no jak ostrej se da udelat obraz s takovoudle doma udelanou veci?
da se to udelat tak ostry aby se to dalo pouzivati misto monitoru?
no jak ostrej se da udelat obraz s takovoudle doma udelanou veci?
da se to udelat tak ostry aby se to dalo pouzivati misto monitoru?
Bill Brana:"Pokud by všichni používali legální software, měl by Microsoft dostatek peněz na opravení snad všech chyb ve Windows."
Používáním GNU/Linuxu de facto poskytuji Microsoftu prostředky na vývoj Windows, ale přesně tak to je
jo to by me taky zajimalo - kdyby se dala nejak regulovat ta vybojka tak stahnout jeji vykon tak na 100 watu a pred objektiv dat nejakou optiku ktera by ten obraz trochu zmensila a posunula dolu
Barton2500+(@11*210),2*512DDR400 ,LeadtekGF6800le(12pip,@415/912),hdd Samsung SP1213N 120GB
Mysli, cenove defakto na stejno vyjde nakup toho NB ws displaye jak jsem psal a to nemluvim o vyhodach takoveho reseni (vsechny vstupy, velikost...)Původně odeslal Dr Meduza
s ostrostí problémy nejsou, se slušnou optikou a když je ostaveno vše tak jak má. problém je se svítivostí, ideální na projekci je tma, na promítání za denního světla snad pomůže promítat na nátěr s balotinou (prťavé skleněné kuličky, používá se to na značení cest, má to vysokou odrazivost).
jak píše locke, když chceš rozlišení, zaplať 700 babek a jdi do wuxga 15,4 lcd (1920*1080)
kdybych mel 700 babek tak si raci koupim normlani 20" panel![]()
ikdyz je pravda ze s 2x 15" by me ten projektor stejne vysel pekne draho protoze by muselo bejt vsechno dvakrat
trochu OT
Jak je vevnitr udelana projekcni televize?
Bill Brana:"Pokud by všichni používali legální software, měl by Microsoft dostatek peněz na opravení snad všech chyb ve Windows."
Používáním GNU/Linuxu de facto poskytuji Microsoftu prostředky na vývoj Windows, ale přesně tak to je
Na diy forech je spousta navodu na rear projection tv. Je to normalni projektor, co promita na platno, akorat je tam par zrcadel a mozna to ma jiny objektiv.
Jinak za 700 babek by se nemel zadny 20" panel. Za poradny panel das 30-40k, levnejsi nema smysl kupovat, jsou to desny sracky.
no me staci nakej peknej treba DELL (s PVA displayem) s ne zcela jasnym puvodem a to se v okolnich zemich cehnat da![]()
ale to je OT![]()
Hm ale voni kdyz delaj takovoudle zpetnou projekci a pouzivaj tam normalni CRTcko tak to je docela dobre videt i na svetle (kdyz se na to kouka rovne)
kdyby se udelalo neco takyho tak by mozna pod tim LCDckem nemusela bejt ani moc silna vybojka
Tak si to vygoogli, neni to problem (je to defakto na kazdem projektor foru jako samostatne sekce) a nebudes muset resit same "by" a "mozna", uz se tim zabyvaji spousty let.
na 20" lcd klidně zapomeňte, tak velký fresnel a vhodný objektiv neseženete, jediné plus je že to má 1600*1200 a to je stejně málo na 1080p hd videa (1920*1080). kdo chce vysoké rozlišení není jiná volba (zatím) než ten wuxga kit 15,4 (1920*1080) za 700 dolars. ten 15,4 panel je široký jak běžná 17ka, takže je místo pro budoucí upgrade. 1280*1024 je dostačující na hd videa 720p (1280*720)
Mozna me poslete do Nakupni poradny ale stejne se zkusim zeptat tady:
Mate nekdo zkusenost s poslanim zbozi z USA? Jsem si objednal veci z Lumenlabu (teda kamos co tam zrovna je mi je objednal) a jako zpusob dodani sem tam dal Global Express Mail. A me by zajimalo kam to prijde. Jestli primo az domu nebo se to zasekne nekde na celnici a v tom pripade zda me budou informovat informovat ze si to mam vyzvednout. Na Lumenlabu je totiz poznamka, ze se stava ze se to neke zadrhne a ani nedaj vedet ze to nekde lezi a kdyz se o to nikdo neprihlasi tak to poslou zpet.
Barton2500+(@11*210),2*512DDR400 ,LeadtekGF6800le(12pip,@415/912),hdd Samsung SP1213N 120GB
me to prislo ta asi za 10dni, byla u toho slozenka z celnice, kterou jsem potom uhradil. clo je vlastne jen DPH, takze k deklarovane cene baliku se pripocita.
Me to prislo take skoro hned, ale byl to maly balicek, takze ani clo jsem neplatil.
