...sice jsem variantu uvažovanou haniz-em nezkoušel, ale zdá se mi to opravdu trochu postavený na hlavu (radiátor + pelt se stejnou funkcí v jednom okruhu). tím ho však nechci odrazovat - pokud to vyzkouší a dá sem výsledky, budu jenom rád...
...chladit pelta vzduchem bych si asi netroufnul - možná nějakym opravdu velkym tower-em. stejně by to ale bylo ošemetný, jelikož by se tím určitě zvýšila teplota uvnitř casu s čím souvisí i zvýšení teploty všech ostatních chlazených komponentů...
...vodník to uchladí, o to strach nemám. stačí jen použít adekvátní (rozuměj dostatečně velký) radiátor, dvě tři 120-ky fany (regulovaný) a na teplotu vody 40-45°C se při běžný teplotě okolí dostat musíš. spíš mám obavy o čerpadlo, jelikož si nejsem jistej, jestli takovouhle teplotu vydrží...
...zda jsou při regulaci pelta pomocí PWM nějaké problémy to nevím. nicméně i z PWM signálu můžeš udělat krásně vyhlazenej průběh - nejjednodušeji pomocí obyčejnýho elektrolytickýho kondenzátoru. výhodnější je ale použít LC filtr - lineárnější průběh. otázkou je, jak moc dimenzovanej by tenhle filtr musel být při poměrně velkym proudu, kterej protéká peltem. na to se budu muset zeptat příští týden někoho ve škole...
...u NE555 nastavíš pomocí Ra, Rb a C délku H pulzu a L pulzu, přičemž délku H pulzu můžeš bez vlivu na délku L pulzu regulovat pomocí Ra. ten tedy jednoduše nahradíš potenciometrem, výslednym průběhem budeš budit výstupní výkonový stupeň a máš jednoduchej PWM regulátor...
...pokud jde o zpětnou vazbu, chtěl bych to vyřešit co nejjednodušeji - nejspíš pomocí tepelně proměnnýho odporu. tohle ještě nemám promyšlený ani jsem po tom nepátrál. opět se zeptám někoho ve škole......
...napájet to budu standartním PC zdrojem (s velkym proudem na 12V větvi - např. EC 500W - 30A na 12V) nebo udělám jednoduchej spínanej zdroj pouze pro napájení peltů.
co se týče výkonu zdroje, tak:
- max.příkon pelta je cca 480W
- max.převedené množství tepla je cca 267W
- tzn. účinnost 56procent ()
- pokud budu chladit cpu (max.90W) a graku (max.80W), budu potřebovat příkon (uvažuju-li lineární závislost) (90+80)/0.56=303W. ALE - to uvažujeme při současném BURNU CPU i GRAKY!!!! ať si každý sám uvědomí, jak často a dlouho k tomuto dochází...
...jeden uživaltel na PCT zkoušel (a nyní má v provozu) tenhle popisovaný způsob chlazení. při testech, kdy radiátor dal do barelu s vodou dosáhl teploty na A64 3000+ (tušim že při OC 2.8GHz) okolo (a snad i pod) 0°C! teď už ale nevim, zda pelta napájel z klasickýho PC zdroje (tzn. 12V) nebo z externího. vzhledem k dosažený teplotě si ale myslim, že ho napájel z normálního PC zdroje...
...no a z čeho vycházim? z toho, co tenhle týpek na PCT psal, z normálního selskýho rozumu a z toho, co jsem se na FEL-u za těch pár let naučil (i když toho nebylo až tak moc, muhehe)...