráz, když to potřebuješ. Nezvládne to mechanika přečíst? Zkusíš druhou. Apod.

Na DVD-ROM např. hodně čtu, takhle by mi vypalovačka moc nevydržela, nebo by minimálně pálila dost špatně. A i když toho nijak moc nepálím, vyplatí se mi to mít odděleně. Většinou si rozšiřuju filmotéku o staré klasické filmy z půjčovny, někomu stříhám video, anebo čas od času nastane nějaká ta záloha dat (ideálně v případě lidí, kteří instalovali Linux na plný a nezálohovaný disk s oknama :-D) - a to je pak třeba záloha na 2-5 DVD i přesto, že jim z netu nasosané kraviny apod. (se souhlasem) rovnou vypouštím. Člověk někdy zírá, co dat dokáže vyplodit i obyčejný zaměstnanec na kancelářském PC. A co teprv v případě, kdy tam má fotky výrobků a letákovou akci.