Výsledky 1 až 17 z 17

Téma: Paralelni zapojeni waterblocku...

Standardní Paralelni zapojeni waterblocku...

Jakej vliv na ucinnost chlazeni by melo paralelni usporadani vodnika namisto seriovyho? Jde mi o to jak zajistit potrebnej prutok. Budu mit 3 bloky - CPU, NB, VGA - s tim ze nejvetsi prutok bude potreba na CPU, na ostatni 2 muze bejt mensi. Radiator bude pred cerpadlem a expanzka bude zapojena jako v aute, tj. nebude prutokova, ale jenom jako vyrovnavaci nadrzka s vyvodem odvzdusneni a umistena nekde nahore.
    Doufam ze se neptam na nesmysl, ale nedaval jsem ve skole pri fyzice moc pozor, nebavila me
    Matne si vzpominam ze se to tu uz nekdy driv nakouslo, ale zadny zavery nepadly.
    Intel Core 2 Duo E6750 @ ?? GHz, ASUS Rampage Formula, 4x1GB Kingston HyperX DDR2, WD Raptor 740 ADFD, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, GAINWARD Bliss 8800GT Golden Sample, SB Audigy2 ZS Platinum + DTT 2200, Plextor PX-130A, SAMSUNG SH-203D, DELL P1130 21", Razer DeathAdder.

Senior Member Avatar uživatele Klon
    Věk
    37
    Vliv
    276
    e4400@3Ghz(def.v.+BOX),Gigabyte GA-965P-DS3P, 2x1024 ADATA 800mhz, 7600gt pasiv,2x80gb RAID0
    Vodník v rekonstrukci, DIY repro ve výstavbě.

Standardní

Jo, tuhle stranku jsem dokonce uz kdysi videl, jen nemit tu sklerozu
    Budu to mit ale slozitejsi tim, ze budu mit 3 bloky, a ted tedy potrebuju uz jen nejak doladit jak mit pod kontrolou prutok na NB a VGA. Staci to zregulovat zmenou vnitrniho prumeru fitinek na blocich? To by mohlo fungovat ne?
    Intel Core 2 Duo E6750 @ ?? GHz, ASUS Rampage Formula, 4x1GB Kingston HyperX DDR2, WD Raptor 740 ADFD, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, GAINWARD Bliss 8800GT Golden Sample, SB Audigy2 ZS Platinum + DTT 2200, Plextor PX-130A, SAMSUNG SH-203D, DELL P1130 21", Razer DeathAdder.

Senior Member Avatar uživatele Klon
    Věk
    37
    Vliv
    276

Standardní

no, pri seriovym zapojeni je rozdil na prvnim a poslednim bloku docela malej, tim ze to zapojis paraelne,predpokladejme ze mas na cpu blok s trema fitinkama, jeden in a dve out, a na kazdou out zapojis jeden blok(cipset,gpu) tak se zbavis toho rozdilu mezi chipsetem a gpu, ale na druhou stranu ti v nich klesne prutok.... takze zalezi na tom co je to za bloky a jak moc sou na to haklivy.....
    dalsi probelm muze nastat kdyz budes tahat hadice, nevim co mas za case ale v nakejch malejch to muze bejt docela naprd...
    pokud mas blok jen s dvouma fitinkama tak to neres, zapoj to do serie a je to....s*rat se tam s Tckem, rovnat hadice...podle me to je zbytecny, to ze mas na poslednim bloku(chipset) o par stupnu vetsi teplotu ti je stejne jedno....
    pises ze budes mit 3 bloky, jaky , zapojovat expanzku za Tcko nema smysl, pac na odvzdusneni ti je k prdu, bublinky Teckem jen prolitnou a sou zase v okruhu a jako zasoba vody postaci bohate tecko(predpokladam uzavrenej okruh, minimalni ztraty vody)
    zapoj to normalne do serie cerpadlo-radiator-cpu-gk-chipset a je to
    e4400@3Ghz(def.v.+BOX),Gigabyte GA-965P-DS3P, 2x1024 ADATA 800mhz, 7600gt pasiv,2x80gb RAID0
    Vodník v rekonstrukci, DIY repro ve výstavbě.

Standardní

Mam na mysli neco takovyhleho: http://www.tdsf.co.uk/WC/
    Prislo mi tak nejek uhlazenejsi tahat hadice primo od bloku ke sbernejm trubkam nez to uzlovat mezi nima a bat se aby se neprelomily, bloky jsou hodne blizko u sebe.

Bloky ale mam jiny, na CPU a NB neco dost podobnyho co delal Pirs (jsem to trochu obslehnul ) a na VGA jeste nemam uplne domyslenej. Zalezi na tom jak moc budou restriktivni, ale to ted nevim, to musim aspon odhadem zmerit az budou smontovany.

Puvodne jsem to chtel zapojit do serie CPU - NB - VGA, ale pak me napadlo tohle, vlastne jenom z duvodu designu.

Standardní

Paralelní zapojení grafiky s NB by sice trochu zvýšilo průtok na CPU ale co z toho? Osobně mám teploty při 50l/h skoro stejné jak při 500l/h. Expanzku doporučuji(fyzikální zákony) dát před radiátor. Jinak se snižuje její účinnost. To ale víte. Jen pro jistotu ...
    Epox 8RDA3+ 3.1 Suxx, Barton 2500+, fortron 300W 8cm Suxx2
    Vodní chlazení r2.0; CPU in PRIME95: 28°C, voda: 22,5°C.

Standardní

No ja osobne bych hrnul z cerpadla na bloky. Ono zalezi co budes mit za radiator.
    Ja osobne mam seriovy a ma hodne velky utlu. A to mam cerpadlo 1048 je sice nic moc ale budu menit za Hydor L30. Takze treba na grafice bylo poznat nic moc chlazeni.
    Duporucuji zapojit čerpadlo - CPU - VGA - NB - Radiator - expanzka.
    AMD64 3500+, MSI K8N SLI, DDR 2x512MB/400Mhz, 6800GT ....

Standardní

jj, taky nevidím žádnou výhodu mít expanzku před radiátorem, jak si to myslel pajax ?
    AMD XP-M@2,6GHZ ,1GB RAM ,X1950GT@607,1580
    http://casemod1.wz.cz
    SONY Vaio VGN-CR11S/W
    levné letenky do USA

Standardní

Citace Původně odeslal -martin-
    jj, taky nevidím žádnou výhodu mít expanzku před radiátorem, jak si to myslel pajax ?
    Lépe(o trošku) se to odvzdušňuje (ad rozpustnost plynů ve vodě). Toť vše. Čerpadlo dávám radši před radiátor, přece jenom trochu topí .
    CPU-VGA-NB-čerpadlo(expanzka)-radiátor. Mám ponornou novu. Je ponořená v expanzce.

Standardní

Ja osobne bych radsi taky dal cerpadlo az za radiator.... Cerpadlo nema rado vyssi teploty prochazejici vody (presny cisla nevim, ale nekde jsem cetl ze 30°C+ uz neni to prave pro cerpadlo). Ted jeste otazka, jestli takovy teploty dosahne voda pri behu okruhem... Ale stejne je jistejsi dat cerpadlo az za radiator...
    | Solidní nadprůměrný počítač vhodný k běžné i pokročilé konstruktivní práci.
    | Member of SPM, master of PET bottle
    | Nikdy si nepleťte pohyb z činem.

Senior Member Avatar uživatele SajmoN
    Věk
    45
    Vliv
    290

Standardní

pokial mozem vstupit do vasej debaty, rad by som vedel aky je podla vasho nazoru rozdiel teplot pred a za radiatorom .. podla mna to nebude viac ako 1-2 stupne .. cize umiestnenie komponentov z hladiska teploty vody je dost mimozne dle meho nazoru
    | intel i3 12100f | noctua NH-U12F | asus TUF Z690-plus | kingston 32GB 3600 | gigabyte RTX2070 super
    | samsung SSD 860 EVO 250GB | wd 20earx | benq cosi 27"| logitech G600 | microsoft X6
    | seasonic
    S12-430 | diy acrylic ikea kallax case
    | “The future is already here—it is just unevenly distributed.”

Standardní

Moje Nova je do 35°C(má záruku 12měsíců - asi to bude tím...). Rozdíl teplot vody se většinou pohybuje do 1°C. Opravdu to nemá cenu příliš řešit. Když máte 20W čerpadlo tak teplota vody stoupně o 0,1°C. Je to opravdu směšné.

K tomu lepšímu odvzdušňování. Přibližně řešeno se z okruhu v ideálním případě vynese za hodinu 60ml plynu(při rozdílu 1°C, průtoku 200l/h). To mi nikdo neupře. Expanzka před radiátorem se tedy vyplatí. Už jenom proto, že vůbec funguje vynášení vzduchu . Expanzka za radiátorem je nonsence. Něco není jasné?

Junior Member
    Vliv
    269

Standardní

tak tak, ono pokud je to jaktakz bezne cerpadlo, tak je prutok vody tak velky na tak male mnozstvi vody, ze to celym okruhem probehne celkem rychle, a rozdil mezi teplotou pred a za radiatorem byva kolikrat beznym teplomerem nemeritelny...max. 1 stupen...a uz vubec se nema cenu zabyvat serivym nebo paralelnim zapojenim bloku..nejlepsi je dat vsecko do serie, videl jsem obrazky ze to mel jeden borec vsecko do paralelu, a mel ut oho ventily a mohl tak dle jeho slov odpojit jeden ci druhy blok nezavisle a treba za chodu, ale k cemu ) jednou to udelam a uz do toho nevrtam. Vubec tohle neres, radsi venuj usili na dory radiator a jeho chlazeni, tam muzes uplatnit snahu s mnohem lepsim vysledkem...porad plati to, ze ucinnost celeho WC zalezi hlavne na dobrem ochlazeni vody v radiatoru
    K8N Neo4 Platinum, AMD X2 4600+ @2.6GHz, 1GB HyperX PC3200 Kingston ULL, Gainward 6600GT 500/1000@550/1150, 320GB WD YS, NEC 1300A, NEC 5800, LG 900P, Chill Innovation 510W, MS IE 3.0

Standardní

Toz to souhlasim ze rozdil teploty v celym okruhu bude 1-2 stupne, o to mi ani neslo abych tady nahanel nejaky desetiny. Ale mam pumpu 1046ku, tak jsem jsem chtel co nejmin restriktivni okruh a pak taky se mi to bude lip zapojovat.
    Radiator koupim radsi novej, nechci to mit za chvili zadelany. Asi z nejakyho toho Opela, ktery jsou udajne dobry, ale taky podle rozmeru - to nejvetsi co se mi rozumne vejde do bedny.

Standardní

Sajmon má pravdu v tom, že rozdíl teplot před a za bloky je zanedbatelný. Kdysi jsem to zkoušel měřit obyč teploměrem a rozdíl byl neměřitelný (<1°C).

Co se týká paralelního zapojení, tak bacha na různé odpory bloků. Pokud budeš mít na CPU blok s největším odporem proti proudění v okruhu (a to je téměř vždy), tak ti jím voda poteče málo. Prostě cestou nejmenšího odporu. Pak by musely přijít na řadu škrtící ventily abys dosáhl požadovaného průtoku v jednotlivých větvích což hodně zvýší odpor/restriktivnost okruhu. Další věc je, jak zjistit průtok v jednotlivých větvích-několik měřáků průtoku? To spolu s škrťáky a téčky a hadicemi zvyšuje složitost, cenu, ale i pravděpodobnost "nehody" s vypojenou hadicí. Nakonec má paralelní okruh další velkou nevýhodu v tom, že zmenšuje průtok, který má blahodárné účinky na tvorbu turbulencí, které spolu s rychlostí proudění zvyšují přestup tepla mezi blokem a kapalinou.
    AMD XP 1466@2000MHz DUT3C Vcore 1,6@1,7::::::GF4Ti 4200ViVo Leadtek::::::Epox 8K5A2+::::::CPU+GPU bloky Galaxi::::::čerpadlo ATMAN 304::::::radiátor Felicie

Standardní

Ten prutok bloku samozrejme budu muset nejak zjistit az budou hotovy. Meraky v kazdy vetvi netreba, staci kazdej blok zmerit samostatne, a kdyz budu vedet pomer mezi nima, bude to stacit. Pokud se ale da aspon priblizne vychazet z prurezu kterym muze uvnitr bloku voda jit, mel bych mit na CPU odpor nejmensi. Tenhle typ bloku by nemel bejt prilis nachylnej na rychlost prutoku, pro zajimavost plocha styku medenyho jadra s vodou je na CPU bloku cca 9500 mm2.

Standardní

Citace Původně odeslal Paolo.n
    ... pro zajimavost plocha styku medenyho jadra s vodou je na CPU bloku cca 9500 mm2.
    To je ostrý. Je to docela velký. Jak to chladí?

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání