Tak jsem to vyzkoušel a zjistil jsem následující:

Když jsem fotil s co největším ohniskem, co nejmenší clonou při veliké blízkosti k fotografovanému objektu, tak se efekt rozostření pozadí dostavil dobře. Když jsem totéž zkusil bez zvětšeného ohniska, tak se tento efekt dostavil také, ovšem v daleko menším měřítku. Poté když jsem zkoušel velikou clonu, tak byla hloubka ostrosti velká v obou případech (tzn. nežádoucí). Tzn. dle předchozích rad jsem to "zvládnul". Díky

Zvláštní ale je, že když jsem totéž zkoušel na vzdálené objekty s plným ZOOMem, tak se efekt rozostření sice dostavil (u objektu na půli cesty), ale je téměř neznatelný.
Když jsem to ale zkoušel úplně bez ZOOMování na vzdálené objekty, tak je efekt rozostření téměř nepozorovatelný (nebo alespoň já ho skoro nevidím).

Takže toto se dá v podst. použít pouze na fotografované objekty v bezprostřední blízkosti. Co když bych ale chtěl, aby např. v davu lidí byl ostrý jen jeden konkrétní člověk (v případě, že se nehýbají apod.) a všichni před ním a za ním aby byli rozostřeni a od tohoto člověka jsem poměrně vzdálen. Dokážu to s tímto DF? Nebo jak se to obecně dělá?

Jinak ještě prosím o vysvětlení následujících pojmů (jsem fakt lama):
"DSLR" a "NDček" a popř. i jiných zkratek používaných v sekci digi foto (pak v tom malinko plavu)