Stránka 29 z 36 PrvníPrvní ... 19252627282930313233 ... PosledníPoslední
Výsledky 701 až 725 z 897

Téma: Postavte si vlastný LCD projektor

Standardní

co je to za trapne zapojeni?? jestli chcete nekdo pouzit na ostreni krokovy motorek, tak stejne asi pouzije nejaky jednocipovy proc., protoze je to nejjednodussi, hlavne co se tyce mnozstvi soucastek. jaky se potom k motoru da zasilovac, tak zalezi hlavne na odebiranem proudu toho motoru. jinak pro zajimovost, krokove motorky se zapojuji vetsinou nejak takhle, aby se usetrilo za soucastky urcene primo na rizeni krokovych motoru : http://www.bezstarosti.cz/jungle/stepper/stepper.htm
    ja si ale myslim, ze je to bez autofokusu zbytecne. ono je prakticky totiz jedno, jestli to zaostrim s krokovym motorkem pomoci dvou tlacitek, nebo nejakym koleckem nebo packou mechanicky.
    jestli si chce nekdo pohrat, tak udejte reseni, aby autofokus zjistil vzdalenosti ve vsech rozich a po nejakem jednoduchem prepoctu by se obraz automaticky doostril vcetne keystone korekce ve vsech smerech.

Standardní

jasne, ale nekdo chtel schema + osobne bych to udelal manualne, takovehle veci jsou uz vylozene finesy [a za tu praci to nestoji]...

Server:Abit KT7, AXP 1600+, 512MB PC-133, 5x160GB Hitachi + 8GB, 100Mbit, Matrox G100 4MB Lap:Evo N600c, PIIIM 1Ghz, 512MB PC-133, 60GB Toshiba [16MB], DVD-ROM, Radeon M6 [16MB], 14.5', EW-7106 Wi-Fi, Intel LAN, 56k, TV-Out Main:KT3 Ultra2, FSB 266@352Mhz, AXP 2500+, HyperX 333/CL2 512MB + 400/CL3 512MB => 352Mhz/2.0-2-2-5, SB Audigy 2ZS, 2xHitachi 160GB + 20GB, Asus R9550 128MB 250/200@435/245, 100Mbit LAN, ATA/133 Raid, Fortron 350W PFC, GSA-4081B, TEAC CDW-58E

Standardní

sedí, o tom je ale DIY, udělej si sám každý přesně podle svých představ

Standardní

potreboval bych radu ohledne zapojeni vybojky. schema na to jak ji zapojit tu na foru sice je ale bez zapojeni s kondenzatorem. Kam se ten kondik zapojuje? dik
    AMD Athlon 1800+,Ati Radeon 9700pro, Asus A7V8X,Kingston 1GB DDR 333 L2.5,Baracuda V 200Gb 8Mb cache, SoundBlaster Live 1024,Logitech MX1000,Wacom tablet

Standardní KONDIK

Cagos,
    zalezi na tom jake pouzijes zapojeni ostatnich dilu, ale schema ktere ma ve svem katalogu OSRAM, by ti melo stacit. Najdes to na: https://www.myosram.com/sap/its/mime...=thumb&typ=jpg
    Bohuzel je ten link asi moc dlouhy a nechce se podsvetlit cely, takze si ho budes muset zkopirovat do sveho prohlizece rucne a cely az po to =jpg.
    Je to nejbeznejsi zapojeni na privod jak faze tak nulaku. Ale na druhou stranu tam je ten kondenzator jen a pouze kvuli jalovemu proudu, takze z pohledu uzivatele projektoru ho muzes s klidnym svedomim vynechat. Bezny domovni elektromer totiz nedokaze tento jalovy proud zmerit (umi to jen castecne) a tudiz se meri jen u velkoodberatelu el. energie. Zapojenim kondenzatoru usetris penize svemu dodavateli el.energie, ale pujde to z tve kapsy a navic musis zaplatit i ten kondenzator.

