D70 vs 350D jsou si funkcema velice podobné, až skoro stejné. Rozhodoval bych se spíše podle citu ke značce, designu, provedení a držení v ruce.
Co hovoří jako plus pro 350D, je 8Mpx, ale také v tom nevidím žádný extra rozdíl vůči 6Mpx. O 350D se hovoří, jako mnohem vylepšené 300D.
Někomu maličká zrcadlovka přijde vhod rozměry a váhou, ale ten rozdíl vůči těžšímu Nikkoru není tak znát. Počkej, až sebou budeš tahat více skel, to potom budeš řvát![]()
Upozorňuju, že je to můj osobní dojem, nikomu to nevnucuju.
Grip je fantastická věc, škoda, že u D70 není, ale že bych po něm až tak toužil se říct nedá. Spíše je to tím, že jsem ještě neměl možnost si to osobně s gripem zkusit. 350D je moc malinký, měl jsem jí v ruce a osobně mi to prostě nesedělo, když jsem nasadil grip, o moc lepší to nebylo. Když jsem dal ukazováček na spoušt a uchopil rukojeť, tak mi malíček vyčníval z rukojeti. Jinak se mi nelíbí v tom stříbrném provedení, působí na mě dojmem laciného plastu. D70, ať už je v plastu mi přijde robustnější a mnohem lépe se drží. Celková práce a ovládání s D70 je mi přijemnější.
Co se týče srovnání setů D70 + 18-70 AF-S DX a 350D + 18-50, tak v kvalitou a rychlostí převažuje 18-70 AF-S DX. Je to svou cenou vynikající, velice rychlý a hojně využívaný základní objektiv. Obsahuje 3ED členy pro zminimalizování optických vad. I když jsi psal, že je to jen do začátku jeden objektiv, tak ti bude na běžné focení dlouhou dobu stačit.
Pokud bys vybíral teleobjektiv, tak buď Nikkor 70-300G (5000kč, verze s ED členy je kvalitou podobná, s cenou jsi ale už na dvojnásobku 300G, na běžné focení bohatě stačí, moc rychlí ale není). Taky je zajímavej objektiv Nikkor 55-200 AF-S DX, který právě zaujme už ultrazvukovým zaostřovacím motorem a 2ED členy. Jak to bude s kvalitou zatím moc lidí neví, ale co se zatím šušká a spekuluje, měl by být podobný, spíše o něco lepší než 70-300G. V prodejnách tuším ještě není. Měl by se objevit v brzké době a je ho cena bude cca. 9000kč.
Pokud bys dále vybíral široký objektiv, tak ti můžu doporučit vychvalovanou Tokinu ATX 12-24/4 DX. Má jí dost nikonistů a mlaskají blahem. Slušný rychlost, špičkové kvalitní provedení, perfektní optické vlastnosti. Jeden vůbec z nej objektivů, co se Tokině vydařil. Cena je cca. 13 000kč.