Stránka 3 z 3 PrvníPrvní 123
Výsledky 51 až 73 z 73

Téma: chlazení jádra procesoru vodou

Standardní

uf, neco jsem si prosel, mam v tom jeste gulas, musim si to poradne prostudovat, ale mam jen jeden dotaz. Neni mi jasne co presne je vapochill (nebo chilled voda), o jake chlazeni se jedna? pouziva se kompresor, ktery rozpinanim stlac. media (princip lednicky) ochlazuje primo procesor, nadrzku s vodou, nebo to je neco jineho?

Driv jsem premyslel nad chlazenim vody peltierem, ale zavrhuji. Absolutne se to nevyplati... Prozatim zustany verny svemu vzduchu a az budou kacky , pujdu do klasickeho vodnika, je to asi to nejlepsi, jak jednoduse / levne / ucine / tise chladit...
    Vim, ze se budou dost mozna ozyvat hlasy, ze zatim nemam ani obycejneho vodnika a zajimam se o takove veci, ale jsem tak trosku extremista a silenec do chlazeni, tak se o to zajimam, ale jeste se uplne neorientuju, nemam takove zkusenosti...
    . . . if you dont live for something you will die for nothing
    Q9300 + Ninja | EP35-DS4 | 8GB | HD4670 + AC S1 | 640 AAKS, 320GB YS, 1.5TB EVDS | SH-S203B | Corsair VX450 | HP ZR24w
    M-Audio Revolution 5.1 | Marantz PM4001 | EPOS ELS-3 | Sennheiser HD555->595
    C7D | 17-40, 50/1.4, 100/2.8, 70-300 | 430 EX II

Member
    Věk
    39
    Vliv
    278

Standardní

Se skusenostma si nedelej starosti, to se naucis rychle. Predem doporucuju si postavit par(urcite aspon jeden) vodni okruh na nejakme Penti 75 nebo tak neco. At mas nejake skusenosti. A hlavne, nedes se vody, ona PC v podstate nic neudela. Vetsinou spusobi nestabilitu systemu, az to nejde zepnout, tak vemes fen, vyfoukas a vsechno jede dal. Praxe.
    Jinak mas pravdu ze chlazeni peltierem je treba bohuzel zavrhnout, ale, mozna se k nemu budu vracet.
    Nejvetsi prakticky problem ted, je dodat tolik stavy peltovi vi klasickem PC, ale pokud mas 800 W zdroj a vic, pak neni problem. (Kromne uctu za elektrinu)
    Pak je tem jeste drobny problem v tom, ze musis mit skeve vodni chlazeni, primo excelentni, aby ti voda nestoupla nad 40 stupnu, pak je system nepouzitelny.
    Jo, a jako presne umisteni peltiera v systemu chlazeni bych videl primo na CPU, ale musi tam byt jeste zpetna vazba do regulace vykonu peltira a taplotnim cidelm, umistenym na CPU, nebo pod nim. Protoze rozdil teplot v Praxi, mezi plne vytizenym CPU a bezicim na prazdno je I 30 stupnu. (Mereni Idle -20 a pri zatezi kolem 10)
    Jo a tady mas vapochill http://www.hothardware.com/viewartic...?articleid=284 Je to jak rikas, chlazeni procesoru kompesorem(docela malym)
    Jo a chilled water je dle mych vedomosti. Voda ktera je ochlazena na teplotu pod teplotu mistnosti, ale ne zmrazena(pod nula stupnu). Nekdo by moh tvrdit ze spodni limit teploty chilled water je takova aby nekondenzovala v teplote okoli. Myslim ze obe teorie jsou podobne, a pokud ma nekdo presnejsi informace, hodte je sem. )
    Jo a este pokud si vspominam tak lidi delali chilled water tak, ze tam hazeli sposty ledu.
    A nakonec, sorry za tak dlouhy prispevek. Pokud ma nekdo vice otazek, sem s nima
    Intel core2duo E6600 2,4@3,4 water cooled :o), teplota max. 65 ;MB:Asus P5K-E (deluxe); RAM:2048MB 800MHz corsair, Grafika Radeon 1600Pro;2xHDD 320GB seagate baracuda 7200.10;Lan intel pro;Audigy;samsung DVD smazka;PSU Enermax liberty 500W

Standardní

No jo, jenze ja se na vodnikovi bojim prave te vody, netesnosti okruhu. Ale uz nad nim dlouho premyslim (se vzduchem toho uz nejak moc nevykutim, snad bych mohl jeste postavit nejaky poradny tunel...), takze pro me je vodnik jasna volba

Citace Původně odeslal Neo2199
    Nejvetsi prakticky problem ted, je dodat tolik stavy peltovi vi klasickem PC, ale pokud mas 800 W zdroj a vic, pak neni problem. (Kromne uctu za elektrinu)
    - neni lepsi prece jenom, nez kupovat brutalne drahe PC zdroje silenych vykonu, si postavit vlastni napajeni pelta? Tim myslim obycejne toroid. trafo (dobre dimenzovane), a jen jednoduse usmernit, vyfiltrovat? Naprosto jednoduche a levne