Jinak je rozumne jim rict, aby to poslali jako darek, to se pak neplati clo![]()
a dostali jste vygenerovany nejakz kod pro to sledovani baliku?
Po prvnim testu je rozhodnuto meho PS one projektoru ze bude jiny objektiv. Premyslel jsem o objektivu z brylovych cocek co mi navrhova jimmx ale neumim nemecky. Poradi mi nekdo co a jak na 250mm objektiv? Dik.
http://home.arcor.de/seb.m/ls/Neuer%...rechnungen.htm
Athlon64 3000+ Winchester @2,6GHz 1.55v, DFI LANPARTY NF4 Ultra D, Sapphire Radeon X1950GT @PRO 620/720mhz, 2X Kingmax 512Mb/DDR433 CL 2,5,Hitachi Deskstar T7K250 250Gb 7200ot 8Mb/cache SATA II, HDD Samsung SpinPoint 80Gb 7200ot 8Mb/cache ATA133, DVD +-R/RW HP dvd640i LightScribe rom16x +16x -8x rw4x, Creative Sound Blaster Audigy @Audigy 2 ZS + Creative Inspire P5800, 19" CRT Belinea 106060, Logitech MX518, MP3 Creative Zen Nano 512MB, PC is Watercooled
NIKDY NIC NEKUPUJTE u spol. DAMELLO (spol, holding, ...)
tak mi prisli veci z lumenlabu a mam rozpoluplny pocity - dorazilo to za 6 dni a nedali mi na to zadny clo ale nejak blbe to asi zabalili protoze u vsech fresnelu byly ulomeny asi 1cm rohy - ale to snad nebude nicemu vadit. takze sem zvedav jak to bude ve vysledku vypadat a samozrejme se podelim s nejkymi poznatky ktere by se zde mohli hodit
Vsechny fresnely maji zkosene rohy.![]()
tak koukam ze tomu tady nekdo rozumi jako koza petrzeli - kdyby se tu nekdo podival jak vypadaji fresnelky v lumenlabu tak by to pak mozna bylo jasne
a kdyz rikam ulomeny tak tim myslim ulomeny a ne ze jsou od vyroby zkoseny
vcera jsem porovnaval muj setup D=135mm triplet, fl550mm a fl330mm fresnely, lampa OSRAM HQI-TS 250W/D (5300K) LCD HP1755 (1000:1)
a projektor NEC LT260 ZA 100.000,-
vysledek?
1) svetlo z necu je opravdu bile, z HQI(5300K) je nazloutle. to zkusim zlepsit pouzitim HQI-BT400W/D (6100K). rozdil je hodne zretelny
2) pripada mi, ze nec vyuziva uplne vsehno svetlo z lampy, DIY diky systemu fresnelu vyuziva tak 30% (vyrez z kulove plochy) takze ve svitivosti pri stejnem prikonu byl propastny rozdil
3) optika z necu je perfektni. pri zoomu i keystone korekci je obraz ve vsech mistech spickove ostry. keystone korekce se v necu dela jak posouvanim nejake soustavy cocek, tak posouvanim nejake clony mezi cockami do stran, coz je pri pohledu zvenku do objektivu pozorovatelne. kdyz jsem zkousel keystone korekci podle tech DIY navodu natacenim predniho fresnelu, tak se obraz natocil jako u keystone, ale nikdy se mi nepodarilo pri natocenem fresnelu obraz zaostrit na celou plochu. navic pri mem koncovem navrhu jsem LCD umistil pred fresnel primo k obektivu, protoze obraz byl nejostrejsi bez deformity zpusobene fresnelem mezi LCD a objektivem.
4) Nec mel rozliseni pouze 1024x768, 17"lcd ma 1280x1024, nec vitezil kontrastem 1300:1 to ale neslo vubec poznat, ani jeho udajne rychlejsi odezva.
5) obrovske plus necu je na prvni pohled velikost. minus tohoto reseni oproti DIY je to, ze LCD ztraci casem kontrast a barvy coz je dane tim, ze tak male LCD na ktere jde obrovske mnozstvi UV zareni se prehriva, lampa se taky prehriva, takze diky sve miniaturizaci vydrzi asi 1/10 provozu a stoji 14.000,-
takze zaverem, to tady jeste nikdo nenapsal mi vyslo, ze DIY vyjde sice levneji, jak stavba tak provoz, ale kvalite komercnich projektoru se nevyrovna. (nebavim se o komercnich projektorech za 25000 a mene). ty levne projektory predci DIY kvalitou LCD.
bavime-li se o pomeru cena/vykon tak jednoznacne vede DIY
2dd: Je naprosto jasne, ze technicky bude komercni projektor dokonalejsi. Ale me osobne zajima porovnani kvality obrazu. Tedy barvy, kontrast, rychle akcni sceny.....
