Stavěl jsem před asi 3 měsíci lokální síť, celá je napojena přes router na kabelovou přípojku od Karnevalu.
Zapojení
kabelovka -> router edimax 6104
z routru 3x PC přímo a 1x switch edimax 3108p
ze switche 1x LAN tiskárna a 5x PC
do sítě karnevalu se pak router připojuje přes neveřejnou IP adresu (pevná IP není zřízena)
Síť běžně normálně funguje, na routru je povoleno DHCP, IP adresy počítačů přidělovány automaticky, IP adresa tiskárny je stanovena na pevno (192.168.2.102) - aby se po výpadku proudu nezměnila - pak jaksi nejede tisk, že (vyzkoušeno...).
V posledních týdnech se ale často objevuje problém, že buď alespoň na jednom PC nebo v "lepším" případě klidně na všech naskočí ve vlastnostech připojení informace o "omezeném nebo žádném připojení" a v tu chvíli buď nejede internet na postižených PC nebo nejde tisknout (většinou se tak děje zaráz), někdy se to však stane jen na některých PC... 4 stanice jedou dál, jakoby se nechumelilo a ostatní hlásí potíže a ani se nehnou. Divné je, že tento problém sám po nějaké době zmizí, nepodařilo se ale odhalit po jaké. Včera jsem u toho byl, jediné co jsem provedel - restart routeru - v tu chvíli to začalo všechno fungovat. Jo ještě jsem zapomněl: v té síti jsou jen 3 PC "napevno" - ostatní jsou notebooky a neustále se připojují / odpojují, podle toho, jestli je jejich vlastník v kanclu nebo někde u zákazníka.
Co by to mohlo způsobovat? Co mi poradíte vyzkoušet?
Myslel jsem i na nějaký skřípnutý kabel, ale to by to pak nehaluzilo pořád na jiný způsob![]()
V dotyčné firmě je ještě jeden nevybalený router (myslím stejný model), tak to dnes zkusím prohodit... ale jestli bude problém přetrvávat, tak už fakt nevím.
Pokud mi budete něco radit, berte prosím v potaz, že se v sítích moc nevyznám, mám skutečně jen základy získané samostudiem, tak na mne moc nechrlete pojmy
EDIT: ještě bych doplnil, že v případě těchto výpadků se nedá ani dostat na router... administrátorské rozhraní na 192.168.2.1 se nezobrazí, ping na něj taky v tu chvíli nejede.