Výsledky 1 až 17 z 17

Téma: Problém SATA a PATA - nenabootování win

Senior Member Avatar uživatele Perfect_
    Věk
    37
    Vliv
    272

Standardní Problém SATA a PATA - nenabootování win

Ahoj, mám problém s novým (od kamoše kupovaným) diskem. Je to Seagete 80GB SATA. Zároveň mám Seagete 80GB PATA jako systémový disk. Jak jsem si domů přinesl ten SATA. Tak jsem ho normálně zapojil v biosu zapl sata zařízení a pak mi to hnedka naběhlo. Ve winech mi to hodilo, že nemám ovladače a že tam mám šoupnout cd od výrobce desky. Desku Mám Gigabyte 7VT600P-RZ. Takže všechno jsem udělal, pak se mi tam ještě nainstalovalo VIA RAID Tool. Celej den mi to pak jelo, ale ani jednou jsem nevypl pc. Večer vypnu pc, ráno ho zapnu a winy mi nechtěli najet. Mám XP. Prostě jak je tam takovej ten obdelníček a běhá tam ta modrá věc, tak to trvalo dlouho a nic se nedělo, takže jsem dal restart a zase to stejný. Pak jsem zkusil odpojit ten SATA disk a najelo mi to ok. Pak jsem zkoušel, jestli se dostanu k tomu SATA v nouzovým režimu a dostanu. Nikdy jsem SATA disk neměl, takže to může být nějaký začátečnický problém. Díky za pomoc.
    EDIT: Při startu pc je SATA i PATA disk normálka vidět.
    pc i5, etc.
    ntb i5, etc.

Senior Member Avatar uživatele Tantalos
    Věk
    50
    Vliv
    279

Standardní

To vypadá, že ti to tuhne na ovladačích. Zkus tedy ještě jednou stejný postup s tím, že v nouzáku odinstaluješ SATA ovladače. Pak dej vědět.
    CPU: AMD Opteron DualCore, AC Freezer64 Pro, MB: DFI LP UT NF4 Ultra-D, modded bios N4D704-2BTA, RAM: 2x1GB 400DDR 2.6V, Graphic: Leadtek PX6800GS TD 256MB, PCI-E (425/1000), CASE: Chieftec 410W Silent DX-01SL-D, DVD: DVD-ROM Plextor 116A, DVD-RW LG GSA-4163B, fw:A105, HDD: 1x Seagate Barracuda 7200.7 120GB 8MB cache, 1x Seagate Barracuda 7200.8 250GB 8MB cache.
    3DM01: xxx 3DM03: xxx 3DM05: xxx 3DM06: xxx Aquamark: xxx Sandra2005: xxx SuperPI: xxx

Věk
    37
    Vliv
    272

Standardní

No pořád stejný i po odebrání ovladačů. Všiml jsem si, že jak to nabíha, jak tam je to okýnko a tam má být ta modrá věc, tak než tam začne běhat, tak se předtím chvílu nic neděje a to okýnko je celý černý. A taky jsem nenapsal jednu věc a to, že jak mi poprvé ten SATA disk naběhl, tak byl na dva oddíly, z toho na jednom byly windowsy, takže to jsem naformátoval a druhej nechal.
    pc i5, etc.
    ntb i5, etc.

Standardní

Skus poladit SATA radic v hlavnom BIOSe. Nastav to do IDE modu ak sa da. Potom nepotrebujes ziadne ovladace. Ja to mam tak a NO PROBEM a ide to full speed.
    DIYS gripmeen >> CPU Wolfdale E8200 MOBO Gigabyte GA-P35-DS3R rev 2.1 RAM A-DATA DDRII 800+ EE VGA Gigabyte 3850 512MB HDD SAMSUNG 500GB HD501LJ
    Fujistu Siemens Scenic >> CPU Pentium III 1000MHz MOBO unknown RAM 256 + 128MB VGA int. i810 HDD 20GB neznameho typu

Věk
    37
    Vliv
    272

Standardní

V biosu jsem nenašel kromě vypínání a zapínání podpory saty nic .
    pc i5, etc.
    ntb i5, etc.

Standardní re:

Obavam se, ze jsi sestavil smrtici konstelaci KT600 + SATA + WinXP, viz. muj prvni dotaz tady (locknut). Tohle je obecnej problem, Sillicon radic na Via KT600 se moc nepoved a dela to takovyhle problemy (a treba u w2k ne). Leda si pohrat si kombinaci driveru/biosu.
    War. War never changes.

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní

no zeptal bych se uzivatele svaca. ten s tim ma nejake vetsi zkusenosti.
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Věk
    37
    Vliv
    272

Standardní

Oki, díky za rady, zkusím toho svacu. Doufám, že mi kamoš vezme ten disk zpátky nebo ho zkusím vyměnit v bazaru za PATU. Myslíte si, že to dělá u všech značek SATA disků nebo jenom u Seagetu? A to s tou smrtící kombinací by mě ani ve snu nenapadlo, že by to nemohlo fungovat .
    pc i5, etc.
    ntb i5, etc.

Standardní

Citace Původně odeslal Perfect_
    Oki, díky za rady, zkusím toho svacu. Doufám, že mi kamoš vezme ten disk zpátky nebo ho zkusím vyměnit v bazaru za PATU. Myslíte si, že to dělá u všech značek SATA disků nebo jenom u Seagetu? A to s tou smrtící kombinací by mě ani ve snu nenapadlo, že by to nemohlo fungovat .
    U me WD/maxtor, takze imo problem sillicon<->winXP
    War. War never changes.

Member Avatar uživatele baros
    Věk
    47
    Vliv
    279

Standardní

me fungovaly v pohode na KT600(southbridge VT8237 ma integrovanej radic, neni tam zadnej Sillicon Image chip) 2 SATA disky (Hitachi a WD), problem chipsetu to neni

mas posledni ovladace, posledni verzi SATA BIOSu v BIOSu?

nemeni se v BIOSu bootovaci poradi disku?
    zkus zapojit SATA kabel do druhyho konektoru, zformatovat SATA disk a odstranit z nej spousteci informace WinXP, vic me zatim nenapada

Věk
    37
    Vliv
    272

Standardní

Citace Původně odeslal baros
    me fungovaly v pohode na KT600(southbridge VT8237 ma integrovanej radic, neni tam zadnej Sillicon Image chip) 2 SATA disky (Hitachi a WD), problem chipsetu to neni

zkus zapojit SATA kabel do druhyho konektoru, zformatovat SATA disk a odstranit z nej spousteci informace WinXP, vic me zatim nenapada
    Jak zjistím jestli mám poslední verzi SATA BIOsu v BIOSu?
    Do druhýho konektoru jsem to samozřejmě zkoušel.
    Disk jsem naformátoval.
    A s tím, že se mění to bootovací pořadí je možný, ale nevím jak to změnit. Jako first boot device mám normálka hdd-0.
    pc i5, etc.
    ntb i5, etc.

Member Avatar uživatele baros
    Věk
    47
    Vliv
    279

Standardní

po postu nabehne obrazovka s informacema o SATA zarizenich, tak tam nahore je verze sata biosu

upgrade toho biosu popsal Eagle na svethardware.cz

ta zmena poradi bootovani je uplne nahore (teda aspon u Epoxu) v ty casti co nastavujes i to first boot device

a kdyz v pocitaci nechas jen SATA disk a zkusis na nej nainstalovat Windows (bud pres F6 s ovladacema na diskete nebo s ovladacema integravanejma do Windows), tak to jde?

Senior Member Avatar uživatele svaca
    Věk
    48
    Vliv
    305

Standardní

Citace Původně odeslal baros

Jak zjistím jestli mám poslední verzi SATA BIOsu v BIOSu?
    Do druhýho konektoru jsem to samozřejmě zkoušel.
    Disk jsem naformátoval.
    A s tím, že se mění to bootovací pořadí je možný, ale nevím jak to změnit. Jako first boot device mám normálka hdd-0.
    Ahoj, paklize mas Gigabyte PRZ a posledni bios (F5 tusim) tak mas verzi biosu 2.31 - to je dostatecne ....

Takze dal ...

1. Chapu spravne, ze kdyz mas oba disky, tak pocitac zacne nacitat Windows a pak skolabuje Ano ? Dejme tomu, ze ano.

2. Pak je dulezite, jestli mas XP2 mit NOVE ovladace, tzn, balicek SATA ovladacu 4.10 a vis ... najdes na www.viaarena.cz. Jinak se pocitac chova tak jak popisujes ... tak si vytvoris i boot disk

3. Take je potreba mit v poradku elektriku, stiha zdroj ??

4. Co ten disk facha jinde dobre ? Kdyz ho projedes, nema vadne sektory Osobne si myslim, ze je to vadny kus a ma vadne sektory, nebo nestiha zdroj ... Zkus ho i samotny ten disk, proste musis vyzkouset uplne vse ...

Dale Gigabyte nema stejny problem jako EPoX, totis, kdyz na EPoX 8KRAI a 8VTAI pripojis SATA (nesystemovy) tak PC nenabehne, proste tvrdosijne cpe satu jako prvni .... Ale gigabyte se to netyka, taky si pomoci toho posledniho biosu na desce muzes zmenit zda chces ten SATA boot nebo ne, kdyz ho vypnes, bude se Sata chovat jako IDE, tzn, nepotrebujes ovladace do Windows !!!

WinXp maji spoustu problemu sami se sebou, zkus opravdu taky ty W2k, pokud vsechno co jsem napsal vise selze ....

Osobne si myslim, ze je to diskem ... , paklize mas posledni bios ty zakladky, jestlize nemas, tak ho tam hlavne soupni ...
    Atari Falcon030,Phantom accelerator,CT63@MC68060@75Mhz,256 MB TT-RAM,14MB STRAM,SCSI HDD,50kHz sound,LAN,VGA 16bit,FreeMiNT+N.AES2.0
    Atari 1040 STe - game machine :-)
    Atari 800XE - game machine also :-)
    MacBook Pro Unibody v5,3 2.66GHz, 8GB DDR3, 9600MGT, Snow Leopard
    PlayStation 3 40GB + XFPS RATE UP adapter

Věk
    37
    Vliv
    272

Standardní

No doopravdy moc děkuju za pomoc, ale vyřešil jsem to tak, že tento prodám a koupím si PATA. Já vím, před problémama se nemá utíkat, ale disk nutně potřebuju a předtím jsem zkoušel hodně věcí, tak jsem myslel, že už není možnost. Navíc co jsem hledal na netu, tak s tím mělo víc lidí problémy a nikomu se to nepodařilo vyřešit, tak jsem si říkal, že to teda asi fakt doopravdy nejde.

-------

Omlouvám se svaco, že sem tě okradl (asi) zbytečně o čas.

Nicméně:

1. Prostě se mi to načítá, a nechal jsem to tak 5 minut a nic se nestalo, pořád se načítalo (někdo mi psal, že když to nechal hodně dlouho, tak mu to prý nabjehlo, ale s diskem byly myslím i tak problémy).

2. XP2 jsou XP se SP2? Ty ovladače jsem nezkoušel, ale můžu je ještě zkusit, disk mám předat zítra.

3. Zdroj mám Fortron FSP350-60PN (PF), což si myslím, že je dobrej zdroj, kterej by měl vydržet ještě víc.

4. Disk je naprosto v pořádku, u kamoše co jsem to kupoval, jel naprosto v pohodě, bez vadných sektorů, prostě naprosto ok.

Poslední BIOS nemám, měl jsem v plánu ho tam dát, ale co jsem četl, tak to prý nepomáhalo.

Ještě jednou bych chtěl všem poděkovat a omluvit se, že sem vám ukradl kousek života . Snad tento thread poslouží někomu se stejným problémem a bude uspěšný.

EDIT: Není ten odkaz www.viaarena.com ? A ty ovladče mají být tady ty http://www.viaarena.com/default.aspx...0&SubCatID=143 ?
    pc i5, etc.
    ntb i5, etc.

Věk
    48
    Vliv
    305

Standardní

Psal jsem to narychlo:

1. Jasne chapu ...
    2. SP2 vyzkousel, ty stary na gigabyte CD jsou hrozny ...
    3. Ok
    4. Jak to vite, vy jste ho testovali Je novy ne ?
    5. Bios rozhodne pomaha, paklize mas stary bios na desce, mas i stary SATA bios

www.viaarena.com, samozrejme .... uz mam dost, jsem ted na vse sam a nestiham ...
    Atari Falcon030,Phantom accelerator,CT63@MC68060@75Mhz,256 MB TT-RAM,14MB STRAM,SCSI HDD,50kHz sound,LAN,VGA 16bit,FreeMiNT+N.AES2.0

Věk
    37
    Vliv
    272

Standardní

Nene není nový. Je pro mě nový, ale kamoš ho měl ve svým pc, takže starý (nešikovně jsem to napsal)...
    Ty ovladče mám zkusit teda které?
    pc i5, etc.
    ntb i5, etc.

Věk
    48
    Vliv
    305

Standardní

Nene není nový. Je pro mě nový, ale kamoš ho měl ve svým pc, takže starý (nešikovně jsem to napsal)...
    Ty ovladče mám zkusit teda které?
    Zkus ciste Windows a ty ovladace co jsi napsal 4.30g tusim, ze ...
    Tam v tom balicku je i ten boot disk pro to zavedeni, pomoci F6, NEBO, si prehod v biosu zakladky, ale musim mit ten F5, ze to chces Sata jako IDE.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání