Ale aj tak dobre.
Jindra Hojer poukazal minimalne na jednu chybu vo formulacii pravidiel, takze to opravime.
4um ako take ma byt vedomostna - apoliticka studnica informacii. Politikov tu nechceme.
Pravidla sme pisali a piseme v dobrej viere. Stale sa vyvijaju. Spociatku (v davnych casoch) neboli pravidla ziadne, pretoze 4um ako take bolo mensie a k internetu sa dostali len ludia, co tomu rozumeli - nie kde-kto. Ti diskutovali na urovni, pred polozenim otazky hladali, a pod. Ziadne problemy neboli.
Technickym pokrokom (informatizaciou spolocnosti) a pristupnenim internetu (da sa povedat ze exponencialne) vzrasta pocet jeho uzivatelov a "pretaktovavacov". Dnes ma pristup k internetu takmer kazdy a bohuzial stale viac jedincov, ktorych inteligencna vyspelost je na takej urovni, ze nie su schopni dodrziavat ani zakladne pravidla diskusie. Bez moderovania by tu bol jeden velky bordel a to nie je v zaujme ziadneho z nas.
Jindra Hojer:
1) Reklama v podpisoch - mas aj nemas pravdu. Zamerne som ti neodpovedal v tom threade v mise, aby som zbytocne nevyvolaval FW. Pravdu mas v tom, ze to pravidlo je z pravneho hladiska v podstate nezmyselne, pretoze definicia reklamy hovori o tom, ze je to
platena forma neosobnej prezentacie a podpory myslienok, vyrobkov alebo sluzieb, ktoru plati identifikovatelny ponzor. Nemas tak celkom pravdu s tymi politickymi stranami, pretoze tie su istym typom obcianskeho zdruzenia, vedu uctovnictvo a generuju (no nemusia) zisk, atp. - podobne, ako ine komercne organizacie.
Poukazal si na nezmyselnost niektorych tychto pravidiel z pravneho hladiska, no tieto su pre 99% ludi pochopitelne aj v takej forme, v akej napisane su.
2) Otazka tohoto threadu (CR/SR zakony) - nie som pravnik, nebudem ti teda presne odpovedat, pockame si na riksu. V zasade je aj tak znova 99% ludom jasne, co tym je myslene, navyse CR/SR pravo vychadza z tych istych korenov a je takmer zhodne, tak neviem, co rozoberas.
Poukazal si na chyby, fajn. Pokusime sa ich opravit.
3) Financovanie hostingu, 4a, main page a veci okolo toho su zatial tak trochu zahalene pod ruskom tajomstva z velmi jednoduchych dovodov, ktore ale nemozeme prezradit, pretoze by to mohlo mat pre 4um a komunitu ako taku ZLE alebo dokonca fatalne nasledky.
4um ako take zalozila banda nadsencov po krachu povodneho stareho PCTuningu. Nikdy nemalo ziadnu pravnu formu, co nas stavialo odjakziva do autu oproti inym komercnym strankam s podobnou/rovnakou tematikou.
Obcianske zdruzenie bolo zalozene ako schodne riesenie - budeme mat pravnu formu (potrebujeme peniaze napr. na to, aby sme mohli platit potencionalnych autorov. Ako banda nadsencov ich z coho zaplatit nemame, hosting je kapitola sama o sebe. 4um vytvara taky velky traffic, ze od nas postupne davalo ruky prec vela hostingovych firiem, atd...) a zaroven budeme verejna organizacia, ktora nema za prvotny ucel generovat zisk ale naopak zlepsit 4um (znalostnu, informacnu bazu) ako take, rozbehnut main page a spravit ju konkurencie schopnou - to vsetko prakticky bez naroku na odmenu pre tvorcov.
Iste uznas, ze je to oproti zalozeniu napr. SROcky bolestivy a pomaly porod, ale snazime sa 4um budovat pre VAS a garantujem ti, ze ziadny z ludi, co su momentalne vo vedeni (ci uz administratori, moderatori alebo niektori VIP) z toho nemal ani korunu - ba prave naopak - iba do toho investoval kopu svojho volneho casu a casto aj nemalu ciastku penazi![]()
Dost potom chapem ludi ako Fox!MURDER, ktorych sa to tyka, ktori do toho neustale investuju, nic z toho nemaju, a potom si precitaju post od jedneho jedinca, ktory sa vymyka z priemeru a sudi ich zo svojej nevedomosti.
Jeho nevedomost je sposobena z casti z nasej strany, za co sa ospravedlnujeme, ale teraz nie je vhodne prezradzat plany a taktiku OS ako takeho, nakolko sme sa uz v minulosti presvedcili, ze toto vyzradenie ma pre nas (a v konecnom dosledku aj pre vas, ak by zaniklo 4um, ze...) fatalne dosledky.