Je jasne, ze nataceni fresnelu neni tak dokonale jako nejaka poradna soustava, nebo ze dokazi lepe vyuzit svetlo.
jasne je to mozna tobe Locke, ale jeste to tady nikdo nenapsal. to, co tady kazdy pise je, jak je to skvele a spickove, ale ve skutecnosti stoji optika za hovno. treba ja jsem pouzil D135mm triplet, o kterem jsem se docetl ze je to nejlepsi co jde sehnat, totalni spicka a ze jde vklidu pouzit i na 19"lcd, ale ve skutecnosti jde pouzit jen na 15"lcd, protoze diky malemu uhlu FOV jsou u 17" mazle rohy. dost mi vadi, ze jsem zjistil az po koupi optickych elementu ze to ve skutecnosti nefunguje tak jak vsichni pisou. proc jsem se nikde nedocetl, ze nefunguje keystone korekce pomoci vytaceni fresnelu? bud to nikdo prede mnou nezkousel, a nebo jsou vsichni spokojeni s prisernou kvalitou obrazu, ktera vznikne pri natoceni fresnelu pred lcd.
jinak co se tyce kontrastu, tak rozdil mezi 1300:1 a 1000:1 je okem nepostrehnutelny, stejne tak i odezva LCD. zamerne jsem nechtel pouzit 15"lcd, protoze 15ky maji mizerne parametry. rozdil mezi kontrastem 500:1 a 1000:1 je dost velky na prvni pohled.
co mi nejvic momentalne vadi u me sestavy DIY jsou mazle rohy. kdybych pouzil 15"LCD, tak by mazle rohy nebyly a ostrost jednotlivych pixelu by byla srovnatelna s tim NEC projektorem.
tim, ze jsem pouzil 17", mam vetsi rozliseni, coz je taky zretelne na prvni pohled a do budoucna muzu pouzit WUXGA kit, takze rozliseni bude zase lepsi. jeste si pockam, az budou lcd s timto rozlisenim mit vetsi kontrast a budou levnejsi.
zaverem bych chtel jeste jednou zminit, ze je velky rozdil mezi kontrasty 400:1 a 1000:1. 400:1 nema cernou uplne cernou, ale tmave sedou oproti 1000:1. uz jsem videl 17"LCD s 1500:1, takze je to jen otazka casu, kdy bude na trhu nejaky lepsi LCD nez ten muj, pak to jednoduse vymenim a zase budu mit naskok pred komercnimi projektory alespon v rozliseni.
v zadne pripade nechci, abych na nekoho odradil od teto stavby, jen jsem chtel pripomenout mouchy, ktere vsichni opomijeji. muj obraz je celkem divatelny, mazle rohy jsou patrne jen u textu, na fotkach a fimech je to nepostrehnutelne.
deska bych chtel slepit bednu, jestli budu mit cas, potom udelam nejake fotky, aby jste vedeli, jak ten obraz vlastne vypada.![]()
david
2dd: A co treba barvy? (homogenita a pod?). Vetsina komercnich projektoru co jsem videl je mela oproti diy takove dost vyblite, nevyrazne.
Jinak ja mam 15" a rohy jsou take mazle.
ten NEC LT260 co jsem zkousel byl uplne novy, mel za sebou 10h provozu. podani barev mel perfektni, stejne jako LCD HP1755. mozna bych rekl, ze barvam NECu pomohla vetsi teplota chromaticnosti vybojky. ale jak jsem zminil, problem malych LCD v komercnich projektorech je v tom, ze se prehrivaji, protoze jde pres ne asi 70x vetsi svetelny tok, i 70xvetsi IR slozka (nejak tak to vychazi pri prepoctu ploch 17" a 3,5". u te 17" se vyuzije cca 30% svetelneho toku) takze rychleji starnou nez velke LCD. starnutim ztraci LCD kontrast, tj podani barev.
videl jsem v akci 2 roky stary projektor kteremu se 3x menila lampa, byl pouzivany na presentace, pořizovací cena byla 260.000,- typ uz nevim, ale mel taky totalne vyblite barvy, coz se pry projektorum po 9000 hod. provozu stava. doufam, ze starnuti velkeho LCD bude pomalejsi, ale ono je to vpodstate jedno, protoze za 5 let budou LCD technologie uplne nekde jinde a verim, ze si v te dobe koupim 15"/1970x1024/5000:1 za hubicku a po vymene pak nebudu mit mazle rohy.
projektory v obchodech maji vyblite barvy proto, protoze maji mizerne parametry. LCD s 200:1 by taky melo mizerne barvy.
david
Otazka je, jestli vubec 15" lcd za par let koupis. A druha vec je ffc....
staci mi kontrast 300:1 ? nejak jsem to tu drive prolezl cely se zaujetim,pak jsem zapomnel podstatne a ted mam moznost mit monitor...
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)