vcera jsem porovnaval muj setup D=135mm triplet, fl550mm a fl330mm fresnely, lampa OSRAM HQI-TS 250W/D (5300K) LCD HP1755 (1000:1)
a projektor NEC LT260 ZA 100.000,-
vysledek?
1) svetlo z necu je opravdu bile, z HQI(5300K) je nazloutle. to zkusim zlepsit pouzitim HQI-BT400W/D (6100K). rozdil je hodne zretelny
2) pripada mi, ze nec vyuziva uplne vsehno svetlo z lampy, DIY diky systemu fresnelu vyuziva tak 30% (vyrez z kulove plochy) takze ve svitivosti pri stejnem prikonu byl propastny rozdil
3) optika z necu je perfektni. pri zoomu i keystone korekci je obraz ve vsech mistech spickove ostry. keystone korekce se v necu dela jak posouvanim nejake soustavy cocek, tak posouvanim nejake clony mezi cockami do stran, coz je pri pohledu zvenku do objektivu pozorovatelne. kdyz jsem zkousel keystone korekci podle tech DIY navodu natacenim predniho fresnelu, tak se obraz natocil jako u keystone, ale nikdy se mi nepodarilo pri natocenem fresnelu obraz zaostrit na celou plochu. navic pri mem koncovem navrhu jsem LCD umistil pred fresnel primo k obektivu, protoze obraz byl nejostrejsi bez deformity zpusobene fresnelem mezi LCD a objektivem.
4) Nec mel rozliseni pouze 1024x768, 17"lcd ma 1280x1024, nec vitezil kontrastem 1300:1 to ale neslo vubec poznat, ani jeho udajne rychlejsi odezva.
5) obrovske plus necu je na prvni pohled velikost. minus tohoto reseni oproti DIY je to, ze LCD ztraci casem kontrast a barvy coz je dane tim, ze tak male LCD na ktere jde obrovske mnozstvi UV zareni se prehriva, lampa se taky prehriva, takze diky sve miniaturizaci vydrzi asi 1/10 provozu a stoji 14.000,-
takze zaverem, to tady jeste nikdo nenapsal mi vyslo, ze DIY vyjde sice levneji, jak stavba tak provoz, ale kvalite komercnich projektoru se nevyrovna. (nebavim se o komercnich projektorech za 25000 a mene). ty levne projektory predci DIY kvalitou LCD.
bavime-li se o pomeru cena/vykon tak jednoznacne vede DIY