Díky za pochvaličku. Celý systém mi běží 14 dni nonstop a žádný únik chladícího média jsem nezaznamenal. Je pravda, že do okruhu musím zhruba ob den dolít zhruba náprstek kapaliny, ale to bych přisuzoval spíše otevřenosti okruhu. Dolévání by ani nebylo třeba, ale pokud hladina klesne k otvoru v žebru výměníku, začne čerpadlo přisávat vzduch. Stává se "hlučné", "čvachtá". Ten otvor má být dole, ale jaksi jsem výměník při připojení čerpadla otočil a všimnul jsi toho pozdě. Jakmile se rozhoupu k nějakému laborování, výměník otočím. Také scháním něco takového - Převlékací silikonová septa viz.http://www.chromservis.cz/norton.htm, ať se okruh stane plně uzavřeným.
Jedním blokem = sériový, více, paralelní. Máš pravdu, opravdu by takové řešení bylo dražší. Díky hodným lidem (tatík kamaráda a taťka mé přítelkyně) mně vyšel výměník i s blokem na CPU zhruba na 800 Kč a dvě vínka. Když jsem dělal poptávku po mezikusech do výměníku, tak nejlevnější nabídka byla cca 55 Kč/ks (novodur), nejvyšší cca 100 Kč/ks (plexi + žíhání na odstranění vnitřního pnutí). Al plech (AlMgSi plech) vyšel na 400 Kč. Z tabule 2x1m mi toho ještě dost zůstalo.
Jestli by byl paralel výkonnější, toť otázka. V okruhu by bylo sice více vody ve styku s žebrem, ale zase by byla menší plocha žebra ve styku s okolím.
Edit. Kruci, ještě jsem zapomněl na silikonové těsnění. 60 kousků přišlo na cca 800 Kč i s poštou. Penízky jsem prostě nesledoval. To se v kutilství neoplatí
![]()