souhlasím s davidem, na zahraničních fórech jsem teprve nedávno narazil na fotky projektoru ve vysokém rozlišení. všichni se nad tím rozplývali, a ten autor tam uvedl že ostatní mají výsledky stejné, jenom fotky horší. to je potom problém udělat si představu jak obraz ve skutečnosti vypadá.
ten triplet 135mm z diycompany určitě není dokonalý, jak psali na fórech je to právě malý úhel fov proč jsou ty objektivy tak levné, stavěli to s ohledem na výrobní náklady, nikoliv s ohledem na kvalitu. mě akorát mrzí že ten úhel fov neuvedli hned, stejně jako že pokryje LCD o velikosti do 12". čekal jsem že to budé neostré víc, né jenom v rozích, to se dá překousnout. to že zobrazí 17" LCD je proto celkem úctyhodné. podle mě by 15" LCD zaostřil ten triplet z rohu do rohu (co jsem zatím zkoušel). problém je že lepší objektiv se sehnad nedá (zatím), ale vzhledem k tomu že ta neostrost není patrná z větší dálky (kdo by se díval na obraz 3*2m z půl metru že). rozhodně lepší kompromis než horší LCD u komerčních projektorů (z blízky jdou vidět nechutně velké pixely, ale perfektně ostré). každopádně do budoucna budou stále lepší LCD, takže není problém časem vyměnit LCD za menší, s vyšším rozlišením, který to zaostří celý bez mázlých rohů. obecně ale musím souhlasit s lidmi co tvrdí že ten 135mm triplet lze použít se 17" LCD při použití vhodného fresnelu (není to dokonalé ale lepší varianta než optika z izzoteku+15" LCD, tam je neostrost v rozích mnohem patrnější, navíc jsou rohy tmavší).
2tornado: ten triplet má 2 ohniska, z každé strany jiné (380 a 450mm, to proto že spojka není přesně uprostřed objektivu). použitelné to je ale z té strany kde má 450mm ohnisko, to kratší dělá z obrazu akvárko (vypouké strany, žádný obdélník). používá se jenom jedno ohnisko, druhé tě nemusí zajímat. prostě když to otočím stranou kde je ohnisko 450mm k LCD, tak musím dát před LCD fresnel který by měl mít ohnisko přibližně 1,1*450=495mm. v tvém případě je to 1,1*365=401,5mm, když toto nedodržíš koleduješ si o tmavé rohy, takže budeš muset fresnel prohnout aby jsi tuto vadu kompenzoval. co se dívám na stránky izzoteku, tak vhodná kombinace mi vychází 330fl fresnel + 300fl objektiv (300*1,1=330mm) nebo fresnel fl=310mm nebo fl=326 + varifocal fl=310-360 (ale objektiv se musí zaostřit na fl=341 a 358,6mm)
howg