U těch prvních počítačů vůbec netušim, co tam bylo za grafiky, protože někdy na sklonku roku 1990 se na tohle moc nekoukalo, protože beztak jsme všichni jeli 80% v text-módu. Později si matně vzpomínám, že jsem měl různé Tridenty do ISA. Měl jsem kdysi velkou radost, když jsem do ISA Tridenta 8900D narval s usomřených paměťových čipů 1MB vieo paměti. To bylo teprv něco. Verze D uměla k paměti přistupovat v plném osazení v šířce 32bit. Takže jsem si užil se speciálními ovladači konečně high a truecolor barvy. Další světlé momenty byly, když jsem měl doma 486DX2 80MHz (AMD) s VL-BUS sběrnicí osazenou nádhernou S3-805 (2MB). To tenkrát byla akcelerace grafiky, ze které jsem padl na prdel
. Pozdější Trident PCI 9440 stál proti tomuhle úplně za prd.
Tenkrát jsem byl zvyklý na to, že v tenhdejších laptopech a zejména notebookách stály grafiky totálně za ..., proto jsem byl hodně překvapen z mého notebooku (i486DX2, 4MB RAM, 320MB HDD), kde byl grafický čip Western Digital ??C24A2 se 768kB paměti. Tenkrát se museli pro to ubastlit ovladače, které podporovaly ve Win3.x i hicolor mody (později ve Windows95 už 16bpp fungovalo s ovladači ve win). Tahle grafika překonala rychlostí taky některé PCI, se kterými jsem se potom setkal.
První 3D akcelerátor, co jsem měl doma, se rozhodně nekupoval kvůli 3D akceleraci, protože jsme tenkrát nějak ani netušili, k čemu ta 3D akcelerace vlastně je. Koupilo se to kvůli tomu, že ani na nejvýkonnějším počítači doma nám nejelo NFS2. Na tom jediném Pentiovém počítači grafika neuměla nějak správně akcelerovat v 640x480x16bit, a tak přišla S3 Virge DX 2MB (později rozšířená na 4MB). Na téhle kartě a později ještě na VirgeGX2 od Diamondu jsem zapařil docela dost her té éry prvních akcelerovaných D3D her. To tehdy byly časy
. Co si tak namátkově vzpomínám na některé výrazné momenty, tak mi v hlavě utkvěla příšerná noční můra nazvaná tušim ATI Xpert@98 s 4MB paměti. Děs a hrůza. Další děs byl mnohem později GF2MX200 od Manli. Škoda mluvit.... Hezké vzpomínky byly určitě na Rivu128 (Viper 330) a později na grafiku, která mi doma vydržela snad ze všech nejdéle a to Riva TNT2 M64 (32MB AGP). Výborná grafika, na které se tenkrát pařilo úplně parádně. V počítači v obýváku se jinak prostřídaly snad všechny tehdejší verze All-in-Wonderů (dnes to tam skončilo u ATI AiW Radeon DDR, protože tam nikdo hry nehraje, tak nějak pozbývají novější akcelerátory smysl). Já sám po nějakých GeForskách mám v PC AiW od Herkula s R8500DV. Každopádně dříve jsem na těhle věcech asi ulítával víc, takže dneska už moc se mnou žádná nová grafika nehne.
Když tak nad tim přemýšlím, tak všechny grafiky v notebookách, co jsem za ty roky vystřídal, stály za to. Dost mě tenkrát dostala S3VirgeMX v jedné Toshibě. To bylo moje první setkání s dualhead výstupem.