No jo, jenze ja se na vodnikovi bojim prave te vody, netesnosti okruhu. Ale uz nad nim dlouho premyslim (se vzduchem toho uz nejak moc nevykutim, snad bych mohl jeste postavit nejaky poradny tunel...), takze pro me je vodnik jasna volba![]()
- neni lepsi prece jenom, nez kupovat brutalne drahe PC zdroje silenych vykonu, si postavit vlastni napajeni pelta? Tim myslim obycejne toroid. trafo (dobre dimenzovane), a jen jednoduse usmernit, vyfiltrovat? Naprosto jednoduche a levnePůvodně odeslal Neo2199
![]()
Puvodne jsem mel plan, ze bych chladil vodu v okruhu peltierem a peltier obyc. pasivem(velkym, hodne velkym)+mozna vetrak. Rikal jsem si - tak fajn, na peltieru budu mit hodne xx stupnu, tak to nebude vadit, bude to venku z PC, alespon se trochu uplatni ochlazovani salanim... Tedkom mam ale pocit, ze by to asi nevyslo. Aby mel pelt nejakou ucinost, musi chlazen asi o dost lip, ne? Kdyby mela tepla strana 70,80 stupnu tak mi to je k nicemu. Predstavit si, ze abych tu vodu schladil, musel bych tam mit pelta s vykonem alespon tech 220W (to by bylo mozna i malo), ale chladit pak nejakych cca 400W tepla by asi nebylo moc fajn.
No a hodit pelta primo na CPU se zase docela bojim, pripada mi to dost riskantni (vic, nez chladit vodu), treba kvuli potrebe presne regulace vykonu, zpetne vazby. A co kondenzace vody, nebo spis namraza? V pripade dobreho chlazeni peltiera (tady vodnikem, takze jo) by peltier byl schopen schladit i na teploty pod bodem mrazu (tech -30 stupnu a velke vykyvy pri zatizeni jsem tu nekde zahlidl), takze tepelna izolace by byla taky nutna, ne?
otazka1: pri jake teplote (teplotnim rozdilu) dochazi ke kondenzaci vody? Ja bych typl podle oka tak teplota o 10-20 stupnu nizsi, nez teplota okoli, ale bojim se, ze se zacina kondenzace uplatnovat uz od teploty nizsi, nez je teplota okoli a se zvetsujicim rozdilem teplot se kondenzace uplatnuje cim dal vic?
otazka2: u pelt. clanku se udava teplotni rozdil delta Tmax kolem 70-ti stupnu. To je telotni rozdil studena-tepla strana pri maximalnim dodavanem vykonu Imax a Umax? Pri jakych podminkach? Je rozdil, pokud to je "naprazdno" (peltier je jen sam o sobe, chladi/ohriva jen okolni vzduch), nebo je peltier prilepeny na metr krychlovy mediV teto souvislosti me napada (silene napady
), co by se stalo, kdyby jsme meli dve stejne teple (teplota okoli) medene krychle o objemu 1m krychlovy a mezi ne placli peltier a pustili do neho maximalni napeti, na ktere je staveny. Jak by se choval (a jak by se lisilo chovani peltiera v zavislosti na jeho vykonu?
![]()
Nebo jeste me napada vetsi extrem, mit kus medi s vyfrezovanou mezerou uprostred akorat na clanek? Nestalo by se neco, jako elektricky zkrat? Jsou to silenosti, ale zajimalo, co by se stalo
snad se to tyka alespon trochu tematu, i kdyz od "chlazení jádra procesoru vodou" se tema trochu odklonilo![]()