Vodník v mém podání. Prosím brát jako inspiraci, případně chlubení.
Více na: http://pierce.webpark.cz/
Vodník v mém podání. Prosím brát jako inspiraci, případně chlubení.
Více na: http://pierce.webpark.cz/
tím vyměníkem bych se moc nechlubilMá naprosto nebezpečnou konsrukci co se týče úniku vody, tolik těsnění no nevím... a chladit taky moc nebude...
PROJECT: Digital Fantasy
Více projektů na mých www
Píši inspirace, chlubení jen pro šťouraly. Uplně nebezpečná konstrukce to určitě nebude. Souhlasím, že toliko těsnění může být na únik chladícího média více náchylné, ale zatím (4 dny nonstop provozu) nic takového nepozoruji. Co se chlazení týče, je výměník navrhnut na pasivní chlazení bez venitlátoru, což se mu zatím daří. Protože se zahřívá velmi málo, vidím zatím problém jen v Al bloku. Čidla základní desky ukazují teplotu CPU 46°C při teplotě systému 32°C při běžné práci. Zátěž, CPU burn, prime 95, max do 52°C. Po chvíli opět pokles na cca 48°C.
Rád bych zapracoval na "teploměru" do game portu a změřil více bodů v celé soustavě.
S tou ucinnosti mas pravdu, ale tesnit to bude, pokud je to presny.Původně odeslal XPM
IMHO Trance will never die...
daj vymenik s cerpadlom na balkon a ofukuj ventilatorrom- hluk v izbe nebude a prenikavo sa zvysi ucinnost(hlavne mimo letnej sezony).Skoda to nevyuzit.
Ja to mam odskusane- trubky(plastove-vodoinstalacne,PVC) som prestrcil cez dieru v stene.V zime ma procesor aj 15 St, vacsinu roka tak 35, malokedy ide cez 45 st(iba ked je vonku 30 St)- a to mi chladi aj grafiku a HDD.
ps.uniku kvapaliny by som sa pri tych minitlakoch vobec nebal...
NF7-rev2.0 , Barton2500@3200 , 1GB DDR466 ,19"LCD LG L1970HR-BF 2ms, Hercules 9800NP,externy vodnik(CPU,NB,HDD)
O nemobilním systému jsem také uvažoval. Je to můj první vodník na pokusy, takže co není, může být. Teď jsem dal do PC zpět původní procesor, který jel " na vzduchu ". S chladičem od Coolermasteru (typ už nevím, rozměr 60x80x40 mm) s mechanickou úpravou (roztáhnutá žebra) na 80 mm ventilátor (AC PRO TC) "chodil" CPU kolem 44°C. Teď jede na tom samém. DURON 1,4 GHz na 10x150 MHz, 1,5 V. Systém ukazuje teplotu 29°C, procesor 43°C. Zapoměl jsem na otáčky AC PRO TC. Ty byly při 44°C zhruba 2100 ot./min. Nenašel by se u někoho Cu blok, na testování ?![]()
Cu-blok sa da jednoducho vyrobit-ja som pouzil pasiv z CoolermasterHSC-v62 http://www.sweb.cz/va.jaro/hsc-v62.jpg
pasiv som obalil medenym plechom+ 2 vyvody -to na obrazku uz neplati,ale princip je rovnaky.Staci k tomu vykonnejsia spajkovacka(PButan) a zbytky medeneho plechu(ja som pouzil 1mm zo zbernych surovin).Ma to omnoho vacsiu chladiacu plochu, nez obvykle bloky. Vysledok(teplota0 je rovnaky, ako pri extraspecialnych blokoch a stoji to asi 500 Sk.Samozrejmeda sa to urobiy aj esteticky zaujimave, ale ja som sa nenamahal...Satci, ked chladi![]()
http://www.sweb.cz/va.jaro/ch2.jpg
NF7-rev2.0 , Barton2500@3200 , 1GB DDR466 ,19"LCD LG L1970HR-BF 2ms, Hercules 9800NP,externy vodnik(CPU,NB,HDD)
Taky možnost. Stejně bych rád porovnal "jádro" mého bloku z hliníku a mědi. Taky není zrovna extra náročné na výrobu. Soustruh, vrtačka a je to. Až bude, hodím výsledky.
Teď jsem zkusil (zůstává DURON 1,4@150x10, 1,5V) zapnout PC při vypnutém čerpadle, rozehřát blok na 50°C (dle "desky"), zapnout čerpadlo a čekat, až se teplota ustálí. Ustálila se na 42°C.
