O tom chlazeni pelta vzduchem jsem uvazoval (uz vim, ze je to hloupost) v pripade chlazeni vody peltierem. Venku z pc by byla nadobka, kterou by chladil pelt a na teple strane varici pasiv... Samozrejme kravina.
S tim vyhlazenim pwm signalu na hladky ss by to melo jit, opravdu jsem se o to hloubeji nezajimal, tak moc netusim, jestli to ma/nema hacky... Vubec pwm regulace, a okolo je pro me docela neznama oblast...(ale selsky rozum mi rika, ze obycejne signal vyhladit, srovnat nejakym C by melo jit. Jeste lepe kombinaci LC...)
U te 555ky mi slo o to, jak by jsi sladil KO s 555kou a vliv odporu termistoru. Jako tak, aby se frekvence KO spravne zvysovala/snizovala podle teploty ziskane termistorem. Snad by to melo jit nejakou paralelne-seriovou kombinaci trimru k tomu termistoru a nejak to sladit... Az bude znamy konkretni termistor, tak pocitat a pocitat (kdysi jsem si delal programky v Pascaluprave pro podobne prubehy pri ruznych hodnotach odporu... jeee, to uz je davno...)
Toho napajeni s klasickeho PC zdroje se nebojis? Ja bych jen pro samotne pc nesel s vykonem zdroje pod 350W (taky netusim co s tim chces napajet za sestavu), ale pro peltiera minimalne dalsich 300W navic. Tak aby ti pak pc pri zatizeni nepadal, predstavit si kvalitni zrdoj takovych vykonu. uf. Ted me jeste napadlo, jestli by nemel pocitac (jeho komponenty) neco proti tomu, kdyby jsi z 12V vetve pulsne reguloval vykony radove 200,300WMylsim, jetsli by nevznikalo nezadouci ruseni
(Nevim, treba se to normalne pouziva)
BTW jsi se zminil o ECCo neco kvalitnejsiho? Ja kdybych potreboval kvalitni napajeni (tady jakoze jo), tak bych bral precejenom neco lepsiho.
Jeste, jak jsi zminil napriklad vykon CPU 90W, tak kdo vi, na jakou teplotu by jsi to ale schladil s prikonem pelta 160W (90W/0.56), tj vykonem pelta 90W (netusis?). Co me hodne pomohlo je vec, ze pokud CPU vyzaruje napr. 90W (burn), tak aby se procak nespalil a uchladil, tak porebujes peltier, ktery bude cerpat vykonem minimalne 90W (pri pouziti pelta s vykonem 80W by nestihal odvadet teplo a CPU by se spalil) Nedokazu si predstavit teplotu, na jakou by to pelt schladil (dejme tomu pri dobrem chlazeni vodou o teplote treba tech 40 stupnu. Nebylo by to nahodou "jen" na teplotu okoli? Nebo by byla teplota o hodne nizsi?
Na zaver pro pobaveni:
No, kdesi jsem zahlidl vtip o tom chladit vodu o rozvod studene vody v panelaku![]()
(skvely zdroj chladu),jj
nechat tak protekat radiatorem studenou vodu v potrubi, panecku to by bylo chlazeni... Barel se muze jit zahrabat
![]()
![]()