Těch aplikací co neběží bez swapu je zcela minimum. Vypnutý swap je zcela ideální, protože Windows nikdy neuměly pracovat se swap efektivně a swapují už třeba při startu i když mají 800MB volný paměti. Mám s tím roční zkušenost z notebooku, kde jsem měl 4200 ot. disk a 512RAM (teď už mám sice vyměněný za 5400 ot. ale jedu stále bez swapu). Se zapnutým swap filem, když jsem kopíroval něco po lokální síti (rychlost co dá 100Mbit síť, cca 10MB/s), tak počítač přestal zcela reagovat (přepnutí do druhého okna klidně 10s). Po vypnutí swap filu při kopírování počítač úplně normálně reagoval a pracovat se dalo úplně ok. Na stolním počítači s rychlým diskem ten rozdíl není tak markantní ale sem tam je to také znát. Problém je, když paměť bez swapu dojde, pak aplikace rovnou zbuchne.
Zkušenosti co funguje s 512RAM bez swapu:
outlook + x oken exploreru + enterprise manager + query analyzer + icq + total commander + wifi (to je při zabezpečenym přenosu cca 30 MB ram v několika službách) + občas nějaká aplikace která bere do 100MB - tohle provozuju pořád.
Jediná akce kdy jsem překročil 512 je jakmile něco dělám s velkými obrázky. Na to mám vyhrazený jeden logický disk o velikosti 1GB, na kterém v případě nutnosti swap zapnu (zajistí to souvislost swapu).
Hry jsou při 512 problém téměř všechny.
Při 1024 RAM na stolním: Jediný případ, co nešlo na co jsem narazil byl DOOM3 (ale nejsem velký hráč, takže zas tak moc her jsem nezkoušel, ale třeba FARCRY ok).
Ideální řešení je 2GB RAM bez swapu, ale to je poněkud drahá záležitost.
Doporučuju všem hlavně na notebooku s pomalejším diskem si zkusit práci bez swapu (512RAM minimum).