Citace Původně odeslal kamil
Co se perspektivy týče, je rozhodující oněch devět snímků z různým ohniskem a z různé vzdáleností (se zachováním měřítka hlavního předmětu). Tomu já říkám práce s perspektivou a tvdím, že je s ohledem na ni nejprve nutné zvolit ohnisko a v důsledku toho upravit odstup, ne naopak!! (jsou pochopitelně situace, kdy je nutné udělat kompromis, ne vždy se lze postavit kdekoliv)

add (stále nepochopené?) měřítko:
je to běžně používaný termín, např. pokud je u objektivu uvedeno maximální měřítko 1:2, znamená to, že 1 milimetr ve skutečnosti bude na negativu zobrazen ve velikosti 0,5 milimetru...
Fajn, takže máš na mysli hned první sérii snímků a tam se prostě nikdy neshodneme - podle mě je primárním výběr stanoviště (vzdálenosti) a s ním související zobrazení perspektivy (viditelné pouhým okem i bez foťáku).

Teprve pak nastupuje volba vhodného objektivu podle potřeby měřítka - pokud chci detail, beru tele, pokud celou scénu, beru širokáč... ale rozhodně se mi už nebude měnit perspektiva podle výběru ohniska... pokud nemám vzhledem ke svému zvolenému stanovišti k dispozici dostatečně dlouhé sklo, musí nastoupit postprocesing a výřez v editoru!!!

Ad zobrazení na negativu - nepřijde Ti tenhle pojem trochu jako anachronismus v době, kdy už se na kinofilm téměř nefotí a pomalu každý foťák má jinak veliký čip jako snímací médium? Každý kompakt se na kinofilm přepočítává jinak...