Citace Původně odeslal monsoon
Zde si stahni programek, ktery ti ukazuje, jak ktery program pristupuje na disk.
http://www.sysinternals.com/Files/FilemonNt.zip

A pote mi povidej, ze kdyz delas jen kancelarskou praci, tak disk nepracuje.
Hups, no tak to je fičák. Takovejhle prográmek jsem ještě neviděl a musím říct, že čumim. O práci/nepráci HDD jsem vždy uvažoval pouze v rovině:
- neslyším -> nepracuje (tedy točí se, ale nic nečte, nezapisuje a tak....)
- slyším či vidím -> něco čte a zapisuje -> tzn. dle lajckého názoru -> opotřebovává se víc.

Ale jak vidno, tak můj dotaz vycházející jen z smyslových vjemů (slyšitelný hluk a viditelné blikáni diody) byl asi popravdě ne přiliš smysluplný.

Ale ještě budu v tématu chviličku pokračovat. Já mám fyzické dva disky. Mám ve Win nastaveno vypnutí HDD po 1 hodině. Když hodinu třeba jen serfním na netu (browser je nainstalován na prvním disku), k tomu jen poslouchám mp3 (ty jsou též na prvním disku), tak po té hodině je slyšitelné, jak ten druhý HDD zaparkuje a zastaví.
Jak je to možné, když výše uvedený program vypisuje tak obrovské množství přistupu na HDD. To tak obrovské množství přístupů generuje systém a programy v něm nainstalované, že druhý disk, který slouží jen jako datové skladiště a záložní disk může "odpočívat"?