Zdar vsichni, predem se omlouvam za brutalne dlouhy prispevek, doufam ze me za to admini nelocknou, ale chci se podelit o zkusenosti a treba taky neco dozvedet.
Po delsi dobe jsem se diky Thiefovi 3 vratil k ladeni vykonu sve MSI NX6200 (jelikoz Thief 3 ji da fakt zabrat). Podotykam ze moje NX6200 ma jadro NV43 revize A2. Tj. to same jak 6600, jenom zamcene 4 pipelines+dalsi FSAA metody (mam teda spon dojem, mozna je toho vic).
Odvazil jsem se teda flashovat BIOS a naucil se pracovat s NiBiTorem. Zkousel jsem flashovat tyhle BIOSy:
- Leadtek 6200
- Sparkle 6600
- MSI 6600 VTD 128
- Palit 6600
- taky svuj upraveny v Nibitoru
Zde jsou me postrehy:
- Leadtek 6200: Jadro jde pretaktovat jenom na 320 MhZ - nanic
- Sparkle 6600: Ovladace ve winxp hlasi neznama grafika - nanic
- MSI 6600 VTD 128: Po flashnuti a restartu po obraze behaji pismenka-je treba po slepu flashnout jiny. Nefunguje ani nastaveni stejneho casovani jako u NX6200 - nanic
- Palit 6600: Jadro jde pretaktovat jenom na 375Mhz. Nejsou odemceny dalsi 4 pipelines - nanic.
- upravil jsem svuj original BIOS v Nibitoru, takty: GPU-550MhZ, MEM: 680 (nevim cim to je,ale v Nibitoru musim nastavit o 50MhZ min na MEM,jinak mam misto 680, 710Mhz).Zpanul jsem zobrazovani teploty.Fan v 2D nastavil na 70% (zatim nevim, jestli to funguje).
Zatim se jevi jako nejlepsi upravit original BIOS, natvrdo pretaktovat a ulozit do BIOSu a potom ve Win pomoci RivaTuneru odemknout dalsi pipelines. Nutno podotknout,ze po odemknuti pipelines jadro neni tak stabilni a vic se zahriva. 4 pipelines pri 580Mhz, 8 jenom pri 550Mhz a v zavrene skrini se to za chvili prehreje, jadro ukazuje 80°C a potom uz zacne hazet chyby v obraze, a po chvili se to na chvili sekne (asi trhrotling), ale za chvili zase jede. Neni divu, origos chladacek neni staveny na 8 pipek a takove takty. A to jsem ho jeste zespodu pekne vylestil nahladko, moc to nepomohlo, 1-2°C rozdil.
Po odemceni a taktnuti vykon 3DMark03: 7164b, 3DMark05: 3187b. Procak A64 Winchester@2400Mhz. Myslim, ze na sveho casu grafiku za 2500,- vic nez dost (dokonce pokorila moji starou AGP FX5900XT, kterou jsem tehda jeste prodal za 4500,-).
Polemika: Zeby MSI 6600 VTD 128 BIOS mel jeste nejake ostrejsi casovani, ktere se neda v Nibitoru menit? Nebo ta moje 6200 ma v jadru poskozenou jeste nejakou cast, kterou ma 6600ka navic odemcenu? Proc ostatni BIOSy tak maly overclock? Jine casovani? Je fakt ze BIOS Palit 6600 hodil pri stejnych taktech v 3Dmark03 stejne jak 6200 +- par bodu, takze casovani to asi neni. Kazdy BIOS je proste sam o sobe ORIGINAL.
Pokud mate nekdo tip na dobry BIOS a kde ho stahnout budu vdecny. Jinak kdyby nekdo chtel poslat muj original, nebo jiz upraveny BIOS, neni problem, klidne zaslu.
Jeste budu experimentovat, stahnu dalsi BIOSy a vyzkousim, ale myslim si, ze upraveny origos BIOS od MSI uz nepokorim.
JnZ
P.S.: Proc je kruci ten Thief3 tak narocny?Na FX5900XT nejel o nic lip spis hur. Pretaktovani a odemceni pipek se v nem projevilo uplne minimalne. Hraju to jak trotl na 800x600 a to mam ted neco vic jak Gf6600. Ostuda.