ad Jan555 a Toshiba - po TEACu nejzářnější příklad úpadku kvality mechanik - když to tak vezmeme, od dob 1612 měla kvalita jejích mechanik sestupnou tendenci (1712 má menší buffer (ale je rychlá a až na výjimečné kusy špatná rozhodně není, byla to spolu s 1802 mnou nejčastěji montovaná DVD-ROM), 1802 už nepodporuje DVD-RAM a je pomalejší (pravda, je ale o něco tišší, ba obyvkle dost tichá), 1912 je Samsung a ten podle mě Toshibu zničí stejně jako W548/552 TEAC...) DVD vypalovačky jsou samostatná kapitola a Toshiba názorně ukazuje (není v tom ovšem sama), že novější model nemusí být nutně lepší než předchůdce. Ale 5372 bych tak černě neviděl, jsou sice bezesporu lepší mechaniky a 5372 jsou co kus to poměrně odlišné chování (asi jako u LiteOnu), ale zlepšují se, stejně jako se zlepšily i LG 4163. Nelámal bych ještě nad Toshibou hůl, ale nesmí si do mechanik nechat kecat Samsungem.
Současná situace sahá už do dob 24-40x mechanik (dokonce CD-ROM), kdy se přes tristní kvalitu a jen pro pár ušetřených korun prosadily mechaniky LiteOn (budiž, ten aspoň kvalitu zvýšil, ale pokud by fungoval Teac, Plextor i Toshiba na stejné úrovni jako v minulosti, nemohl bych být za tento názor později napadnut - ale stojím si za tím), BTC, Cyberdrive a (svého času a z mě nepochopitelných důvodů populární) Delta...
Dodnes vzpomínám na dobu, kdy snad všichni v mém okolí nakupovali za 1800 40ky BTC a divili se, proč dávám dva tisíce za TEAC 532EB, aby po krátkém čase a několika reklamacích raději (anebo nějakou Toshibu) koupili taky...
To, že se např. LiteOnu daří zbavit své dřívější pověsti je spíš dokladem celkového úpadku než jejich progresu.
Doufám, že to je na delší dobu můj poslední "sloh" a vrátím se k věcnosti ;-)