No takže ja mám tiež Manli Radeon 8500LE 64MB, takú istú, 64MB, trochu sa líši v tom, že niektoré
kondenzátory mám troch iné (také klasické s čiernou fóliou okolo a nie celé čierne) a niektoré
tranzistory tam ja nemám, ale namiesto nich tam mám také 8nožičkové obvody, ktoré tam zase nemáš
ty. Pozeral som dokumentácie k týmto obvodom a sú to tranzistory, len v inom púzdre, takže
vlastne karty sú zhodné, len použily súčiastky také, aké mali práve po ruke (ManLi).
No ja som sa už tejto mojej karte trochu pozrel na zúbky, a zistil som toto:
Napätie jadra je možné zvýšiť modifikáciou smd odporov.
Napätie 2.5V pre pamäte je možné zvýšiť modifikáciou ďalších smd odporov.
Napätie 3.3V pre pamäte NIEJE možné zvýšiť jednoduchou modifikáciou, pretože tieto sú napájané
priamo z AGP portu z pinov 3.3V, ktoré sú napojené na vetvu ATX zdroja 3.3V a preto je napätie
3.3V na pamätiach priamo závislé na tom, aké napätie vám dáva ZDROJ PC. Je to dosť nešťastné
riešenie, nakoľko napätie zdroja 3.3V málokedy býva práve 3.3V alebo viac a keď započítam rôzne
úbytky napätia, tak pamäte často dostanú aj menej ako 3.2V, čo niekedy ešte na základnú prevádzku
stačí, ale o pretaktovaní už nemôže byť ani reč. ja som mal rovnaký problémm, so starým 250W
zdrojom som mal 3.3V vetvu len okolo 3-3.2V a karta často blbla aj v nepretaktovanom stave. Po
zámene zdroja za nový 300W mám napätie 3.3V už presne 3.3V a karta na defaultnom takte pamätí
neblbne, dokonca sa dá zvýšiť o neuveritelných 4-6MHz. Jadro ide štandardne taktovať na
290MHz.
Pozn.: Pamäte používajú dvojité napájacie napätie, tzn. 2.5V a 3.3V, 2.5V vetva sa zdá byť v
poriadku, zato problém je v tej 3.3V vetve. Ak sem pôjdu prilepiť obrázky tak na nich je
vyznačené, že ktoré tezistory treba modifikovať pre zmenu napätia jadra a 2.5V pre pamäte.
Bohužial teraz neviem povedať, že ktorý obrázok čo zmení, ale pokiaľ si pamätám, tak treba znížiť
hodnotu rezistorov, ktoré sú bližšie k tomu 8nožičkovému IO. Obrázky niesú z mojej karty ale z
jednej 128MB verzie, ktorú mi oscanoval jeden známy (celú kartu mám v peknom rozlíšení 3353x4870)
ale je to v podstate to isté.
Jediná možnosť zvýšenia napätia 3.3V pre pamäte je trošku extrémny spôsob modifikácie. Išlo by v
podstate o prerušenie prívodov z agp portu napájania 3.3V (cca 10pinov) - stačilo by ich vhodne
zaizolovať a vyrobiť regulátor napätia z 5V na 3.5V (najlepšie nastavovateľne v rozsahu asi
3.3-3.6V), ktorý by sa napájal z HDD konektora a musel by byť schopný dodávať dostatočne veľký
prúd (aspoň 5A, možno aj viac,živila by sa ním celá karta), tento by sa napojil na kartu a
zásoboval by ju "falošným" napätím
Čo k tomu dodať. Snáď len, že treba skúšať. Ak sa niekomu niečo podarí, dajte vedieť, hlavne ak
by nikto vedel navrhnúť miniatúrny regulátor s veľkým prúdom a nízkou cenouKeby som mal čas,
tak by som sa do toho ja pustil, ale momentálne mám pred maturitou, takže....
Ešte chcem pripomenúť, že všetko popísané v tomto príspevku pochádza z mojej hlavy, lebo na
internete ako keby manli ani neexistovalo. Uff, keď sa rozpíšem, tak neviem, kedy prestať.
kurník šopa ako sem dostanem obrázky?