Není to nic světoborného, ale mně to moc pomohlo, zvláště, když jsem nikde nemohl najít žádnou radu, jak to cvrlikání odstranit. Chce to opatrně vytáhnout konektorek napájení větráku z graf. karty. Pozor, ten konektor má jinak zapojené kontakty (fuj)!!!
Normálně to je tak, že jde po sobě plovoucí zem (černý drátek), 12V (červený drátek) a výstup čidla otáček (žlutý nebo bílý drátek) - tak je to na MB a jinde. 12V je tedy uprostřed kontaktů.
U tohoto konektoru arkticu v desce X800PRO VIVO je pořadí 12V (červený), plov. zem (černá) , a nejblíže k okraji desky je výstup čidla - žlutý! 12V je tedy nejdále od kraje desky a uprostřed je pl. zem!!!!!!
Teď je nutno sehnat si další samičku do tohoto konektoru, zapojit usměrňovací diodu do 12V (anoda k desce, katoda k větráčku) a mezi katodu a plovoucí zem konektorku (!!!) připojit elektrolytický kondenzátor - mně vyhověl 1G/16V. No a na výstup tohoto členu zapojit původní konektor větráčku. Tak se vyhneme jakémukoliv poškození vodičů a neztratíme záruku. Černý a žlutý drátek jenom protáhneme ze vstupu do výstupu, nijak je nepřerušujeme a hlavně nespleteme jejich pořadí.
Toť vše. Jde o typické zapojení jednocestného usměrňovače a zde funguje jako vyhlazovací člen napětí.![]()
Tak jsem se zbavil nejen cvrlikání arktiku, ale o hodně většího randálu od větráčků v case. Teď jsem to tak zapojil i u větráčku 865 chipu MB IS7, kterému to také jde k duhu. Pokud to někdo bude zkoušet, tak jen na jeho vlastní odpovědnost. U mne to však funguje naprosto bez problémů.
Konektor se nesmí zapojit opačně, jinak odděláme čidlo otáček u větráčku, protože do něj pustíme 12V natvrdo!!!.