Čerpadlo jsem zase vypnul:
ze 42°C na 55°C se blok zahřál za 7minut 30s a já zase čerpadlo zapnul:
z 55°C jsem se dostal na 44°C za 3m 30s (ani po 11m nešla teplota na původních 42°C).
Opět jsem vypnul čerpadlo. Z 44°C to šlo na 55°C za 6m30s, dolů takto:
po 30 s na 52°C, po (30+25) 55s na 50°C, po 1m 30s na 48°C, po 2m 20s na 46°C, po 3m 15s na 45°C. Po x minutách jsem pořád na 45°C.
Máte také nějaké zkušenosti s výměníkem bez aktivního chlazení (ventilátoru)?
k tomu vymeniku... me se to libi. Souhlasim s nazorem, ze je to krapet nebezpecny, ale pokud ten vymenik neni primo nad pocitacem neni co resit. Jen se clovek muze setkat s problemem, ze bude muset doplnovat chladici smes
. Co je ale skoda, ze voda protyka jen tim jednim "blokem" nebo jak to nazvat. Kdybys udelal tri (coz by asi znacne zvysilo naklady), dostal bys i vetsi ucinnost, na druhou stranu asi ne o moc. Kazdopadne se mi to libi jako zajimave designersky pojaty projekt...
DT- Thrill`o´Byte -MB Abit NF7-Sr2 -|- Barton 2500+@2200,1,675V-|- 2x256 DDR 400 Kingston CL2-|- Club 3D Radeon 9800PRO-|- 160GB 7K250, 80GB WD-|-HP CDRW, NEC 2500A-|-SB Audigy2-|- PSU 360W Nexus-|-chlazeno: homemade Wodnik (CPU 55stC full load, 50stC idle, GPU, NB), vymenik Citroen-|-LCD Hyundai Q17-|- Logitech cordless desktop MX
NTB- Dell Latitude D505 -: Centrino 1,5 GHz-|- 512 RAM-|-40 GB HDD-|-SXGA (1400x1050)
Díky za pochvaličku. Celý systém mi běží 14 dni nonstop a žádný únik chladícího média jsem nezaznamenal. Je pravda, že do okruhu musím zhruba ob den dolít zhruba náprstek kapaliny, ale to bych přisuzoval spíše otevřenosti okruhu. Dolévání by ani nebylo třeba, ale pokud hladina klesne k otvoru v žebru výměníku, začne čerpadlo přisávat vzduch. Stává se "hlučné", "čvachtá". Ten otvor má být dole, ale jaksi jsem výměník při připojení čerpadla otočil a všimnul jsi toho pozdě. Jakmile se rozhoupu k nějakému laborování, výměník otočím. Také scháním něco takového - Převlékací silikonová septa viz.http://www.chromservis.cz/norton.htm, ať se okruh stane plně uzavřeným.
Jedním blokem = sériový, více, paralelní. Máš pravdu, opravdu by takové řešení bylo dražší. Díky hodným lidem (tatík kamaráda a taťka mé přítelkyně) mně vyšel výměník i s blokem na CPU zhruba na 800 Kč a dvě vínka. Když jsem dělal poptávku po mezikusech do výměníku, tak nejlevnější nabídka byla cca 55 Kč/ks (novodur), nejvyšší cca 100 Kč/ks (plexi + žíhání na odstranění vnitřního pnutí). Al plech (AlMgSi plech) vyšel na 400 Kč. Z tabule 2x1m mi toho ještě dost zůstalo.
Jestli by byl paralel výkonnější, toť otázka. V okruhu by bylo sice více vody ve styku s žebrem, ale zase by byla menší plocha žebra ve styku s okolím.
Edit. Kruci, ještě jsem zapomněl na silikonové těsnění. 60 kousků přišlo na cca 800 Kč i s poštou. Penízky jsem prostě nesledoval. To se v kutilství neoplatí
![]()
podívej se na moje wwwPůvodně odeslal pierce
Obrázky jsou trošičku už starší, brzy nahodím nové.
Do okruhu jsem přidal blok GPU. Nic složitého, ale funguje. Chcete-li mrkněte na moje "www". Petr
Je to pekna a cista prace, ale to plexisklo, co je jim prichycenej GPU blok je pekne ohnuty, nebojis se, ze praskne?
Pokud chces mrkni se na moje "www".
PC + Nexus 10 + XBOX 360
Díky. Zase tak čistá práce to není. Ten vodník je jen takový hokus pokus. To tvé PC je čistá práce. Stále přemýšlím, že to do "čistoty" dovedu, tzn. nějak to zmobilnit. Nějakou přestavu mám, jenže není čas - jsem líný
. To prohnutí zase tak velké není, takže to snad nepraskne. Alespon to jistí matice
. Grafika sice nejde o moc víc přetaktovat než se Silencerem (stejně mi o to nešlo), ale je to menší a mín hlučné
.
Ja nez jsem se k tomu rozhoupal, tak to taky trvalo a pul roku jsem mel cerpadlo v zavarovacce. Na tu mobilitu bych se klidne vykaslal, ja jsem na to taky hledel a pak jsem zjistil, ze to vlastne nepotrebuju. Sedim porad doma. Jinak diky za pochvalu.![]()
PC + Nexus 10 + XBOX 360
OT: Mas to vazne gut udelany, co to tam mas za cerpadloPůvodně odeslal Vampireslayer
![]()
miesto tych plexi distanciek sa da pouzit hrubsia guma(alebo niekolko vrstiev)-je to vyrobne neporovnatelne jednoduchsie(staci ostry noz- v lepsom pripade dostat v zeleziarstve nastroj na vyrazenie otvorov) ,lacnejsie ,nelame sa a lepsie tesni
To Vampireslayer:
Mam tiez spravene, take T-cko, ale problem je v tom ze ked hravam tak sa strasne odtiat voda straca, tebe nie?
AMD Opteron 144, DFI LP UT nF4 Ultra-D, 1GB Corsair 400MHz, MSI GeForce 6600GT, 250GB WD2500KS SATAII Caviar SE16, NEC DVD_RW ND 4551A, Enermax Noisetaker 485W, Thermaltake WinGoV7000A
Vypada to pekne, jediny co me zarazilo je ten vymenik. S ucinosti to nebude nic moc. Podotykam ze za sebou nemam zadny prakt. zkusenosti se stavbou H20 chlazeni, ale mam za sebou Mechaniku Tekutin a Prenos Hybnosti, Tepla, Hmoty...
Hlinikovy zebra co mas ve vymeniku nemuzou pojmout moc tepla z vody, protoze teplosmenny povrch je dost malej (X-krat plocha valcovyho otvoru v plechu!) a protoze hlinik nevede teplo nic moc (zvlast v tenkym profilu), je podle me ten vymenik zbytecne predimenzovanej; vsadim se ze teplota zeber na konci bude stejna jako teplota okoli (-> 0 prechod tepla Hlinik -> vzduch), mozna by bylo lepsi do zeber vyvrtat dalsi diry, pripojit do okruhu a zkusit (teplosmenna plocha H20 <-> Al se zvetsi 2x). Tot muj nazor
1) BigPiG System mk2 Phenom II x4 955; 4x2048MB DDR3; MSI FX890-GD70; CF 5830; VelociRaptor 300GB + 2xSeagate SV35.5 2TB RAID1 + Samsung F1 750GB + Samsung F2 1,5TB;Lian Li PC-8FIB; 2408WFP
2) PigPics E-500 + ZD 1445 + ZD 4015 + SanDisk ExtremeIII 4GB + Lexar Premium 1GB - IndoCertified
3) Pig@Work CATIA V5 r14-r18 @ Precision T5500: Intel W5590, Quadro FX3800 & Dell Ultrasharp U2410 & SpacePilot guaranteeing a minimum of 120 clicks per minute
4) PigFun Ubuntu 9.10 @ Corsair Flash Voyager 16GB @ Mobile PiG - HP nw8240 M770; FireGL v5000; 15.4" @ 1920x1200; 1+1GB RAM
5) MiniPig Lenovo X201i: i3 370M; 12" 1280x800 matte; 2GB DDR3 RAM; 6+ hours battery lifetime
Diky za pochvalu, je to MaxiJet MJ1000 - nejaka francouzska firma, hlucnost je na velice dobre urovni, akorat se prenasi vibrace skrz ty silikonovy hadice do casu - budu muset pouzit nejakej vlnovec - kompenzator.Původně odeslal -- Charlie --
Tak timhle taky dost trpim, odpar je znacnej, dokonce jsem uz o tom chtel zalozit thread - musim doplnovat cca 4ml za tyden, nekdy i vic.Původně odeslal kvoco
PC + Nexus 10 + XBOX 360
No ja idem kupit expanzsku mozno sa nebude tak stracat, a este som dal prec chladice a dost mam teplo v case, takze to moze byt tym.
AMD Opteron 144, DFI LP UT nF4 Ultra-D, 1GB Corsair 400MHz, MSI GeForce 6600GT, 250GB WD2500KS SATAII Caviar SE16, NEC DVD_RW ND 4551A, Enermax Noisetaker 485W, Thermaltake WinGoV7000A
Vypar mne taktez obtezuje, doplnuju tak jednou za 1,5 tydne. Mam to udelane presne jako ty.Původně odeslal Vampireslayer
A jeste jedno OT: Kdes to cerpadlo koupil.
Ale ja nevim, kudy se to muze tak odparovat, okruh tesni, tudiz pravdepodobne pres hadice.Původně odeslal -- Charlie --
Cerpadlo jsem koupil v nakupnim centru Kralovo Pole (jak je Carrefour), kdyz vlezes dovnitr, tak po prave strane je zverimex, kde jich maji vic typu, lisi se podle prutoku (800l/hod je udajne hodne nepovedeny - tak jsem vzal toto). Prodava tam takova vulgarni, ne moc bystra slecna. Udelal jsem tu chybu, ze jsem ji rekl, ze to nebude do aquaria - aby se neobtezovala s vysvetlovanim (jeji fundovany popis "a tudyhle to chcije vodu" (nedelam si srandu, tak to rekla) mi nic uzitecneho neprinesl). To jsem se rozepsal.![]()
PC + Nexus 10 + XBOX 360
Tak k jednotlivým odezvám:
jaro.jaro - také jsem uvažoval. Náhrada za plexi a těsnění by byla následující: gumový mezikus tl. 8mm (kde sehnat, jaká tvrdost pryže?) + 4 kusy distančních trubiček o výšce cca 6 mm a vnitřní světlosti dle použitého závitu na stažení. To proto, aby se celý sandwich nedal stahovat "do nekonečna". I v mém případě (web) lze sandwich stahovat neustále (jednou se mi podařilo strhnout závit).
Doktor-Prase - takže, kontakt žebro/voda odpovídá kruhové ploše o průměru 40 mm (vnitřní průměr mezikusu) - plocha otvoru o průměru 10 (průtok) + plocha rovnající se obvodu průtočného průměru x tl. žebra. Kontakt žebro/vzduch odpovídá ploše žebra (350x110) - plocha mezikusu (50x50).
Tedy: Plocha voda/žebro = 2387 mm2, plocha žebro/vzduch =72 000 mm2.
Myslím si, že provrtání více otvorů do "vnitřní plochy mezikusu", tzn. více průtočných otvorů, by rozhodně nepomohlo. O čem jsem přesvědčen je to, že tvar žebra není zrovna optimální. Přemluv klemípře, aby ti vyrobili žebro o tvaru podobnému elipse. V hlavě mám jiné řešení, ve kterém by byl poměr voda/žebro ku žebro/vzduch tak 1:10 a né 1:30. Ovšem, propočítané to nemám
. Rád si nechám poradit. K sázce. Konce žeber sice moc teplé nejsou (vůči středu, jádru výměníku), ale rozhodně to není teplota okolí. Ach jo, asi budu muset koupit dotykový teploměr
.
K dolévání. Také dolévám, i při uzavřeném okruhu (zavodnovací hadice "zašputnována"). Za měsíc je to sloupec "vody" o výšce 100 mm (světlost zavodnovací hadice 18 mm). Jestli jsem to správně spočítal, tak je to 25ml.
Musím se přimluvit za nároz s více průchody. Podle mých zkušeností to opravdu dost pomůže, je to ale o hodně výrobně náročnějsí a zvýší se taky hydraulický odpor, takže pak záleží na čerpadle.
Mohl bys tyhle akademické debaty rozetnout tím, že bys vyrobil druhou verzi výměníku řekněme se 4mi paralelními průchody a porovnal to. (To jen kdyby s neměl náhodou co dělat)...![]()
Asus COMMANDO bios 803, Core DUO 6400 (3,5GHz, 440 FSB), Gainward 8800GTX, 2x Raptor 150 (RAID 0) + 400GB Seagate, 2GB DDRII Kingston 677, SATA Barča 400GB, EIZO 1931
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)