Standardní

Mno, ja tam kondenzator dal, presne dle specifikaci. Zapnul jsem, kondenzator pufnul a vylitly pojistky. Tak zadny nepouzivam a neni problem.

Standardní KONDIK

Jj, presne.
    Take tam ten kondenzator nemam zapojeny a neni s tim zadny problem. Nevim sice cim mohlo byt tvoje (LOCKEho) "pufnuti" ((ze by prepolovani kondiku?) -ne ze to nekdo vezme vazne) , ale zcela jiste by to melo normalne fungovat i s nim.

Standardní

Já ten kondenzátor mám zapojen a jalový výkon kompenzuji, i když to má smysl asi opravdu jen při vyšších výkonech a nepřetržitém provozu ( tj. úspora za účet za elektřinu ), což není případ mé projekce.
    Lada

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Citace Původně odeslal lada571
    Já ten kondenzátor mám zapojen a jalový výkon kompenzuji, i když to má smysl asi opravdu jen při vyšších výkonech a nepřetržitém provozu ( tj. úspora za účet za elektřinu ), což není případ mé projekce.
    Lada
    Jezis lidi, kdo to do vas nacpal tyhle plky s jalovym vykonem a usporou elektriny ?
    Elektromer meri vyhradne cinny vykon, nic jineho. Jalovej vykon je jalovej proto, ze ho nejde spotrebovat a vraci se spatky do site. Kompenzuje se proto, ze by rozhodil soustavu (ale to plati pro velky odberatele). Navic ta vase vybojka se na 90% chova jako kapacitni zatez, takze kompenzovat by ste ji museli indukcnosti.

Kdyz do site zapojite ciste indukcni nebo ciste kapacitni zatez, tak se elektromer ani nehne a pokud nekdo tvrdi opak, tak by mel roztrhat vsehny vysvedceni od 5ty tridy nahoru.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní KONDIK

Presne tak jak pise Jezevec,
    lada571 si tim ze tam ten kondik dal nepomohl, pomohl jen dodavateli energie snizit jeho vlastni ztraty a jeste k tomu na svuj ukor.

Standardní

Konečně to někdo moderuje
    Jinak se omlouvám za neodborné plky. jen jsem blbě citoval:

http://www.thsteier.de/c-lampenfaq.html

Sein Fehlen dürfte sich jedoch langfristig auf die Stromrechnung auswirken.Seine Aufgabe ist es, den durch das Vorschaltgerät (Induktivität) erzeugten Blindstrom zu kompensieren

http://www.diy-community.de/viewtopic.php?t=32

to Jezevec: tlumivka tam teda je taky

Lada

Standardní rezani

Ahoj, pred casem se tu mluvilo o rezani laserem, jako navrh na rezani fresnelu. Rad bych se zeptal, jestli uz to nekdo zkusil a jake jsou vysledky.

Standardní

To jsem byl ja. Volal jsem do te agenutury a rikali, ze by to stalo asi 900,- Asi to tam necham udelat, protoze to bude mit pak krasne presne a nebudu to mit upatlane...

Standardní

nechapu, proc tady resite takove kraviny. navic se to myslim nereze laserem, ale plasmou, coz je oblouk jako klasicka svarecka, pres ten oblouk fouka vzduch, ktery je smerovany do paprsku. zahriva se tim obloukem a potom kdyz se neco da do takoveho paprsku, tak propaluje. nevim jak by se na to chudak plastovy fresnel tvaril

kdyz bude fresnel o 3mm sirsi z kazde strany, tak je uplne jedno, jak budou ty okraje vypadat. ja jsem treba fresnely rezal ulamovacim nozem, jeden fresnel, tj. 4 rezy mi trvaly asi 10 min. kdyz jsem to delal peclive.
    polozis fresnel na nejakou rovnou podlozku, ktera bude na zemi (drazkama smerem k zemi) na nej jsem dal zase nejaky mekky papir, aby se fresnel neposkodil, na nej jsem dal desku s rovnou hranou, lepsi by bylo kovove pravitko, na to jsem si kleknul a ulamovacim nozem jsem podel hrany pravitka provedl rez. protoze je fresnel prilis silny a tvrdy na to, aby sel prorezat jednim riznutim, musi se rezat jemnym pritlakem a asi 100x projet tu samou drazku. ona se bude postupne prohlubovat az se fresnel rozrizne. jakmile se fresnel rozrizne v nejakem miste v tom rezu, staci narezany okraj lehce zlomit o hranu stolu.
    takto narezane fresnely (na kazde strane o 1cm vetsi nez lcd) jsem dal mezi skla tloustky 3mm, aby se fresnely nezohybaly a kvuli pozdejsimu cisteni od prachu. vim, ze ma sklo nejakou parazitni odrazivost, ale brat ji v uvahu povazuju za naprosto bezpredmetne, protoze polarizacni vrstvy, ktere jsou na LCD vyrazne pohlcuji svetlo a jestli tam je nebo neni dalsi sklo, je naprosto nepostrehnulne, a myslim ze ani nemeritelne. navic sklo, ktere jsem pouzil je dotovane nejakymi kovovymi primesemi (kdyz se podivate na hranu skla, tak je nazelenale) to znamena, ze by melo castecne phlcovat IR slozku tepelneho zareni, takze jsem zase usetril za IR sklo pred vybojkou.
    david

Standardní

Ten ulamovaci nuz nezni spatne. Btw, nebylo by lepsi zacit rezat na drazkach? Ony maji tendenci se vylamovat, cehoz bych se bal v pripade, kdybych rezal od rovne casti.

Jinak oblouk by rozhodne fresnelu nevadil, normalne se tim reze plexisklo.

Standardní

Jak moc vari 150W Halogenid? Budu ho mit v v upravene case 20*20*60.
    Privnich 20cm je LCD a fresnely pak 25cm kde bude vybojka a zbytek je strojovna kde bude starej PC zdroj pro napajeni, starter a tlumivka. olik tam mam dat asi fanu a na ktera mista. Ja vyresit svetelny smog z ventilatoru?
    Athlon64 3000+ Winchester @2,6GHz 1.55v, DFI LANPARTY NF4 Ultra D, Sapphire Radeon X1950GT @PRO 620/720mhz, 2X Kingmax 512Mb/DDR433 CL 2,5,Hitachi Deskstar T7K250 250Gb 7200ot 8Mb/cache SATA II, HDD Samsung SpinPoint 80Gb 7200ot 8Mb/cache ATA133, DVD +-R/RW HP dvd640i LightScribe rom16x +16x -8x rw4x, Creative Sound Blaster Audigy @Audigy 2 ZS + Creative Inspire P5800, 19" CRT Belinea 106060, Logitech MX518, MP3 Creative Zen Nano 512MB, PC is Watercooled
    NIKDY NIC NEKUPUJTE u spol. DAMELLO (spol, holding, ...)

Standardní

2dd: Jinak co se tyce skla u fresnelky. Fresnelky je vhodne obe prohnout kazdou smerem od lcd. Bude rovnomernejsi podsvetleni a ostrejsi rohy...

Standardní

mas pravdu, ale plati to pouze kdyz nesedi ohniskove vzdalenosti fresnelu a objektivu. prohnutim se da castecne menit ohnisko fresnelu tak, aby prosvetleni bylo stejnomerne po cele plose obrazu.

ja jsem vcera pokusoval, zatim je to jen slepene dohromady izolepou.
    250w vybojka, od ni 330mm fresnel fl330mm, od toho asi 4cm LCD, tesne u nej fresnel FL550mm, od nej stred objektivu d135mm, fl500mm. od steny je to 3m, sirka obrazu 2m. kazdy fresnel je mezi dvema skly 3mm, takze je rovny, podsviceni je naprosto rovnomerne bez hotspotu.
    protoze se mi tady nepodarilo nic vlozit, tak kdo chcete, obrazky poslu mailem. multis@post.cz david

Standardní

Mno, at jsem dal objektiv jakkoliv, tak vzdycky bylo poslednich par mm kratsi strany obrazu mazlych (ohniskove vzdalenosti jsou ok, nemam nic neobvykleho). Prohnuti pomohlo. Ale fakt je, ze mam male fresnelky, tedka budu davat vetsi, takze to mozna nebude potreba.

Standardní

Obrazky od DD:

http://screens.endor.cz/project/PDA002.jpg
    http://screens.endor.cz/project/PDA007.jpg
    http://screens.endor.cz/project/PDA008.jpg
    http://screens.endor.cz/project/PDA009.jpg

Ostrost se zda pekna rovnomerna, ale je videt (dobre na tom windows commanderu na horni liste), ze podsviceni je intenzivnejsi ve prostred. Rozhodne bych prohnul cocku u lampy.

Jaky pouzivas objektiv? Ja mam neostre krajicky na kratsich stranach (realne tak 20 pixelu) a bojim se, ze je to objektivem, protoze na delsi strasne je vse ok.

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Hele, je aspon slusnost napsat ze to je "velky jak krava", fakt nevim k cemu je dobry davat na net fotky velky 3,5MB na kterych neni stejne skoro nic videt, protoze je neskutecne zasumeny a rozmazany.

Jinak tam vidim nejakej parazitni zdroj svetla nebo nerovnost platna, asi tak v 1/3 z prava na tom wincomanderovi.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní

2locke: objektiv tam má napsaný kdyby ses líp díval ty hlavo (nic ve zlém). taky jde krásně vidět že je to promítané na zeď. je to ten 135mm triplet fl=450mm z diycompany
    staví nás to několik ze stejných dílů (17" hp 1000:1, triplet 135mm, fresnely 1x fl=550mm 1xfl=330mm, 400w hqi osram, ikea tupplur 2x2m)a david to postavil jako první ,ale má "jen" 250w výbojku a navíc má fresnely mezi dvěma skly tl 3mm. podle mě to vypadá hodně good ten obraz a jen to dokazuje že 17" LCD a 135mm triplet z diycompany funguje vpoho. co jsem viděl tak rohy jsou sice máznuté, ale není to tak hrozné jako u 15" LCD a optikou z izzoteku (fresnely 310*310mm fl=220mm a 330mm, triplet 320-360?mm, 400whqi). david mi to včera posílal všechny fotky co nafotil a jsem spokojený, myslel jsem že ta neostrost bude horší, papírově podle FOV úhlu, ale nevím jestli david upravoval to ohnisko objektivu, jestli ne půjde to doostřit úplně podle mě. taky jsem myslel že ten objektiv není až tak dobrý jak jsem původně myslel, david pořád tvrdil že je to fresnelem a měl pravdu, sám jsem to doma zkoušel (jen s podsvícením LCDčka tak to nebylo moc vidět) a vypadalo to vpoho i ostré, s fresnelem fl=330mm obraz ani nevlezl na stěnu (úhlopříčka cca 3m a výrazně tmavé rohy, "efekt klíčové dírky"), s fresnelem fl=550mm je obraz velký podle té kalkulačky (2m na 3m throw). takže to že máte neostré rohy, a tmavé je tím že používáte nevhodný fresnel vzhledem k objektivu (fresnel prostě nepošle celý obraz do objektivu, ohnisko fresnelu by mělo být ve středu objektivu). se správnými díly se nemusí nic ohýbat, posouvat mimo ohnisko a jiné blbiny. výbojka je v ohnisku fresnelu takže obraz je rovnoměrně podsvícený, fl=330mm jsme volili proto že když je výbojka dál od fresnelu nemusí se tam dávat kondenzor (ten se dává do malých projektorů s lcd 8" apod).

2jezevec: stáhlé sem to měl hned tak co blbneš (5mbit) a fotky se mi zdají dobré, hlavně že jsou ve velkém rozlišení stejně to v reálu vypadá vždycky jinak, tady jde hlavně o představu jak to asi vypadá (velikost obrazu, ostrost). mohl bych ty fotky dát na svůj web, je jich 8 cca 20mb (dal bych obrázky zmenšené pro modemisty s tím že kdo chce si to může stáhnout ve full velikosti)

Standardní

Nj, ja mam objektiv a fresnely z izzotecu...

Standardní

Jinak mozna jste si uz vsimli, jak je kvalita xvidu i dvd pro velky obraz projekce nedostatecna. Nasel jsem zajimave krmeni, kvalita obrazu je fenomenalni:

http://www.atmorgen.com/MOVIES.htm

Staci si stahnout ten sample (30mb), je tam i link na player (ale sezere to i mplayer, je to mpeg2). Kdyz jsem si to na projektoru pustil, tak jsem neveril.

Standardní

fotky nejsou kvalitni, to rikam od zacatku, nemel jsem bohuzel cas si s focenim pohrat. protoze to byl jen takovy pokus, kdy byly jednotlive cocky jen prilepene izolepou k deskam a vsemi skvirami prosvitalo parazitni svetlo z vybojky. velikost fotek jsem neupravoval protoze me osobne dost vadi, kdyz nekdo prezentuje sve vysledky na 80kb fotkach, kde nejde naprosto nic videt a fotka nevypada jak fotka ale spis vyretusovany obrazek.
    obraz nema zadny hotspot, tj. tmavsi rohy. na te fotce s win comanderem jde neco takoveho videt, ale je to zpusobene tim nedokonalym zatemnenim, navic tam slo i svetlo zvenku, protoze to bylo ve dne. na fotce 007 to jde videt, ale jak jsem psal minule jsou to jen ilustracni fotky ze to s toto sestavou optiky funguje.

spatne je, ze objektiv ma maly uhel fov, takze jde v rozich obrazu videt chromaticka aberace na jednotlivych pixelech a objektiv nezaostri cely obraz 17"lcd. z fotek to bohuzel nejde videt. az to dam do kupy, tak vyfotim 1/4 obrazu, tam to videt pujde. tyto vady jdou videt jen kdyz se clovek na to diva opravdu zblizka, tak z 0,5m jinak jsou zanedbatelne.

jeste bych chtel vyvratit mytus, ze diy projektory, myslim tim optiku o ktere na tom to foru probiha diskuse jsou lepsi nez komercni projektory. co se tyce optiky, resp. 135mm tripletu z diycompany, tak ani nahodou. uvedomte si, ze je to sestaveno z dilu, ktere jsou nejlevnejsi, urcene na neco uplne jineho, a je to dano dohromady tak, ze to nejak funguje. komercni projektory maji optiku uplne vychytanou bez jakychkoliv vad zachytitelnych lidskym okem. optika samozrejme vychazi rozmerove mensi, protoze komercni projektory maji podstatne mensi lcd.

co se tyce LCD, tak zase tady se muzou jit zahrabat komercni projektory co se tyce rozliseni a kontrastu. videl jsem v akci projektor za 150.000,- podle papiru mel mit kontrast 1000:1, ale barvy byly totalne vyblite kdyz to srovnam s 1000:1 HP lcd.

mrzi me, ze to tady jeste nikdo nepsal, kazdy rika super super, ale ona ta optika zas tak super neni. to same je i na zahr. forech, kde kdy z nekdo napise ze ma mazle rohy nebo neco podobneho, tak ostatni napisou ze ma neco spatne, jim to pry funguje. funguje, ale s temi nepatrne mazlymi rohy. nejlepsi kompromis je objektiv nastavit tak, aby byly mazle rohy a stred s ostra oblest mezi nima, potom je maznuti minimalni, ale je tam takye je potreba uvest i takoveto veci a ne jen chvatit ja je to super.

jinak pri dokonalem zatemneni je to fakt super, dobre se na tom prohlizeji i fotky.
    david

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání