Citace Původně odeslal kamil
Prosím všechny génie, kteří na tomto odkazu http://www.paladix.cz/clanky/perspek...e-k-praxi.html na těch několika snímcích kocoura vidí nějaký rozdíl, a ne jen to, že je furt stejně veliký, nechť to se napíše...
Tak naposledy s Tebou zkusím ještě ztratit trochu svého času a vysvětlit Ti, v čem se mýlíš... pokud to ani potom nepochopíš, budeš u mě nadosmrti nechápavec a ignorant!

Na Tebou zmiňované stránce jsou 4 varianty, srovnávající fotky kocoura:

1) ve snaze zachovat velikost objektu měnili ohnisko i stanoviště a proto se mění celková perspektiva snímku (obr.3)

2) kocoura fotí ze stejného místa různými ohnisky díky kterým se sice mění velikost objektu, ale rozhodně ne perspektiva - pouze prosté výřezy (obr. 5)

3) kocoura fotí ohniskem 50mm z různých vzdáleností a proto se mění velikost objektu a hlavně celková perspektiva (obr. 6)

4) podle mě klíčové porovnání zoomu a výřezu v grafickém editoru, které dokazuje moje primární tvrzení, že OHNISKO NEMÁ VLIV NA PERSPEKTIVU SNÍMKU!!! (obr.8 )

Můžeš mi rosím říct, který z výše uvedených příkladů dokazuje opodstatněnost tohoto Tvého tvrzení?
Pokud je pro tebe ohnisková vzdálenost pouze prostředek pro přizpůsobení výřezu vzhledem k předmětové vzdálenosti a velikosti předmětu, potom se vám tedy pane fotograf omlouvám za všechny ty mnou vyslovené bláboly a uznávám, že jste opravdu nemohl pochopit, o čem jsem psal...