Vůbec jsem se do toho nechtěl míchat, ale nedá mi to..

Asi před rokem a něco mě napadlo něco podobného, nasimulovat tepelně mechanické děje v soustavě procesor-blok-voda/vzduch. Jelikož jsem měl zkušenosti jen se simulacemi typu structural, modal apod. v ansysu, tak jsem si chtěl rozšířit obzory i do hydro/termo simulací..
Výsledek mého asi 3 měsíčního snažení a studia byl takovýto: počáteční problém jsem zjednodušil a řešil zezačátku jen teplotní pole daného bloku jako fci času.Zatím bez vody, jen vyzařování směrem ven..Pomocí FLOTRAN Thermal Analyses.
Volba vhodných prvků, real contants a vůbec typu solveru bylo pro mě trápení.(slabá dokumentace Ansysu a nečitelné eng. odborné publikace). Po několika týdnech byly výsledky "důvěryhodné". A dál to byla katastrofa: Proudění - Postupné experimentování s analýzami Laminar x turbulent, Thermal x adiabatic poč.podmínkami atd. nepřineslo výsledky, které by se slučovaly s provedenými experimenty v praxi.
Nemusím doufám zdůraznovat že jde o úlohu nesmírně složitou co do rozsahu a značně nelineární v mnoha parametrech..
Ve výsledku jsem se dopustil asi 50 zjednodušujících předpokladů, které rozhodně nekorespondují vždy s realitou. Nejsem hydromechanik ani termomechanik (něco samozřejmě vím), ale můžu prohlásit, že jsem to zkoušel a vřele nedoporučuju - chce to buď dlouhodobý profesionální výzkum, nebo je to jen hraní si.
Pokud ovšem nestuduješ jeden z těch oborů a nehledáš diplomku, pak je to ideální, ale počítej s tím, že budeš konzultovat každý den...
btw:Někde možná ještě mám nějaké výsledky teplotního pole mého bloku v čase cca 200s v avi.Jestli najdu tak to hodim na net.