Puvodne jsem mel plan, ze bych chladil vodu v okruhu peltierem a peltier obyc. pasivem(velkym, hodne velkym)+mozna vetrak. Rikal jsem si - tak fajn, na peltieru budu mit hodne xx stupnu, tak to nebude vadit, bude to venku z PC, alespon se trochu uplatni ochlazovani salanim... Tedkom mam ale pocit, ze by to asi nevyslo. Aby mel pelt nejakou ucinost, musi chlazen asi o dost lip, ne? Kdyby mela tepla strana 70,80 stupnu tak mi to je k nicemu. Predstavit si, ze abych tu vodu schladil, musel bych tam mit pelta s vykonem alespon tech 220W (to by bylo mozna i malo), ale chladit pak nejakych cca 400W tepla by asi nebylo moc fajn.

No a hodit pelta primo na CPU se zase docela bojim, pripada mi to dost riskantni (vic, nez chladit vodu), treba kvuli potrebe presne regulace vykonu, zpetne vazby. A co kondenzace vody, nebo spis namraza? V pripade dobreho chlazeni peltiera (tady vodnikem, takze jo) by peltier byl schopen schladit i na teploty pod bodem mrazu (tech -30 stupnu a velke vykyvy pri zatizeni jsem tu nekde zahlidl), takze tepelna izolace by byla taky nutna, ne?

otazka1: pri jake teplote (teplotnim rozdilu) dochazi ke kondenzaci vody? Ja bych typl podle oka tak teplota o 10-20 stupnu nizsi, nez teplota okoli, ale bojim se, ze se zacina kondenzace uplatnovat uz od teploty nizsi, nez je teplota okoli a se zvetsujicim rozdilem teplot se kondenzace uplatnuje cim dal vic?

otazka2: u pelt. clanku se udava teplotni rozdil delta Tmax kolem 70-ti stupnu. To je telotni rozdil studena-tepla strana pri maximalnim dodavanem vykonu Imax a Umax? Pri jakych podminkach? Je rozdil, pokud to je "naprazdno" (peltier je jen sam o sobe, chladi/ohriva jen okolni vzduch), nebo je peltier prilepeny na metr krychlovy medi V teto souvislosti me napada (silene napady ), co by se stalo, kdyby jsme meli dve stejne teple (teplota okoli) medene krychle o objemu 1m krychlovy a mezi ne placli peltier a pustili do neho maximalni napeti, na ktere je staveny. Jak by se choval (a jak by se lisilo chovani peltiera v zavislosti na jeho vykonu? Nebo jeste me napada vetsi extrem, mit kus medi s vyfrezovanou mezerou uprostred akorat na clanek? Nestalo by se neco, jako elektricky zkrat? Jsou to silenosti, ale zajimalo, co by se stalo

snad se to tyka alespon trochu tematu, i kdyz od "chlazení jádra procesoru vodou" se tema trochu odklonilo
    Q9300 + Ninja | EP35-DS4 | 8GB | HD4670 + AC S1 | 640 AAKS, 320GB YS, 1.5TB EVDS | SH-S203B | Corsair VX450 | HP ZR24w

Member
    Věk
    39
    Vliv
    278

Standardní

Takze myslim ze by se mohl zmenit i nazev dredu

Jo a jak jsem ti napsal, pokud pouzijes silikonove hadicky tak ti to proste tect ani kapat nemuze. Si klidne udelej tlakove skousky. Ja je delam tak, ze mam kompresorek(taky na foukani kol) no a pripojim hadicky, jednu k kompresoru a druhou mam v ruce. Pek to pustim a cely vymennik, nebo rovnou cely okruh ponorim do vody(trab v umyvadle) no a tu druhou hadicku zacpu prstem, a pokud neunika vzduch z bloku(projevi se bublanim pod vodou, jak praskla duse )no tak je vse OK, dokonce si overis jak velky tlak okruh snese.
    Jo a jak jsem psal predtim voda v PC je neskodna. Pri zacatcich muj okruh netesnil a na jedne desce za provozu se mi dostala voda do patice cpu, pameti a chipsetu, no a stacilo to vyfenovat a vsechno bylo OK. Az jak se voda vylila po sedme tak odesla deska, pote reklamace a vsechno fpoho(staci si hrat na blbecky).
    Pak jak pises chlazeni peltierem primo co se tyce zpetne vazby tak to by mi asi 2 tydny trvalo nez bych to vyresil(nemam prachy proto neresim), zas tak tezke to neni.
    Jinak kondenzace vody resi vetsinou topenim(ve vapochillu taky, prostuduj podrobne, je to profi reseni proti kondenzaci) Ale da se taky odstranit prodenim vzduchu ze, hodis tam vetracek a vylhkost je odvadena vzduchem, nema se kde usazovat, nebo nevim jak bych to presneji popsal. Jo a od kolika stupnu voda kondenzuje si klidne odzkousej sam. Dej si neco do lednicky (asi 6 stupnu celsia) no a vyndej to ven a uvidis jak se to orosi.(Nebo jeste lepsi priklad pivo v hospode ) ). Mno a myslim si ze chilled voda ma teplotu presneji mezi 10-15 stupnu. Je to subjektivni.
    Jo a pouzit trafo, to bych chtel videt. vis co ti to udela z PC, vsude se ti bude neco indukovat a klidne si odpalis PC. Castecne to vim z praxe(prri pouziti vykonnejsiho cerpadla, 20W, nebylo mozno flashovat bios, musel jsem cerpadlo vypnout, naflashovat a zapnout, a doufal jsem ze se PC neprehreje) A k tomu ten brum... a ta vaha... no asi ne time...
    Jo a jak rikas pelt a pasiv )))) to by asi taky neslo. Skousel jsem pouzivat vzduchove chladice peltu, ale i pelty 100W s tim sly velmi tezce uchladit.
    Jinak jak rikas Delta T je pruser. Si vem jakou teplotu ma CPU (Taka P4 se vyrovana 70W peltieru) a mas na nem teplotu zhruba 40 stupnu kdyz voda ma no optimisticky 30 stupnu. To znamena ze na prechodu se ti vznika delta T 10 stupnu ze. No a aplikujme to na 100W pelta(odvede zhruba 40W tepla takze uchladi asi celerka gigoveho) tak odvadis 140W tepla, pricemz na prechodech ti vzniknou tploty asi takto.
    Voda tepla, optimisticky bude mit 35 stupnu. Na teple strane pelta bude 45 stupnu. no a on ma max deltu 70 stupnu tak ji berme jako realnou a dostnem tplotu na studene strane pelta -25 stupnu a pri ztrate v prenosu na CPU dostanem -15 stupnu. Ale toto je brano ze pouzijem spickove veci. Velmi ale velmi kvalitniho vodnika, a skvele vodni bloky a jednu z nej teplovodivych past... Takze v realu se dostaneme na takovych -5 stupnu.
    PS mam na to SW. takze pokud nekdo chce tak se ozvete. Nevim jak ho mam zverejnit.
    Takze doporucuju chladit vodou. Ale pokud ma nekdo asi tak 10000 navic tak at klidne chladi peltierem. Klidne mu pomuzu i s realizaci. Ale za vysledek nerucim. Rikam sam ze muj experiment ukazal, ze toto chlazeni je znacne neefektivni. Z pocitace se vam najednou stane primotop. V zime plus(nemusite topit, ale v lete.....)
    Intel core2duo E6600 2,4@3,4 water cooled :o), teplota max. 65 ;MB:Asus P5K-E (deluxe); RAM:2048MB 800MHz corsair, Grafika Radeon 1600Pro;2xHDD 320GB seagate baracuda 7200.10;Lan intel pro;Audigy;samsung DVD smazka;PSU Enermax liberty 500W

Standardní k tomu zdroji

U toho trafa jsem samozrejme myslel, ze bude venku z PC, dovnitr bych ho nedal ani za boha - takovou silenost!! Venku prece nemuze tak rusit, ne? pokud se toroid jeste chytne do takovych tech dvou plechu z obou stran a uzemni se to (zemnicim kolikem?) tak by to melo byt v pohode, ne? navic to nebude skoro ani topit krome diod. mustku, ale nejaky pasiv to musi vyresit. Pripada mi to jako nejlepsi reseni. Zvlast zdroj pro napajeni peltiera, neu to tahat z chudacka zdroje v pc

Member
    Věk
    39
    Vliv
    278

Standardní

Hmm, tak z tim toroidem by to jestes slo, ale mozna by se oplatil hodne dobrej PC zdroj, vazne bych to chtel tahat z zdroje cop je v PC. Kazda krabicka, predevsim venku mimo case je docela problem, protoze kdokoliv to muze odpojit atd... klesa silene mobilita stroje. ATD. Po docela dlouhe dobe prace z vodnikma, tak aby se jakekoliv chlazeni dalo pouzivat vicemene serive, nebo je nekomu montovat, tak to proste musi byt uvnitr casu.

A jinak ten toroid neni tak spatny, ani rusit by ti to nemelo ani vibrovat.

Mas jeste nejake dotazy??

Standardní

Citace Původně odeslal -FRZ-
    - neni lepsi prece jenom, nez kupovat brutalne drahe PC zdroje silenych vykonu, si postavit vlastni napajeni pelta? Tim myslim obycejne toroid. trafo (dobre dimenzovane), a jen jednoduse usmernit, vyfiltrovat? Naprosto jednoduche a levne
    250W zdroj s toroidnym trafom a lacny Spinane zdroje sa pouzivaju preto, ze su sice zlozitejsie, ale male, lahke a lacne. Len samotne 300VA trafo stoji v GME viac ako 1200.
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Standardní

Tu cenu jsem prehlidl trochu, pravda. 300VA toroid stoji hodne pres litr. Ale bral jsem to v porovnani s tim, ze je to dle meho pohledu jednodussi a levnejsi, nez kupovat nejaky 700W zdroj, ktery by to mel utahnout. Porad se musi pc zdroje chladit, protoze topi, ale u trafa je zase velka sance, ze bude napriklad vrnet, tak to je tezke... Ale asi bych mel prece jenom radsi jeden poradny treba vodou chlazeny zdroj v pc, nez dalsi druhy treba s trafem venku z bedny...

Member
    Věk
    39
    Vliv
    278

Standardní

A myslis si ze 300 W trafo netopi? Najdi si nekde na webu ucinnosti a zjistis ze topi v dnesni dobe oboji stene (vim ze spinane zdroje maji ucinnost 70-80% by mely mit), trafo sem zapomnel ale myslim ze je na tom hur.

Standardní

Nechtel bych se tady dohadovat co je lepsi, spis jsem to bral, jako jednu moznost, ale v tomto pripade bude vyhodnejsi zdroj v PC. U traf byva ucinost nekde kolem 60-90%, ale toroidy na tom byvaji obecne o neco lip, nevim ale presne udaje. Topit by ale stejne nejak kriticky nemelo, pokud se nepretezuje. (mozna se podivam do ucebnice elektroniky, skola je prece jenom nejaky cas za mnou...)
    Sorry, ale proste mi prislo na prvni pohled jednoduche postavit si vlastni zdroj, moc do hloubky jsem to neresil, v tehhle vykonech jsem se zatim nepohyboval...

Standardní

...kua, tahle diskuze nabrala zajímavý směr. taky bych měl pár věcí:

- někteří lidé tu špatně pochopili katalogové údaje pelta. takže - pokud budu uvažovat GME - Qmax je max.množství tepla, který je pelt schopen převést při Imax a Umax (jejichž součin dá příkon). z tohohle je patrný, že účinnost pelta je dost bídná - cca 60-70procent (lze jednoduše vypočítat z výše uvedených parametrů). nicméně i přesto je to nejsnadnější způsob, jak dosáhnout nízkých teplot procu a tudíž dobrého OC. vapochill je bezesporu účinnější, ale kdo chce mít u kompa mrazící armaturu, která bude určitě dost hlučná, navíc těžká jak prase?

- použití pelta + vodníka je výhodný i z jinýho důvodu. vzhledem k rozdílu teplot vznikajících na peltu bude mít voda větší teplotu, než při použití pouze samotnýho vodníka. a jelikož při přestupu tepla prouděním PODSTATNĚ záleží na rozdílu teplot mezi ochlazovaným předmětem (radiátor) a chladícím médiem (vzduch), dojde vlastně ke zvýšení účinnosti radiátoru...jednoduše řečeno, čím teplejší bude voda, tím lépe bude radiátor chladit...

- co se týče kondenzace vody - je vyzkoušeno, že OC při 0°C a 15°C (ilustrativní rozsah) se jen velmi málo liší. takže proč neudělat PWM regulátor (NE555 + výkonový stupeň), který bude do pelta pouštět pulzní napětí, tzn.bude možno jednoduše regulovat jeho výkon, tzn.ve výsledku i teplotu procu? napájení zajistí klasická 12V větev. pak bude možno jednoduše nastavit takovou teplotu, která bude kompromisem mezi OC, kondenzací a nutnym příkonem. navíc určitě nebude těžký dát do zpětný vazby teplotní čidlo, který zajistí víceméně stejnou teplotu (nastavenou) při iddle i burn-u...

- napájenim via trafo bych se vůbec nezabýval - proč taky. spínaný zdroje jsou levnější, výkonnější, navíc maj na výstupu pro napájení pelta dobře využitelných 12V ss

- sám se to chystám takhle udělat. v GME koupim dva 273W pelty (CPU + graka), jejichž výkon budu regulovat PWM regulátorem se zpětnou vazbou. je sice pravda, že vzroste spotřeba energie, ale zas ne o tolik. při běžný práci totiž není proc prakticky vůbec vytíženej, má tedy nižší spotřebu a tedy i nižší ztrátovej výkon. u graky je to obdobný. teplotu nastavim na cca 15-20°C a pohoda jazz...spotřeba půjde nahoru tak o 200W...

Standardní

uf, uz jsem se trosku zorientoval, tak snad nevyplivnu nejaku kravinu.
    Toto uz vypada zajimaveji , nechci malovat certa na zed, ale to reseni Hanize nevidim moc dobre, reseni s okruhem ve kterem je radiator dohromady(!) s 90W peltierem, myslim, ze vysledek nebude zadny.
    Citace Původně odeslal gosh
    ...a jelikož při přestupu tepla prouděním PODSTATNĚ záleží na rozdílu teplot mezi ochlazovaným předmětem (radiátor) a chladícím médiem (vzduch), dojde vlastně ke zvýšení účinnosti radiátoru...jednoduše řečeno, čím teplejší bude voda, tím lépe bude radiátor chladit...
    Toto je hodne dulezite, mam pocit, ze Haniz to trochu prehlizi, no nevim, nevim...

S tou teplotou jsem si ja vul rikal to same u chlazeni peltiera vzduchem "supr! pasiv na teple strane bude mit treba 80, 90 stupnu fajn! alespon se bude lip chladit..." ee, tudy cesta nevede. (pokazde, kdyz si na to vzpomenu se musim zacit smat...)
    Myslis, ze vodu dokazes dost schladit (kvuli ucinosti pelta)? Chladit se budou jeste dalsi Watty navic kvuli peltum - utahne to vodnik v pohode? Snad by mel, vzhledem k zakonu, co je v citaci nahore...

Jen o te pwm regulaci jsem nekde zahlidl, ze meli problemy s cinosti pelta pri pwm regulaci a resili, jak udelat regulaci klasicky se ss napetim (vzpominam si na neco o prepinani sek. vinuti na trafu), ale mozna se mylim !! Nebrat, jako tvrzeni, jen jsem to nekde zahlidl... (o regulaci peltiera jsem se nejak nezajimal) ...Tak a budu vypadat, jak hlupak, protoze to je TAK a TAK, a TO je uplna kravina, ups... Kazdopadne regulace je to, ceho bych se hodne bal. U te 555ky (obecne u tohoto principu) by mohl byt problem s nastavenim linearity regulace (vliv zpetne vazby z termocidla na regulaci) Jak by jsi tu zpetnou vazbu a vubec regulaci zapojit?

Cim to budes napajet? (nejde mi do hlavy, ze bude prece potreba Dost Hodne silny zdroj, pokud uvazujes o zdroji z PC) Druhym spinanym zdrojem - nejaky spesl, nebo PC zdroj?

Taky jestli mas nejak proverene (jak jsi k tomu dosel? - zajima me to), kolik musis do pelta pustit, aby ti teplota slezla ne tech 15-20?

Standardní

...sice jsem variantu uvažovanou haniz-em nezkoušel, ale zdá se mi to opravdu trochu postavený na hlavu (radiátor + pelt se stejnou funkcí v jednom okruhu). tím ho však nechci odrazovat - pokud to vyzkouší a dá sem výsledky, budu jenom rád...

...chladit pelta vzduchem bych si asi netroufnul - možná nějakym opravdu velkym tower-em. stejně by to ale bylo ošemetný, jelikož by se tím určitě zvýšila teplota uvnitř casu s čím souvisí i zvýšení teploty všech ostatních chlazených komponentů...

...vodník to uchladí, o to strach nemám. stačí jen použít adekvátní (rozuměj dostatečně velký) radiátor, dvě tři 120-ky fany (regulovaný) a na teplotu vody 40-45°C se při běžný teplotě okolí dostat musíš. spíš mám obavy o čerpadlo, jelikož si nejsem jistej, jestli takovouhle teplotu vydrží...

...zda jsou při regulaci pelta pomocí PWM nějaké problémy to nevím. nicméně i z PWM signálu můžeš udělat krásně vyhlazenej průběh - nejjednodušeji pomocí obyčejnýho elektrolytickýho kondenzátoru. výhodnější je ale použít LC filtr - lineárnější průběh. otázkou je, jak moc dimenzovanej by tenhle filtr musel být při poměrně velkym proudu, kterej protéká peltem. na to se budu muset zeptat příští týden někoho ve škole...

...u NE555 nastavíš pomocí Ra, Rb a C délku H pulzu a L pulzu, přičemž délku H pulzu můžeš bez vlivu na délku L pulzu regulovat pomocí Ra. ten tedy jednoduše nahradíš potenciometrem, výslednym průběhem budeš budit výstupní výkonový stupeň a máš jednoduchej PWM regulátor...
    ...pokud jde o zpětnou vazbu, chtěl bych to vyřešit co nejjednodušeji - nejspíš pomocí tepelně proměnnýho odporu. tohle ještě nemám promyšlený ani jsem po tom nepátrál. opět se zeptám někoho ve škole... ...

...napájet to budu standartním PC zdrojem (s velkym proudem na 12V větvi - např. EC 500W - 30A na 12V) nebo udělám jednoduchej spínanej zdroj pouze pro napájení peltů.
    co se týče výkonu zdroje, tak:
    - max.příkon pelta je cca 480W
    - max.převedené množství tepla je cca 267W
    - tzn. účinnost 56procent ( )
    - pokud budu chladit cpu (max.90W) a graku (max.80W), budu potřebovat příkon (uvažuju-li lineární závislost) (90+80)/0.56=303W. ALE - to uvažujeme při současném BURNU CPU i GRAKY!!!! ať si každý sám uvědomí, jak často a dlouho k tomuto dochází...

...jeden uživaltel na PCT zkoušel (a nyní má v provozu) tenhle popisovaný způsob chlazení. při testech, kdy radiátor dal do barelu s vodou dosáhl teploty na A64 3000+ (tušim že při OC 2.8GHz) okolo (a snad i pod) 0°C! teď už ale nevim, zda pelta napájel z klasickýho PC zdroje (tzn. 12V) nebo z externího. vzhledem k dosažený teplotě si ale myslim, že ho napájel z normálního PC zdroje...

...no a z čeho vycházim? z toho, co tenhle týpek na PCT psal, z normálního selskýho rozumu a z toho, co jsem se na FEL-u za těch pár let naučil (i když toho nebylo až tak moc, muhehe)...

Standardní

O tom chlazeni pelta vzduchem jsem uvazoval (uz vim, ze je to hloupost) v pripade chlazeni vody peltierem. Venku z pc by byla nadobka, kterou by chladil pelt a na teple strane varici pasiv... Samozrejme kravina.

S tim vyhlazenim pwm signalu na hladky ss by to melo jit, opravdu jsem se o to hloubeji nezajimal, tak moc netusim, jestli to ma/nema hacky... Vubec pwm regulace, a okolo je pro me docela neznama oblast...(ale selsky rozum mi rika, ze obycejne signal vyhladit, srovnat nejakym C by melo jit. Jeste lepe kombinaci LC...)

U te 555ky mi slo o to, jak by jsi sladil KO s 555kou a vliv odporu termistoru. Jako tak, aby se frekvence KO spravne zvysovala/snizovala podle teploty ziskane termistorem. Snad by to melo jit nejakou paralelne-seriovou kombinaci trimru k tomu termistoru a nejak to sladit... Az bude znamy konkretni termistor, tak pocitat a pocitat (kdysi jsem si delal programky v Pascalu prave pro podobne prubehy pri ruznych hodnotach odporu... jeee, to uz je davno...)

Toho napajeni s klasickeho PC zdroje se nebojis? Ja bych jen pro samotne pc nesel s vykonem zdroje pod 350W (taky netusim co s tim chces napajet za sestavu), ale pro peltiera minimalne dalsich 300W navic. Tak aby ti pak pc pri zatizeni nepadal, predstavit si kvalitni zrdoj takovych vykonu. uf. Ted me jeste napadlo, jestli by nemel pocitac (jeho komponenty) neco proti tomu, kdyby jsi z 12V vetve pulsne reguloval vykony radove 200,300W Mylsim, jetsli by nevznikalo nezadouci ruseni (Nevim, treba se to normalne pouziva)
    BTW jsi se zminil o EC Co neco kvalitnejsiho? Ja kdybych potreboval kvalitni napajeni (tady jakoze jo), tak bych bral precejenom neco lepsiho.

Jeste, jak jsi zminil napriklad vykon CPU 90W, tak kdo vi, na jakou teplotu by jsi to ale schladil s prikonem pelta 160W (90W/0.56), tj vykonem pelta 90W (netusis?). Co me hodne pomohlo je vec, ze pokud CPU vyzaruje napr. 90W (burn), tak aby se procak nespalil a uchladil, tak porebujes peltier, ktery bude cerpat vykonem minimalne 90W (pri pouziti pelta s vykonem 80W by nestihal odvadet teplo a CPU by se spalil) Nedokazu si predstavit teplotu, na jakou by to pelt schladil (dejme tomu pri dobrem chlazeni vodou o teplote treba tech 40 stupnu. Nebylo by to nahodou "jen" na teplotu okoli? Nebo by byla teplota o hodne nizsi?

Na zaver pro pobaveni:
    No, kdesi jsem zahlidl vtip o tom chladit vodu o rozvod studene vody v panelaku (skvely zdroj chladu),jj nechat tak protekat radiatorem studenou vodu v potrubi, panecku to by bylo chlazeni... Barel se muze jit zahrabat

Standardní

...k 555-ce. pomocí Ra měníš primárně střídu - stáhni si datasheet a mrkni na astabilní KO pomocí 555-ky. nejjednodušeji by to šlo takhle:

- jako Ra zapojim sériově potenciometr a tepelný odporový čidlo (který se vzrůstající teplotou zvyšuje svůj odpor). uvažuju výchozí podmínky - procesor v Iddle. nastavim určitou hodnotu na potenciometru, tudíž změnim střídu a změnim i příkon do pelta. samozřejmě nějakou dobu bude trvat, než se "systém" ustálí, nicméně po tom co se tak stane bude na procu určitá teplota. když se zvýší zatížení procu, vzroste jeho teplota na což zareaguje tepelný čidlo, zvýší svůj odpor, tzn. změní se střída a do pelta díky delší H úrovni poteče větší příkon, tzn. jednoduše řečeno - začne "víc chladit"...klasika...

...sry, asi jsem to napsal blbě - pelta rozhodně nehodlám napájet ze zdroje, ze kterýho budou napájený i ostatní komponenty. to by asi nebylo ideální - jak si sám napsal. pokud zvolim napájení z PC zdroje, bude to druhej zdroj čistě jen na napájení peltů. spíš bych ale zkusil postavit vlastní spínanej zdroj, v dnešní době koupíš jeden IO, ve kterym máš prakticky všechno. doplníš to jen toroidem, můstkem a nějakym tim kondem a máš spínanej zdroj...muhehe...

...ty moje výpočty ber jen jako ilustrativní. jen jsem tim chtěl říct, že nebude zapotřebí nějak extrémně výkonnej zdroj. na jakou teplotu se mi podaří cpu schladit např. při výkonu pelta 90W to fakt nevim. ALE co vim je, že sem si po ICQ psal s tim týpkem (flegy), kterej to měl a má takhle postavený. psal, že EC 500W alu (tzn. 30A na 12V větvi) mu v pohodě utáhnul 267W a 90W pelty (CPU + graka), který mu neustále běžely na max.výkon a dostal se tak na těch cca 0°C při burnu na dost přetaktěnym A64 3000+...při IDDLE snad až někam k -12°C...jak jsem ale psal, radiátor měli ponořenej v barelu s vodou...

...jj, ten nápad s chlazenim pomocí ústředního topení je good - tedy v létě určitě. už jsem viděl i týpky, co si v garáži (která jim asi sousedí s pracovnou) natáhli několik metrů Cu trubky a tohle s úspěchem použili místo radiátoru...nechaj se udělat zajímavý věci...

Standardní

protoze skola je nejakou dobu za mnou, vazne jsem si musel 555ku trochu osvezit, mel jsem mezery. jj, myslim, ze zapojeni supr, funkce jasna Jeste vyresit vykonovy stupen + pripadny filtr...
    Ale jeste k zpetne vazbe z termistoru:

Myslel jsem sestelovani "citlivosti" tep. cidla (termistoru), mozna se vliv v praxi ani neobjevi, ale napadlo me to, tady mam 2 opacne priklady:

prikad 1
    :
    - procesor jede iddle, teplota je nejaka ustalena. Procesor se zatizi, jeho teplota stoupne, termistor se zacne ohrivat, ale zmena jeho odporu bude jen mala, teplota procesoru porad poroste, ale odpor termistoru se bude menit malo, vykon peltiera poroste taky malo(nedostatecne) a nebude stihat chladit procesor. Teplota procesoru stoupne a ve stavech iddle/burn bude velky teplotni rozdil, protoze je termistor malo citlivy.

priklad 2 - opacny:
    - procesor jede iddle, teplota je nejaka ustalena. Procesor se zatizi, jeho teplota stoupne, termistor se zacne ohrivat, ale zmena odporu bude moc velka a vykon peltiera se zvysi az moc, peltier zacne ochlazovat o hodne vic a teplota procesoru zase klesne az moc(pod ustalenou uroven - puvodni Iddle,viz zacatek), az termistor zareaguje, tak klesne jeho odpor, ale zase moc prudce, peltier ubere na vykonu (ale zase moc) a teplota procesoru poroste zase nahoru a takto to bude "kmitat". Protoze termistor nebude dostatecne rychly, a bude moc citlivy, tak tam bude tato "setrvacnost - kmitani"

Nevim, jestli to neni zbytecne (a jen tady ze sebe delam ***), protoze to je samozrejme, ale "sestelovani" zpetne vazby bych resil asi tak nejak: Nechat zapojeny termistor seriove s potenciometrem (v miste Ra) a paralelne k termistoru trimr, kterym by se nastavovila "citlivost a vliv" termistoru. Misto Rb taky trimr, a jeho hodnota by se musela spravne srovnat ke kombinaci Ra = [(termistor paralelne s trimrem) a seriove s potenciometrem], aby vzikla spravna strida a spravny potrebny "zakladni/default" vykon. Od toho se pak bude vykon menit diky termistoru. Ale taky dalsi vec - pokud bude zmena odporu termistoru moc mal (viz. priklad 1), bude nutne prizpusobit zase snad vsechny trimry, zmensit jejich hodnoty, aby se zvetsil vliv termistoru...
    No hrozne jsem se do toho zamotal , a nejsem si tim uplne jisty , chtelo by to vyzkouset. Snad me vsichni (nebo alespon vetsina , hlavne gosh) pochopi a pripadne opravi...

jeste k tem trubkam v garazi. Nebyly nahodou trubky naskladane a zamaskovane v kunstrukci policoveho systemu? A garaz na severni strane domu? Tedka jsem si to nasel na disku (2 roky stare)

A s tim chlazenim o rozvod vody jsem nemyslel ustredni topeni, ale co je v panelaku trubka s rozvodem studene vody pro cely panelak, tam je voda studena porad Na tu trubku se tak napichnout (je to kravina, ale KDYBY) a nechat tu vodu proudit pres radiator tak uchladis VSECHNO , ale zpet do reality.

edit:uprava prikladu 1, v textu jsem popletl teplotu a odpor..

Member
    Věk
    39
    Vliv
    278

Standardní

Takze mel bych tu takovej zajimavej praktickej pozadavek. Jak jsem mel mrazika, tak pri regulaci vykonu peltierovych clanku pomoci PWM modulace dochazelo k piskani, kvuli tomu ze Hexfet tranzistory spinaly silene vykony, a tak jsem se snazil tyto vady odstranit tak ze jsem nejdrive skousel regulovat frekvenci tak aby byla nizka a timpadem neslysitelna, ale to nebylo mozne jelikoz se kompletne rozpadla regulace, a kdyz jsem uzas skousel nad slysitelnou hranici, tak se regulace taky rozpadla, tou regulaci mam na mysli linearita regulace vykonu, bylo to proste nepouzitelne. Tak jsem se snazil odstranit piskani tak ze jsem pripojil filtry na vystup, nebo taky k hradlu ale nic nepomahalo, proste bud to jelo slusne a piskalo nebo to bylo nepouzitelne.
    Jinak ta spetna vazba to je zajimave, zkusil bych to resit tak, ze byse hodilo to cidlo primo mezi peltiera a cpu, existujou nejake foliove ne? Myslim ze by to stalo za skousku, a co do regulace, tak by se to dalo vyresit fikane. Co treba naprogramovat procesorek, takovou 8051 a napsat programek, myslim ze by vyresil vsechny veci ohledne regulace. Pokud se mylim tak me opravte.
    Jinak v mrazikovi jsem jeste zjistil, ze nejakych 400 W tepla na asi 5 centimetrech ctverecnich je veliky problem prenest do vody bez ztrat. Skusim to este tak, teplotni ztrata mezi peltierem a vodou je docela velka, takze ne jenom ze mate teplou vodu ale mate i tepleho peltiera, takze to taky snzuje ucinnost.

Standardní

K te zpetne vazbe - s tim foliovym teplotnim cidlem nevim(neslysel jsem o tom, nevim, jak je udelane),ale nezhorsilo by spis prechod tepla? Ale zajima me, jak by jsi chtel resit tu 8051čku? Program by delal co?

Member
    Věk
    39
    Vliv
    278

Standardní

No to fojiove by mozno trochu zhorsilo tu tepelnou vodivost, ale taky by se to mohlo skusit hodit pod procesor, myslim ze bude mit silene malou teplotni kapacitu. Aten program bych napsal tak ze bude sledovat treba poslednich 10 hodnot a z nich vypocita i rychlost poklesu tedy rechlost reakce, aby o minimalne kmitalo. Co vy na to?

Standardní

Mi, jako amaterovi se reseni s uP libi, ale teda nedokazu si predstavit, ze bych mel takovy program psat... (myslim samozrejme v assembleru) Co se tyce slozitosti bude urcite jednodussi postavit si nejaky analog. regulator, ale s uP by to byl luxus, to jo. Zakomponovat do programu teplotni ochrany, ruzne teplotni profily, na jakych to ma udrzovat procesor, ukazatele vykonu jdouciho do vykonoveho stupte apod. Ale stejne by to melo jit i analogove. (myslim zapojeni na principu, jako s tou 555kou)
    S peltierama a ani jejich regulaci ale nemam zkusenosti, jsou to jen moje napady a navrhy (!) Netusim, jak to maji resene jinde, jake principy pouzivaji profi reseni ?

Member
    Věk
    39
    Vliv
    278

Standardní

Profi reseni s peltierem sem nevidel nikde, vsude pokud chladi extremne tak wapochill s kompresorem, je tam mikroprocesor, a je to napojene i na samotny poctac, takze docela hukot, jo a samo ze resili problem s kondenzaci a vyresili ho tak, ze existuji folie ve kterych je nejaky odporovy drat, a tak ho nalepili pod procesor aby okoli patice vyhrival a timpadem aby nedochazelo ke kondenzaci vody, a pak jeste cele okoli procesoru izolovali ruznyma molitanama.
    No a ta regulace je vazne trochu problem, pro lidi co ani netusi co to dela, tak neco podobneho jako regulator na osvetleni, co vesele bzuci pokud je vykon niz nez na 100. S PWM je to velmi podobne. No a jeste jinak se peltiery co vim pouzivaj pouze v experimentech, nebo v nejakych vazne zvlastnich pripadech, treba chlazeni vykonneho laseru. Jo a uz si nevspominam ale daval sem sem link na program pro simulaci peltieru?? Uz jsem ho totiz na webu opet nasel.
    Jinak vazne u peltieru pokud pominu jejich asi 60% ucinnost tak nejvetsi problem je ta kondenzace vody jak se bavime.

Standardní

S PWM regulaci a bzucenim to vidim treba na regulatoru, co jsem stavel pro svetla do obyvaku (3x100W), nejvic to jde slyset kolem 50%, v krajnich mezich 0% a 100% je to potichu. Ale musim byt hodne blizko, abych to vubec slysel...
    Muzes hodit link na ten programek?

Member
    Věk
    39
    Vliv
    278

Standardní

No chvili to sice trvalo nez sem to vygooglil a povspominal v pameti, ale mam to http://www.kryotherm.ru/soft.html Doufam ze vam bude k uzitku, myslim ze je to genialny program

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání