2locke: objektiv tam má napsaný kdyby ses líp díval ty hlavo (nic ve zlém). taky jde krásně vidět že je to promítané na zeď. je to ten 135mm triplet fl=450mm z diycompany
staví nás to několik ze stejných dílů (17" hp 1000:1, triplet 135mm, fresnely 1x fl=550mm 1xfl=330mm, 400w hqi osram, ikea tupplur 2x2m)a david to postavil jako první ,ale má "jen" 250w výbojku a navíc má fresnely mezi dvěma skly tl 3mm. podle mě to vypadá hodně good ten obraz a jen to dokazuje že 17" LCD a 135mm triplet z diycompany funguje vpoho. co jsem viděl tak rohy jsou sice máznuté, ale není to tak hrozné jako u 15" LCD a optikou z izzoteku (fresnely 310*310mm fl=220mm a 330mm, triplet 320-360?mm, 400whqi). david mi to včera posílal všechny fotky co nafotil a jsem spokojený, myslel jsem že ta neostrost bude horší, papírově podle FOV úhlu, ale nevím jestli david upravoval to ohnisko objektivu, jestli ne půjde to doostřit úplně podle mě. taky jsem myslel že ten objektiv není až tak dobrý jak jsem původně myslel, david pořád tvrdil že je to fresnelem a měl pravdu, sám jsem to doma zkoušel (jen s podsvícením LCDčka tak to nebylo moc vidět) a vypadalo to vpoho i ostré, s fresnelem fl=330mm obraz ani nevlezl na stěnu (úhlopříčka cca 3m a výrazně tmavé rohy, "efekt klíčové dírky"), s fresnelem fl=550mm je obraz velký podle té kalkulačky (2m na 3m throw). takže to že máte neostré rohy, a tmavé je tím že používáte nevhodný fresnel vzhledem k objektivu (fresnel prostě nepošle celý obraz do objektivu, ohnisko fresnelu by mělo být ve středu objektivu). se správnými díly se nemusí nic ohýbat, posouvat mimo ohnisko a jiné blbiny. výbojka je v ohnisku fresnelu takže obraz je rovnoměrně podsvícený, fl=330mm jsme volili proto že když je výbojka dál od fresnelu nemusí se tam dávat kondenzor (ten se dává do malých projektorů s lcd 8" apod).

2jezevec: stáhlé sem to měl hned tak co blbneš (5mbit) a fotky se mi zdají dobré, hlavně že jsou ve velkém rozlišení stejně to v reálu vypadá vždycky jinak, tady jde hlavně o představu jak to asi vypadá (velikost obrazu, ostrost). mohl bych ty fotky dát na svůj web, je jich 8 cca 20mb (dal bych obrázky zmenšené pro modemisty s tím že kdo chce si to může stáhnout ve full velikosti)