...k 555-ce. pomocí Ra měníš primárně střídu - stáhni si datasheet a mrkni na astabilní KO pomocí 555-ky. nejjednodušeji by to šlo takhle:
- jako Ra zapojim sériově potenciometr a tepelný odporový čidlo (který se vzrůstající teplotou zvyšuje svůj odpor). uvažuju výchozí podmínky - procesor v Iddle. nastavim určitou hodnotu na potenciometru, tudíž změnim střídu a změnim i příkon do pelta. samozřejmě nějakou dobu bude trvat, než se "systém" ustálí, nicméně po tom co se tak stane bude na procu určitá teplota. když se zvýší zatížení procu, vzroste jeho teplota na což zareaguje tepelný čidlo, zvýší svůj odpor, tzn. změní se střída a do pelta díky delší H úrovni poteče větší příkon, tzn. jednoduše řečeno - začne "víc chladit"...klasika...
...sry, asi jsem to napsal blbě - pelta rozhodně nehodlám napájet ze zdroje, ze kterýho budou napájený i ostatní komponenty. to by asi nebylo ideální - jak si sám napsal. pokud zvolim napájení z PC zdroje, bude to druhej zdroj čistě jen na napájení peltů. spíš bych ale zkusil postavit vlastní spínanej zdroj, v dnešní době koupíš jeden IO, ve kterym máš prakticky všechno. doplníš to jen toroidem, můstkem a nějakym tim kondem a máš spínanej zdroj...muhehe...
...ty moje výpočty ber jen jako ilustrativní. jen jsem tim chtěl říct, že nebude zapotřebí nějak extrémně výkonnej zdroj. na jakou teplotu se mi podaří cpu schladit např. při výkonu pelta 90W to fakt nevim. ALE co vim je, že sem si po ICQ psal s tim týpkem (flegy), kterej to měl a má takhle postavený. psal, že EC 500W alu (tzn. 30A na 12V větvi) mu v pohodě utáhnul 267W a 90W pelty (CPU + graka), který mu neustále běžely na max.výkon a dostal se tak na těch cca 0°C při burnu na dost přetaktěnym A64 3000+...při IDDLE snad až někam k -12°C...jak jsem ale psal, radiátor měli ponořenej v barelu s vodou...
...jj, ten nápad s chlazenim pomocí ústředního topení je good - tedy v létě určitě. už jsem viděl i týpky, co si v garáži (která jim asi sousedí s pracovnou) natáhli několik metrů Cu trubky a tohle s úspěchem použili místo radiátoru...nechaj se udělat zajímavý věci...